Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Aktuelt stumfilmteater på Torshov

Regissør Petter Næss erstatter tekst med musikk i Ibsens En folkefiende

Petter Næss med dagens viktige avisoppslag. Foto: ELLEN RØNNING

- Nå drives det for tiden et musikklaboratorium her på teateret, da må man gripe sjansen og gjøre noe som neppe vært gjort før, og det er alltid gøy!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2014 kl 14:48

TORSHOV: Petter Næss sitter midt på den lille, runde scenen på Torshov og ser seg om i teaterrommet. En folkefiende er hans første regijobb på Torshovteatret, men på ingen måte hans første besøk her.

- Jeg har en enorm kjærlighet til dette huset, det har virkelig trigget teaterlysten- og gleden min, så jeg koser meg veldig nå.

Næss smiler. Sammen med blant andre skuespillerne forsker Næss i hvor mye man egentlig kan få sagt - overdøvet av et piano eller to.

- Vi bruker alle elementene fra stumfilmen. Scenerommet er sort/hvitt, mens levende musikk og noen tekstplakater erstatter replikkene. Ingen tvil om at dette er utfordrende for skuespillerne, sier Næss, og lover at melodramaet så absolutt byr på mye latter.

Gode kritikker

Musikklab. No 2 hadde premiere 7. september, og mottakelsen har vært veldig god. Det er tydelig at både regissør, skuespillere og musikere - Per Christian Revholt er musikalsk ansvarlig - har lyktes med å formidle Ibsens budskap og historie nesten uten bruk av tale.

- En folkefiende var midt i blinken for dette forsøket. Plottet er enkelt, det handler om varsleren man vil forstumme, det er Ibsenfestival og ikke minst er varslernes rolle veldig aktuell, sier regissøren.

Utfordrer skuespillerne

På Torshovteatret denne høsten er det musikken som stopper varsleren, ved å overdøve når det ubehagelige tas opp.

De to brødrene, Tomas og Peter Stockmann, kjemper om hver sin versjon av sannheten, og Bernhard Arnø (Tomas Stockmann) og Christian Skolmen (Peter Stockmann) og resten av truppen må virkelig bruke alle sine skuespillerkvalifikasjoner når kun gester og mimikk, musikk og en og annen tekstplakat, skal formidle historien til publikum.

- De gjør en fantastisk innsats og er virkelig en fornøyelig gjeng å jobbe med, sier Næss fornøyd.

Klimarapport

En folkefiende tar opp politiske spørsmål som er like aktuelle i dag, som da Ibsen skrev stykket i 1882.

- Det dr. Stockmann legger frem er jo en klimarapport, og vi vet jo hvor lite populære varslere med «dårlige nyheter» tas imot også i dag. Blir konsekvensene av informasjonen for dyrekjøpt for oss er det lett å tåkelegge opplysningene og gjerne mistenkeliggjøre og latterligjøre varsleren, sier Næss, som selv er veldig glad for de modige varslere vi har.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...