Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Anita (23) stoppet Tåsen-raner, og rampestrek ble brann på Grefsen skole

Vi har bladd oss 25 og 50 år tilbake i arkivet!

Foto: Faksimile, Akersposten 9. januar 1965

Vi har tatt et dykk i arkivet, og sett hva som opptok oss, og lokalavisen, for 50 og 25 år siden. Vi har funnet nyttårsdans, frykt for bompengeringen og et sterkt ønske om å beholde Grefsen gymnas.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2015 kl 00:23

I 1965 og 1990 var det Akersposten som var lokalavis, blant annet for området vi i dag kjenner som Nordre Aker. Avisen dekket hele Oslo vest (se faktaboks).

På denne tiden, uke 2, i 1965 utkom årets første utgave av Akersposten. Mer effektive var de på samme tid i 1990; da hadde man rukket å få ut fire utgaver til abonnentene.

Her har vi plukket ut noen av sakene fra de to ukene for 50 og 25 år siden!

(Se ukens forsider til høyre på siden. I mobilutgaven ligger alle forsidene øverst. For å få opp lesbare versjoner av avissidene vi omtaler i artikkelen, trykk på bildene for å forstørre dem, deretter høyreklikk og velg "vis bilde".)

9. januar 1965: Rektors bursdagsønske: Beholde Grefsen gymnas

9. januar trykket Akersposten et intervju med rektor Marius Sandvei, i anledning hans 60-årsdag. Sandvei, som hadde flere høytstående verv, blant annet i  Nordens Skolenevnd og Norsk Sprognevnd, svarer på spørsmål om han har «hobbies»:

«Å arbeide! Da særlig med sprog og litteratur. Dessuten gå på ski og spille kurvball.»

Avisen spør selvfølgelig om han også har et bursdagsønske.

«Absolutt! Jeg ønsker at vi må få beholde Grefsen høyere skole som gymnas,» svarer Sandvei og begrunner det i at skolens kapasitet er så sprengt at de også må holde kveldsundervisning. Han frykter at elevene kan bli sendt til sentrum. Skolen danner en enhet i strøket, mener Sandvei, og legger til:

«Den (Grefsen høyere skole) er en miljøbevarende faktor for unge mennesker i "den vanskelige" alder.»

Som kjent fikk Grefsen beholde sitt gymnas, eller videregående skole, som det heter i dag, frem til 2011. I 2013 åpnet Morellbakken ungdomsskole i lokalene til gamle Grefsen vgs. Videregående-elevene slapp å flytte til sentrum, slik Sandvei fryktet, men over Ringveien til nye Nydalen videregående skole.

Trykk på bildet, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne lesbar versjon. Foto: Faksimile, Akersposten 10. januar 1965

9. januar 1965: Nyttårsfeiring på Grefsenkollen

I dag har Grefsenkollen gourmetrestaurant og musikkfestival. Ved inngangen til 1965 danset lokalbefolkningen det nye året inn der oppe "over Oslo". Da Akersposten kom var dansen godt i gang, til tross for at det var musikerstreik:

«Men verken restauranten eller musikerne var tilsluttet Musikerforbundet, fikk vi vite, og da var jo det hele greit.»

Se artikkelen i hovedbildet i denne saken.

3. januar 1990: Ønsker for det første året på 90-tallet

3. januar spurte Akersposten formennene i bydelsutvalgene om deres nyttårsønsker, og om de kunne gi befolkningen et løfte for året.

Bjørn Ketilsson (H) i daværende bydel Grefsen/Kjelsås ønsket blant annet at bydelen «ikke blir gjenstand for overdreven fortetting, slik at det ikke blir plass på skolene.» Spesielt bekymret var han for Engebråtenjordet.

Ketilsons løfte til sine innbyggere var å lytte til dem.

«Ønsket er lett! Mer penger. Vi har en kjempepost om heter eldreomsorg» svarte Elbjørg Fjære (Frp) i bydel Sogn. Et løfte til innbyggerne kunne hun derimot ikke gi: «Alt står og faller med økonomien».

Trykk på bildet for å forstørre det. Deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimie, Ullern Avis/Akersposten 3. januar 1990

5. januar 1990: Anita tok opp kampen med raneren

Tøffe Anita Kristiansen Whyte (23) var på jobb i dagligvareforretningen Tempus i Tåsenveien 28 3. januar, da en 31-åring med skumle hensikter ba om å få veksle en femmer i kronestykker.

«Mens kassaskuffen stod åpen kasten han seg over disken og fikk tak i alle pengene - 1000 kroner. Men jeg kastet meg tilbake over ham» fortalte Whyte til Akersposten.

Sammen med kollega Espen Bredsen slåss hun med tjuvradden i 15 minutter, før han rev seg løs.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne en lesbar verson. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 5. januar 1990

10. januar 1990: Rampestreker ble brann på Grefsen skole

Mandag 8. januar rykket brannvesenet ut til brann i en søppelkasse ved Grefsen barneskole.

«Det var dramatisk en stund da flammene nærmet seg gamlebygningen» sa rektor Sverre Solberg, som dagen etter verken hadde lys eller strøm i skolens paviljong.

«Det er nok rampestreker som ligger bak. Jeg har åtte navngitte vitner på blokken min, men ingen kan fortelle noe med hold i,» sa Wanderås ved brannavsnittet, til Akersposten.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne en lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 10. januar 1990

12. januar 1990: Nå kommer bompengeringen!

«Den omstridte bompengeringen i Oslo åpnes 1. februar. Alle smutthull inn til byen skal tettes igjen». «Knappe fire uker før "d-dag" er likevel stengingen av Blindernveien ikke formelt avgjort» kunne Akersposten fortelle.

Veien skulle stenges med elektroninsk bom slik at bussen likevel kunne passere. Stengingen av veien over Sognsvannsbanen ble en realitet, og i dag er Blindernveien her fysisk stengt av t-baneholdeplassen.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne en lesbar versjon. Foto: Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 12. januar 1990

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 har Akerspostens etterkommer, Nordre Aker Budstikke, blitt relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!

LES MER FRA ARKIVET, OG FLERE LOKALHISTORISKE SAKER – TRYKK HER!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...