Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Andrea (19) blir rollemodell og skal reise til NASA

Andrea Gjestvang skal bli teknologi-rollemodell for andre unge jenter. Foto: PRIVAT

Grefsen-jenta skal inspirere andre jenter til å velge teknologiutdannelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2017 kl 09:42

GREFSEN / TRONDHEIM: 15. oktober drar Grefsen-jenta Andrea Gjestvang (19) til NASA i USA for treffe astronauter. Hun er en av fire teknologistudenter som har vunnet en konkurranse i regi av NHO og NITO.

Jenter og teknologi

Dette er en del av et prosjekt kalt «Jenter og teknologi.» Det er finansiert av Barne- og likestillingsdepartementet, og er drevet av NHO. Målet er at flere jenter skal velge en teknologiutdanning.

– Vi tror det beste vi kan gjøre er å løfte frem jenter som har valgt en teknologiutdanning, og slik inspirere og informere unge jenter, sier prosjektleder Tone S. Vesterhus.

Alle deltakeren i konkurransen sendte inn en video der de fortalte hvorfor flere jenter burde studere teknologi.

– Vi fikk over 40 bidrag til konkurransen. Det var veldig høy kvalitet på bidragene, og gitt at terskelen for deltakelse var høy er vi veldig fornøyd med antallet bidrag, sier Vesterhus.


Prosjektleder for Jenter og teknologi i NHO, Tone S. Vesterhus. Foto: Moment studio/NHO

Kybernetikk og robotikk

Og én av de fire vinnerne, som nå skal få reise til USA, er Andrea Gjestvang. Hun er 19 år, fra Grefsen, og studerer kybernetikk og robotikk på NTNU i Trondheim.

I tillegg til tur til NASA skal hun sammen med Jenter og teknologi turnere hele landet i november. Målet er at totalt rundt 60 rollemodeller, unge kvinner som studere eller jobber med teknologi, skal møte over 5000 ungdomsskolejenter i løpet av turneen.

– Hvorfor meldte du på, og hvilke forventninger har du til besøket hos NASA?

– Jeg fikk tilsendt muligheten fra storesøsteren min, og jeg visste med en gang at jeg måtte sette av tid til å sende inn et bidrag! Tenk å få muligheten til å dra til NASA! Det var jo ikke noe tvil! sier Gjestvang.


Hun tror turen blir lærerik, spennende, og utrolig gøy.

– Å få møte kjente personer jeg har lest om, og fulgt med på TV, og få høre om deres opplevelser og oppgaver. Det tror jeg blir helt unikt, legger hun til.

Her kan du se videoen Andrea meldte seg på med:

De øvrige vinnerne er Kristiane Aateigen (25), studerer Anvendt datateknologi på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Bani Singh (18) som studerer Computer Science and Artificial Intelligence ved Minerva Schools i San Fransisco, og Oda Kristine Grifftun (24), som studerer Energi og miljø i bygg på HiOA.

Et viktig valg

Norske bedrifter har stor etterspørsel etter teknologi- og håndtverkskompetanse, og behovet for teknologer vil øke i årene fremover.

– Samtidig som antallet studieplasser innen teknologiutdanning må opp, må vi også rekruttere fra hele befolkningen. Vi trenger alle gode hoder og hender med på laget for å løse de utfordringene vi står ovenfor i dagens og morgendagens arbeidsliv, sier prosjektleder Tone S. Vesterhus i NHO.

Å rette fokuset mot jenter, som ikke tradisjonelt velger slike utdannelser, er viktig mener hun.

– Vi vet at metoden med å vise frem unge rollemodeller er effektiv. På Universitetet i Agder, der prosjektet startet, økte antallet kvinner på teknologi- og ingeniør med 227 prosent over en tiårsperiode.

Valgte noe helt annerledes

Andrea Gjestvang fra Grefsen studerer i Trondheim. Foto: PRIVAT

Andrea Gjestvang har alltid syntes teknologi har vært spennende, men også litt fjernt.

– Man bruker mobiler, PC'er og det som nå har blitt hverdagsteknologi uten å tenke over at det er brukt mange år på å utvikle. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å gå en realfagsrettet linje, med fagene jeg hadde på videregående, men omtrent et halvt år før fristen for å søke utdanning, oppdaget jeg mulighetene med en teknologisk utdanning. Det var helt utenfor alt jeg har drevet med før, og slik var det både kjempespennende og skummelt, sier Andrea.

– Hvorfor, etter din mening, bør jenter velge teknologiutdannelse?

– Jeg mener jenter har masse å bidra med til yrket! For øyeblikket er teknologiyrket veldig mannsdominert, og nye teknologier som kommer ut er utviklet av menn, sier Andrea, og legger til:

– Bare tenkt, da Apple lanserte sin nye Applewatch, glemte de å inkludere menstruasjon i helseappen sin, en helt grunnleggende påvirkning på jenters helse. Teknologien er fremtiden, og at bare halve befolkningen er med på å utvikle den er ikke bra.

Andrea mener yrket i dag mangler jenters innflytelse og deres måte å tenke på.

– Både gutter og jenter har like mye å bidra med, og det viktigste er å få frem alle ulike og revolusjonerende ideer.

Stor bredde

Men hva kjennetegner egentlig teknologiinteresserte jenter? Er det noen likhetstrekk?

– Det finnes ikke én enkelt type teknologiinteressert jente, slår Tone S. Vesterheus fast.

– En jobb innen teknologi kan bety alt fra å forbedre eldreomsorg til å utvikle ny teknologi for fornybar energi.

På Jenter og teknologi-turneen i november viser over 60 kvinnelige rollemodeller hvor stor bredde teknologiyrker favner.

– Så enten man liker teknikk og maskiner, design og programmering, eller vil finne løsninger for klimaendringene, så er det rom for det med en teknologiutdanning, sier prosjektlederen.

Når har prosjektet lykkes?

– Til syvende og sist så må suksess måles i andelen kvinnelige teknologer som utdannes. Det er et langsiktig arbeid, og krever at alle gode krefter trekker i samme retning. Derfor er det veldig bra at Barne- og likestillingsdepartementet har bevilget penger til Jenter og teknologi for andre år på rad, sier Vesterhus.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...