Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Alt blir bra igjen, sier vi. Virkelig?»

«Valget i år er et klimavalg. Det er ikke høye klimamål som får ned utslippene. Det er de konkrete tiltakene som gir utslag,» skriver Gyda Kjekshus i Nordre Aker SV. Foto: SVs bildebase / Utlånt

MENINGER: For en tid tilbake hørte jeg noen si at klimakrisen burde bruke samme PR-byrå som coronaviruset. Det er jo en tøysete ting å si, men utsagnet har blitt værende hos meg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Da viruset nådde Norge, stengte vi ned for å beskytte de svakeste blant oss, for å hindre at mange ble rammet. Hvor mye som er utbetalt i koronastøtte og til permitteringsordninger og lignende vet jeg ikke, og hvor mange flyreiser og ferier og som ble omgjort vet jeg heller ikke – men poenget er at vi gjorde det. Omtrent fra den ene dagen til den andre endret vi atferd og staten brukte svimlede summer på å hjelpe oss gjennom det.

Og det er jeg takknemlig for. At vi som enkeltmennesker gjorde det vi kunne for å begrense smitten. At staten støttet og hjalp oss.

Men hva nå? Hva med den andre krisen, den som øker i omfang og som vil få langt flere dødsoffer enn Covid-19? Er vi klare for endring? Har vi en stat og regjerning som hjelper og støtter oss i omstillingen? Hva gjør vi?

Det som er sikkert, er at det ikke er høye klimamål som får ned utslippene. Det er de konkrete tiltakene som gjør utslag.

Beskjeden fra FNs klimapanel i august var klar: Temperaturen på jorden stiger som følge av menneskelig påvirkning. Klimaendringene er her. Dagens globale klimamål er å holde oss under 1,5 graders økning, men i FNs rapport kan vi lese at vi kan nå 1,5 graders økning allerede 2030-tallet.


Og utslagene av klimaendringene kommer fort. Det er ikke lenger våre barnebarns barn som blir rammet. Det er vi og ungene våre. Det begynner nå.

Kan vi møte klimakrisen som vi møtte korona? Kan vi bruke sterke økonomiske virkemidler i den kommende, nødvendige omstillingen? Hvordan stiller vi nå opp for de svakeste, de som kommer etter oss og de som allerede er rammet av branner, hetebølger, tørke, stormer og flom? Hva gjør vi i Norge, og hva gjør Norge i verden, for å hindre at det blir enda verre, enda varmere, enda villere?

Vi kan ikke si at alt blir bra igjen. Nå må vi hindre at det blir verre. Og vi må handle raskt.

Valget i år er et klimavalg, og vi som velgere må kreve klimahandling fra politikerne våre. Det er ikke nok at et parti påpeker at vi må bli mer klimavennlige. I år må vi stemme på partier som har konkrete tiltak som faktisk monner, og som er villige til å ta ansvar og gjennomføre dem.

Jeg oppfordrer dere til å stemme SV. Fordi SV har en konkret klimaplan med tiltak for å nå kuttene. Fordi SV ser at vi har både en klima- og miljøkrise og en ulikhetskrise, og at vi ikke kan løse den ene uten å løse den andre.


SV vil jobbe for et rettferdig grønt skifte, basert på tre grunnprinsipper:

  • Vi skal kutte utslipp av klimagasser
  • Bygge opp nye næringer og sikre arbeidsplasser
  • Dele for å få ned økonomiske forskjeller

Vi må gjøre det som skal til for å realisere klimamålene. Det vil kreve store investeringer, men alternativet, å fortsette som nå, er mye verre og mye dyrere. Dette fikser vi ikke med enkle slagord. Om vi skal klare å gjennomføre en så stor omstilling på så kort tid, må vi være modig nok til å ta jobben. Stem for fremtiden vår. Les om klimaplanen på SVs nettsted.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...