Nordre Aker Budstikke

Alle får igjen eiendomsskatten for 2016

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Byrådet vil tilbakebetale 250 millioner kroner til de 55.000 Oslo-borgererne som betalte i 2016.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2019 kl 21:31

OSLO: 3400 personer gikk til gruppesøksmål mot Oslo kommune etter innføringen av eiendomsskatten i 2016. De mente skatten ble skrevet ut for sent, og at for mange unngikk beskatning fordi bunnfradraget var for høyt. Tirsdag konkluderte Høyesterett med at kommunen var i sin fulle rett til å innføre skatten med høyt bunnfradrag, men at utskrivingen av skatten det første året kom for sent.

«Oslo kommune har fulgt faglige råd fra skattelovavdelingen i Finansdepartementet og KS ved utskriving av skatten. Høyesterett har likevel konkludert med at tidspunktet for utskriving av skatten var for sen. Oslo kommune vil nå tilbakebetale eiendomsskatten til alle som betalte eiendomsskatt i 2016,» skriver byrådet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

250 millioner kroner

Ifølge Aftenposten og TV2 vil det bety at 55.000 Oslo-borgere får igjen eiendomsskatten de betalte i 2016, og som skal utgjør 250 millioner kroner. I pressemeldingen onsdag opplyser Oslo kommune at de allerede har avsatt 250 millioner kroner for å ta høyde for en eventuell tilbakebetaling, dermed vil tilbakebetalingen vil ikke få noen direkte konsekvenser for resultatet i 2019, ifølge byrådet.

– Vi er fornøyd med at Høyesterett slår fast at kommunen er i sin fulle rett til å ta fordelingshensyn ved innføring av eiendomsskatt. Samtidig merker vi oss at et knappest mulig flertall i Høyesterett mente at skatten ble skrevet ut for sent på året. Vi har hele veien støttet oss på de beste faglige råd gitt av Finansdepartementet og KS, sier finansbyråd Robert Steen i pressemeldingen.

– Denne dommen må få konsekvenser for hvilke råd Finansdepartementet gir til norske kommuner, legger han til.

4. september

Oslo kommune skriver at de tar dommen fra Høyesterett til etterretning. Byrådet mener samtidig at det er urimelig at kun de som deltok i søksmålet skal få tilbakebetalt eiendomsskatt, skriver de.

– Jeg mener det er rimelig at dette må gjelde alle som har betalt eiendomsskatt i 2016, ikke bare de som hadde råd til å være med på søksmålet. Derfor har vi landet på å tilbakebetale eiendomsskatten for 2016 i sin helhet og vil foreslå dette for bystyret, sier finansbyråd Robert Steen.

Tilbakebetalingen for 2016 vil først kunne gjennomføres etter at bystyret har fattet vedtak om dette, tidligst ved første bystyremøte etter sommeren 4. september.

– Vi skulle gjerne brukt disse pengene på styrking av velferden til innbyggerne, men vi må innrette oss etter Høyesterett sin konklusjon. Da er det rettferdig at alle får tilbakebetalt, selv om vi ikke er pålagt å gjøre det, sier Steen.


Kommunenes interesseorganisasjon KS har vært partshjelp for Oslo kommune i Høyesterett i spørsmålet om utskrivningsfrist. Hvilke konsekvenser dommen eventuelt vil få for eiendomsskatten i 2017 er det for tidlig å konkludere med, opplyser byrådet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...