De gamle ser rett i skauen:
«Aldersvennlig by? Eller bare fine festtaleord?»
«Litt lenger ute blinker Oslofjorden i solen og store og små båter tøffer hit og dit. Nesoddlandet igger rett ut og og Vestfjorden strekker seg...Men dette er det ingen på Nordberghjemmet som får sett. De ser bare trær»
Publisert: 15.07.2020 kl 08:35
Sist oppdatert: 15.07.2020 kl 20:58
NORDBERG: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt utsikten, eller mangel på utsikt, ved Nordberghjemmet. Sykehjemmet ligger flott til, høyt på Nordberg, men likevel er det lite usikt utover byen og fjorden, fordi det er mange trær foran sykehjemmet. Pårørende og andre har flere ganger forsøkt å få Bymiljøetaten til å snu, til å hugge flere trær og rense opp foran sykehjemmet, men så langt står Bymiljøetaten på sitt.
Byråden har også engasjert seg i saken, men bøyde av for etatens vurdering. Den 18. oktober 2019 ble det også avholdt en felles befaring i skogsområdet ved Nordberghjemmet. Den er oppsummert i etterkant i brev til sameiet Carl Kjelsens vei 23d, e og f, som består av seniorboliger liggende ved Nordberghjemmet og eid av Diakonhjemmet. I brevet står det blant annet følgende:
– Bymiljøetaten (BYM) har nå vurdert saken og kommet fram til følgende. Vi kommer til å felle tre uttørkede grantrær og en platanlønn. I tillegg vil vi beskjære noen av de lavt hengende greinene på bjørketrærne. Vi vil også fristille eiketrærne kommende år. I løpet av vinteren 2019/2020 kommer vil til å legge ut flis på eksisterende turstier i området for å bedre forholdene for turgåerne, skriver BYM i brevet.
«Aldersvennlig by? Eller er dette bare fine festtaleord?»
Ragnhild Storaker er pårørende til beboer på Nordberghjemmet. Hun har ikke gitt opp å få bedret på utsynet for de gamle. For kort tid siden sendte hun brev til flere om saken, blant annet også til Bymiljøetaten:
«Aldersvennlig by? Eller er dette bare fine festtaleord? Nordberghjemmet, Carl Kjeldsensvei 23 Oslo ligger nydelig og fredfullt til. Rundt huset er det en nydelig hage som frivillige, ansatte og noen beboere steller til stor glede for alle som klarer å komme ut, pårørende, ansatte og forbipasserende! Men alle dem som sjelden orker, eller ikke har bein, eller krefter, eller mentalt ikke er i stand til å gå ut alene; for dem er verandaene gode, trygge alternativ. Disse er alle store, luftige og sørvendte. Her er det hyggelige hagemøbler og blomster i store krukker. Moren min bor i 3.etasje og er 90 år. Hun har alltid likt å være ute. Turer i all slags vær eller hagearbeid. Nå er det ikke krefter igjen til utflukter og verandaen i 3. blir desto viktigere. Der liker hun seg. Dit kan hun kreke seg ut med rullatoren sin og kose seg med en kopp kaffe eller et glass vin i solnedgangen. Forresten, det er sant; solnedgangen; den foregår bak noen svære grantrær....», skriver datteren.
Hun påpeker videre at det ikke er noen høye hus foran Nordberghjemmet og hele byen «ligger» under;
«Litt lenger ute blinker Oslofjorden i solen og store og små båter tøffer hit og dit. Nesoddlandet ligger rett ut og og Vestfjorden strekker seg - nettopp vestover. Men dette er det ingen på Nordberghjemmet som får sett. De ser bare trær. Store grønne trær og trekroner fyller utsikten fra alle etasjene. Det hjelper ikke at utsikten fra Hallagerbakken 200 meter unna er eventyrlig, for mamma og de fleste andre på Nordberghjemmet kan ikke gå 200 meter. Mamma som ikke har vært vekk fra Nordberghjemmet på et halvt år får aldri oppleve utsikt. Og det er ikke øynene som svikter, de er bedre enn mine....Covid19 pandemien medfører selvfølgelig en forsterkning av isolasjonen og restriksjonene på besøk og utflukter ser ut til å fortsette. Jeg vil påstå at utsikt vil bedre den mentale helsen! Det burde ikke være nødvendig å nevne det, men jeg forstår selvfølgelig verdien av trær både ut fra et biologisk og et estetisk verdisyn. Og det er absolutt ikke et ønske å fjerne alle trærne. Det er noen enorme eiketrær der som ingen vil ha fjernet, men de fleste andre trærne og undervegetasjonen kan med fordel fjernes...Nå håper jeg at de rette person leser dette brevet og kommer med et konstruktivt svar. Og vær så snill, ikke argumenter med humler og bærekraftig utvikling! Humlene har stående buffét i hagen. La de eldre og funksjonshemmede få utsikt! Det er helsefremmende og bærekraftig!»
Storaker viser videre til «Handlingsplan for en aldersvennlig by» - område 4 Utendørsområder og fysisk aktivitet: «Visjon - Byrommene og grønne områder i nærmiljøet er tilrettelagt for bruk av alle aldersgrupper. Byen oppleves som grønn, trygg og tilrettelagt for aktiv og sunn aldring. Planlegging og utvikling av bebyggelse og utendørsområder gjøres i samråd med eldre for å sikre aldersvennlige byrom, nærmiljø og områder hvor eldre kan benytte seg av tilbud og være i aktivitet.»
– Rir prinsipper
Høyrepolitiker i Nordre Aker, og medlem av lokalpolitiske bydelsutvalget, Erik Kreyberg Normann, har også fått kopi av brevet fra Storaker:
– Jeg synes det er veldig uheldig at Bymiljøetaten rir prinsipper i denne saken. Det er trist at eldre på sykehjem som faktisk har en flott utsikt som kan gjøre det mer attraktivt å sitte ute og derved bedre deres livskvalitet, skal se rett inn en vegg av trær. Om disse tærne felles, har det ingen negative miljømessige konsekvenser. Jeg håper Bymiljøetaten snarest vil revurdere sin beslutning og felle de trærne som er nødvendig for å bedre forholdene, skriver Kreyberg Normann i en mail til Nordre Aker Budstikke.
Lokalavisa har spurt Bymiljøetaten, på bakgrunn av ovennevnte innspill, om den vil gjøre en revurdering av situasjonen, og eventuelt vurdere å fjerne flere trær foran Nordberghjemmet, men avisa har så langt ikke lykkes i å få en kommentar fra etaten i saken, men oppdaterer når det er mer informasjon i saken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!