Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Alle kan redde verden litt

Artistdugnad med blant andre Katzenjammer, Ole Paus, Wenche Myhre, D.D.E, Morten Abel og Siri Nilsen.

STERKE INNTRYKK: Marianne Sveen har besøkte blant annet Kawergosk leir, som ble etablert i august i fjor og huser rundt 10.000 flyktninger. Leiren ligger utsatt til for vær og vind, og plastteltene beskytter dårlig mot kulda. Marianne og Flyktninghjelpen håper å kunne hjelpe mange med varme klær, pledd og ovner så raskt som mulig. FOTO: Ingrid Prestetun

Artistene stiller opp, nå ber Katzenjammers Marianne Sveen folk strømme til Konserthuset 30. november for å hjelpe barn på flukt. Billettinntektene går uavkortet til Flyktninghjelpen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 01:01

YOUNGSTORGET: Det var norsk sommer på sitt aller beste, Marianne la siste hånd på scenemakupen og gledet seg til å spille for brunsvidde landsmenn i Sandefjord. Så ble hun plutselig oppmerksom på hva som utspant seg på tv-skjermen på hotellrommet.

Absurd øyeblikk

- Det var kort fortalt en rystende reportasje om barn på flukt, som traff meg til de grader. Tårene rant, og første tanke var å skru av for å spare sminken, forteller Marianne.

- Så slo det inn hvilket absurd øyeblikk dette var. Skulle jeg skjerme meg mot nøden for å redde sminken? Det gikk en faen i meg da. Det var på høy tid å tørke tårene og gjøre noe.

Det første hun gjorde var å gå på scenen med Katzenjammer, og glede publikum som dette bandet alltid gjør.

- Jeg gikk nok litt på autopilot, og så snart vi var av scenen var planleggingsarbeidet i gang for hvordan jeg kunne bidra med hjelp fra min plass i livet.

 

LES OM TORSHOVGRUPPAS HERLIG OPPSETNING AV "UNGEN"

Mikrofon og publikum

Marianne konsentrerte seg om kontaktnettet sitt.

- Vi artister har både mikrofon og publikum, vi får oppmerksomhet. Det var innlysende for meg å tenke konsert, og responsen jeg fikk på min ringerunde til kolleger var fantastisk. Samtlige som ikke var opptatt takket gladelig ja til å bli med, det samme gjaldt for teknikere og scenefolk.

Marianne smiler.

- I en bransje som nok er ganske selvsentrert, er det heldigvis veldig mange som synes det er flott å bruke oppmerksomheten vi får til noe bra, sier hun fornøyd.

Flyktninghjelpen

Da artistene meldte seg og Marianne Sveen skjønte at det virkelig ble konsert, kontaktet hun Flyktninghjelpen.

- De kan jo alt det jeg ikke kan, vet hva som trengs mest og hvor, og har fantastiske folk i sine rekker, ledet av Jan Egeland, sier hun.

Besøk i Irak

Samarbeidet førte Marianne og fotograf Finn Erik Rognan på besøk til tre flyktningleire i Nord-Irak i begynnelsen av november.

- Det var selvsagt utrolig sterkt. Folk lever som best de kan, prøver å bevare verdighet og håp midt i all håpløsheten, og gjøre det beste ut av situasjonen. Det er 50 millioner flyktninger i verden i dag. Bare i Syria er fem millioner barn på flukt - hele Norges befolkning som barneflyktninger!

Marianne forteller om barna i leirene hun besøkte, mange av dem har grusomme opplevelser å bære på.

- Allikevel er de så utrolig kjærlige, kontaktsøkende og så glade for å bli sett. De har faktisk fremdeles masse glede i seg. Hadde det ikke vært barn i leirene ville de vært som gravplasser.

Hun smiler litt og forteller om morgenritualet på skolen.

- Barna starter dagen med å synge den kurdiske nasjonalsangen. Høyt! Den runger ut over flyktningleiren. Det ble vel sterkt for Sveen, ja, sier hun og humrer litt.

Marianne har for øvrig skrevet en vakker låt, Hvil meg, om opplevelsene sine i Nord-Irak, som Rognan laget en like vakker video til under besøket deres, Inntektene av denne går til Flyktningehjelpen.

MØT DIKTATOR JOHAN GOLDEN

Vinterkulde

Nå er vinteren i anmarsj i Nord-Irak, med snø og kuldegrader, som hos oss. Folk bor i plasttelt og mangler varme klær og pledd. Mange av barna har ikke sko. Allikevel prøver menneskene der å leve så normalt som mulig, med skolegang og enkle aktiviteter, for å få en pause fra tunge tanker og trange telt.

Marianne Sveen ble godt kjent med en flyktningfamilie fra Damaskus.

- For to år siden satt de trygt i stuen sin i storbyen, høyt utdannede foreldre med god inntekt, så på tv, lekte med barna, levde som vi gjør i Norge. Nå savner barna rommene sine, skolen, kompiser. Situasjonen i verden er uforutsigbar, og hvem som helst kan faktisk bli flyktninger.

Hun trekker pusten.

- Urettferdigheten er så overveldende, men sympati hjelper dem ingenting, vi må gjøre noe. Og noen hyggeligere måte å gi på enn noen fantastiske timer i Konserthuset første søndag i advent kan i hvert fall ikke jeg tenke meg! Selger vi ut kan vi sende 500.000 kroner nedover. Det vil bety forskjell på liv og død for mange.

Konserthuset søndag 30. november 19.00, billetter hos Billettservice. Se www.flyktninghjelpen.no for info og fullt program.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...