Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Debatt:

Alternativ Ullevål-rapport: Fullt mulig, men dyrere

Ullevål sykehus. Foto: OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS (Arkivfoto)

MENINGER: Dersom en skal ivareta samme pasientgrupper og fagmiljøer som forutsatt på Gaustad, vil en utbygging på Ullevål imidlertid være vesentlig dyrere og ta lenger tid.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2019 kl 14:24

Styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok i sitt møte i januar 2019 at de ønsket å få belyst en utbygging på Ullevål som et alternativ til samling av regionfunksjonene på Gaustad. Nå er det lagt frem en rapport som skal styrebehandles 20. juni 2019: Rapport om Ullevål som alternativ lokalisering til Gaustad.

Gunn Kristin Sande, kommunikasjonsdirektør Helse Sør-Øst. Foto: Oslo Universitetssykehus

Rapporten viser at det er fullt mulig å bygge et godt og funksjonelt sykehus på Ullevål. Dersom en skal ivareta samme pasientgrupper og fagmiljøer som forutsatt på Gaustad, vil en utbygging på Ullevål imidlertid være vesentlig dyrere (ca. 12,8 mrd. kroner) og ta lenger tid (ca. syv år).

I et innlegg i Nordre Aker Budstikke 29.5.2019 fremfører Rolf Kåresen og Lene Haug sterk kritikk av rapporten. De mener at en alternativ løsning, lansert av Kåresen tidligere i vår, er å foretrekke.

I Kåresens rapport tar man ikke hensyn til hvilken kapasitet som er nødvendig for å dekke fremtidens behov for sykehustjenester i Oslo. Den planlegger bare for en begrenset utbygging og for et kortsiktig perspektiv. I tillegg foreslås det å bygge et amputert Aker sykehus som ikke vil gi det samme tilbudet til befolkningen som det er forutsatt i Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst sine planer. Dette forslaget er ikke sammenlignbart med det utredningsarbeidet som er gjort i regi av Oslo universitetssykehus, Sykehusbygg og Helse Sør-Øst, og svarer ikke opp de forutsetningene som kreves av en helhetlig utredning om utvikling og utbygging av sykehus.


Dersom det skal utvikles andre alternativer for Ullevål må man først starte med en ny fordeling av pasientgrupper og fagmiljøer, slik at byggene understøtter virksomheten og ikke omvendt. Dette vil i så fall sette hele prosessen flere år tilbake i tid og vil ikke harmonisere med de planer Oslo kommune har for etablering av en storbylegevakt på Aker.

I Kåresens rapport har man heller ikke tatt inn over seg den mangelen på kompetanse som flere helseforetak i dag opplever. Dersom man skal etablere et sykehus på Aker uten at det overføres ressurser fra Ullevål, må man starte en rekruttering av flere fagfolk til Oslo og det er ikke forenlig med de behov for kompetanse som hele landet har.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...