Nordre Aker Budstikke

Summetonen er borte for godt:

Åpnet nabolagets «bittelille litterære storstue»

Hans Olav Brenner, Ullevål-beboer og NRK-profil, deltok under åpningen. Bak står nestleder i Foreningen Colletts kulturhus, Cilje Sunde Rolfsjord. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hjertet gjorde et lite hopp da jeg kjørte forbi og så lesekisoken på John Colletts plass, sier NRK-profil og Ullevål-beboer Hans Olav Brenner. Mandag åpnet Foreningen Colletts Kulturhus Norges 56. lesekiosk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2020 kl 11:35

ULLEVÅL: – Når vi ikke får kulturhus i kinobygget, begynner vi i det små med kulturkiosk, sier Cilje Sunde Rolfsjord.

Den gamle telefonkiosken ved trikkesløyfa på Ullevål er pusset opp. Søndag kveld fikk den et nytt knallrødt lag med lakk, og mandag formiddag ble den fylt med bøker for både stor og små. På ettermiddagen var det åpningsfest.

Drømmer om kulturhus, ble lesefaddere

Rolfsjord er nestleder i Foreningen Colletts Kulturhus, som har jobbet iherdig for å få et kulturhus for bydelen og området rundt Ullevål hageby i kinobygget i Vestgrensa 2. Det ligger foreløpig fortsatt på ønskestadiet. Men mandag fikk de likevel inn et «kulturhus» på plassen – som nylig er oppgradert.

Styret i Colletts kulturhus: Naomi Svalastog, Katrina Krafft, leder Geir Knudsen, nestleder Cilje Sunde Rolfsjord, og Agnes Lyche Melvær (i lesekiosken). Til høyre står BU-leder i Nordre Aker, Bente M. Larsen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er Foreningen Les! som har tatt initiativet til å omgjøre de gamle, ikoniske telefonkioskene til litterære fyrtårn, etter at summetonen stilnet i 2016. Fortsatt står 100 av disse igjen, vernet for ettertiden. I fjor kom nyheten om at rundt 60 av disse skulle åpne som lesekiosker over hele Norge i 2020. Det er Sparebankstiftelsen DNB som bevilger midler til drift og vedlikehold, og har inngått en tiårig avtale med Telenor.


Samtidig gikk de ut og etterlyste faddere til lesekioskene. På Ullevål var det Foreningen Colletts Kulturhus som meldte interesse. Fadderordningen skal sikre at lesekioskene blir tatt vare på, at noen har et ansvar for å følge de opp, og for å sikre en lokal forankring og et lokalt eierskap.

Prosjektleder Vibeke Røgler i Foreningen Les! Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Her skal det være noe å finne for alle. Konseptet er enkelt: Ta en bok og gi en bok, sier Vibeke Røgler, prosjektleder for lesekioskene hos Foreningen Les!

– Vi ønsker å gjøre den gode leseopplevelsen tilgjengelig, og at det skal være enkelt å dele den med andre, legger hun til.

Rundt om i landet er det gjerne folkebibliotekene som er lesekioskfaddere, men Oslo skiller seg ut. Her har flere privatpersoner tatt kontakt for å «drifte» leseopplevelsene, og også hele borettslag har forbarmet seg over «sin» gamle telefonkiosk, forteller Røgler. På Kjelsås stasjon står Nordre Akers første lesekiosk, den er det forfatter Vidar Kvalshaug som er fadder for.


– Det er stor entusiasme for lesekisokene rundt om landet, og det er veldig morsomt. De representerer en ny måte å fortelle historier på. Og de synliggjør bøkene, i en digital hverdag, hvor det er viktigere enn noen gang å ta en analog pause – og det kan man gjøre her, sier Røgler. Ullevål-kiosken er den 56. som står klar. Tidligere denne uken åpnet også en ved rundkjøringen på Bislett.

Ullevål skoles musikkorps spilte ved åpningen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Brenner og bokopplevelsene

Mandag kveld inviterte Foreningen Colletts Kulturhus til stor åpningsfest, med musikk fra Ullevål skoles musikkorps, egenkomponert koreografi fremført av danseren Lilja Arnaldsdottir fra Den Norske Ballettskole og Akademi. Nabo og NRK-profil Hans Olav Brenner, kjent fra blant annet Bokprogrammet og Brenner og bøkene fikk æren av å hilse lesekiosken, som han kaller «nærmiljøets bittelille litterære storstue», velkommen.

Lilja Arnaldsdottir fra DNBS & Akademi. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg har ikke helt tatt innover meg at det koker på John Colletts plass en mandag ettermiddag, sa Brenner, til humring fra det store oppmøte av naboer som fylte plassen. Interessen for nyvinningen var åpenbart stor.


Brenner mener lesekiosken kan bidra til å gjøre bøkene synlige i bybildet – der folk ferdes.

– Jeg har intervjuet mange om hvor de hadde sine første store, leseopplevelser. Det kan være på folkebiblioteket, eller med en roman av Jens Bjørneboe. I fremtiden kan det være vi får høre at folk oppdaget bøkene i en telefonkiosk, sier Brenner.

Hans Olav Brenner, bak står faddere og BU-leder. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I et år der det nye Deichman hovedbibliotek har åpnet med brask og bram i Bjørvika, kunne ikke kontrasten vært større til den lille, røde kiosken på Ullevål, påpeker han.

– Men lesekiosken på John Colletts plass kan føre deg enda lenger ut i verden enn det som var mulig i telefonkioskens glansdager.


BU-leder Bente M. Larsen (Ap) kom med Pippi Langstrømpe. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Colletts Kulturhus fikk i år 12.000 kroner fra Bydel Nordre Akers Frivillighetsmidler til åpningen av lesekiosken. Leder av bydelsutvalget, Bente M. Larsen, overrakte en Pippi Langstrømpe-bok til den nye lesekiosken, og siterte Astrid Lindgrens helt i sin åpningstale: «Det har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».

– Denne kiosken er et trivsel- og nærmiljøtiltak, som jeg tror vil bety mye for nærmiljøet og bydelen, sa Larsen.

Vibeke Røgler og Katrina Krafft foretok den symbolske åpningen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det var godt oppmøte på åpningsmarkeringen mandag ettermiddag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

PS! Bydel Nordre Aker planlegger også en offisiell åpning av John Colletts plass, som nylig er oppgradert gjennom Oslo kommunes torg og møteplassprogram, i slutten av oktober. Datoen er foreløpig ikke klar. Arbeidet har tatt fire år, og vært langt fra problemfritt. Les mer her:

Ingen summetone for Agnes Lyche Melvær, men enda flere spennende historier! Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...