Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Aktører vil skrinlegge sine planer, på for eksempel Tåsen»

Jon Anders Henriksen, direktør næringspolitikk, Oslo Handelsstands Forening. Foto: OSLO HANDELSSTAND

KOMMENTAR: – Politikernes jobb er ikke å ta stilling til om familier trenger bil eller ikke. De foreslåtte reglene vil kreve at seksti til nitti prosent av dagens parkeringsplasser må fjernes ved ombygging.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2018 kl 07:10

Handelsnæringen er en viktig og stor næring i de østlige bydelene i Oslo. Både detaljhandel, grossist og leverandører til handelsnæringen er store arbeidsplasser i Oslo øst og nord. Det er derfor en dårlig strategi å legge om til ulikt regelverk for parkering i Oslo og Akershus. Dette vil presse arbeidsplasser og butikker ut av Oslo og over til Akershus.

Forslaget til nye parkeringsregler fra byråkratiet i Oslo til politikerne åpner for en kolossal forskjellsbehandling mellom nye butikker, og forretninger som har sine parkeringsplasser fra tidligere.

Ved knutepunkter som t-banestopp utenfor ring tre, vil antall parkeringsplasser bli redusert med opptil nitti prosent når nye nærbutikker etableres, eller eksisterende sentre skal moderniseres som krever omregulering. Utfordringene kommer når de etablerte butikkene, gjerne på andre siden av samme gate, beholder samtlige parkeringsplasser. Det er ikke konkurranse på like vilkår.

Store aktører som NorgesGruppen og andre som ønsker å bidra til planlagte områdeløft og senterutbygging vil i stedet skrinlegge sine planer på for eksempel Tåsen. De foreslåtte reglene vil kreve at seksti til nitti prosent av dagens parkeringsplasser må fjernes ved ombygging. Da vil rett og slett modernisering og ombygging ikke skje, fordi man vil unngå å miste parkeringsplasser. Omsetningstallene fra dagligvarebutikkene bekrefter dette. Gjennomsnittskjøp i butikker på kjøpesentre er tre ganger større sammenliknet med kjøp i butikker uten parkeringstilbud lokalt.

Dette kan føre til at Oslo taper kampen om de nye arbeidsplassene, noe som har alt å si for den enkelt på utkikk etter jobb. I løpet av våren 2016 steg arbeidsledigheten til et dramatisk høyt nivå, og i bydel Bjerke lå ledigheten på hele 23,7 prosent. For å redusere arbeidsledigheten bidro handelsnæringen til å skape flere arbeidsplasser ved å bygge nye butikker, og å utvide eksisterende. Medisinen virket. I dag har arbeidsledigheten stupt i 13 av Oslos 15 bydeler. Tolv prosent av den totale nedgangen i arbeidsledigheten kom som følge av nye jobber innen handel, noe vi i næringen er stolte av.


Oslo Handelsstands Forening er helt enig med Oslos politikere i at vi må ha ambisiøse klimamål for byen vår. At færre i fremtiden vil eie egen bil og at fossilbilen skal fases ut. Men dette handler om en grunnleggende forståelse av hvordan livene i Oslo leves. At ute i bydelene hvor vi bor, er det tilnærmet umulig å få henting i barnehage, daglige innkjøp og levering på fotballtrening til å gå opp med det å ha en jobb – uten å ha bil tilgjengelig.

Politikernes jobb er ikke å ta stilling til om familier trenger bil eller ikke, men å sørge for at familienes biler og bilbruk er så miljøvennlig som mulig, gjerne i form av bildeling, el-bil, parkeringsanlegg som ikke er til sjenanse og som sørger for at hverdagslivet blir enklere.

Vi ber derfor Oslos byråd og folkevalgte om å endre forslaget til nye p-normer slik at vi kan sikre levende byområder, arbeidsplasser og lønnsom handel i Oslo.

Jon Anders Henriksen, direktør næringspolitikk, Oslo Handelsstands Forening

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...