Summetonen er borte for godt:
Åpnet nabolagets «bittelille litterære storstue»

Hans Olav Brenner, Ullevål-beboer og NRK-profil, deltok under åpningen. Bak står nestleder i Foreningen Colletts kulturhus, Cilje Sunde Rolfsjord. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Hjertet gjorde et lite hopp da jeg kjørte forbi og så lesekisoken på John Colletts plass, sier NRK-profil og Ullevål-beboer Hans Olav Brenner. Mandag åpnet Foreningen Colletts Kulturhus Norges 56. lesekiosk.
Publisert: 13.10.2020 kl 11:20
Sist oppdatert: 13.10.2020 kl 11:35
ULLEVÅL: – Når vi ikke får kulturhus i kinobygget, begynner vi i det små med kulturkiosk, sier Cilje Sunde Rolfsjord.
Den gamle telefonkiosken ved trikkesløyfa på Ullevål er pusset opp. Søndag kveld fikk den et nytt knallrødt lag med lakk, og mandag formiddag ble den fylt med bøker for både stor og små. På ettermiddagen var det åpningsfest.
Drømmer om kulturhus, ble lesefaddere
Rolfsjord er nestleder i Foreningen Colletts Kulturhus, som har jobbet iherdig for å få et kulturhus for bydelen og området rundt Ullevål hageby i kinobygget i Vestgrensa 2. Det ligger foreløpig fortsatt på ønskestadiet. Men mandag fikk de likevel inn et «kulturhus» på plassen – som nylig er oppgradert.

Styret i Colletts kulturhus: Naomi Svalastog, Katrina Krafft, leder Geir Knudsen, nestleder Cilje Sunde Rolfsjord, og Agnes Lyche Melvær (i lesekiosken). Til høyre står BU-leder i Nordre Aker, Bente M. Larsen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Det er Foreningen Les! som har tatt initiativet til å omgjøre de gamle, ikoniske telefonkioskene til litterære fyrtårn, etter at summetonen stilnet i 2016. Fortsatt står 100 av disse igjen, vernet for ettertiden. I fjor kom nyheten om at rundt 60 av disse skulle åpne som lesekiosker over hele Norge i 2020. Det er Sparebankstiftelsen DNB som bevilger midler til drift og vedlikehold, og har inngått en tiårig avtale med Telenor.
Samtidig gikk de ut og etterlyste faddere til lesekioskene. På Ullevål var det Foreningen Colletts Kulturhus som meldte interesse. Fadderordningen skal sikre at lesekioskene blir tatt vare på, at noen har et ansvar for å følge de opp, og for å sikre en lokal forankring og et lokalt eierskap.
– Her skal det være noe å finne for alle. Konseptet er enkelt: Ta en bok og gi en bok, sier Vibeke Røgler, prosjektleder for lesekioskene hos Foreningen Les!
– Vi ønsker å gjøre den gode leseopplevelsen tilgjengelig, og at det skal være enkelt å dele den med andre, legger hun til.
Rundt om i landet er det gjerne folkebibliotekene som er lesekioskfaddere, men Oslo skiller seg ut. Her har flere privatpersoner tatt kontakt for å «drifte» leseopplevelsene, og også hele borettslag har forbarmet seg over «sin» gamle telefonkiosk, forteller Røgler. På Kjelsås stasjon står Nordre Akers første lesekiosk, den er det forfatter Vidar Kvalshaug som er fadder for.
– Det er stor entusiasme for lesekisokene rundt om landet, og det er veldig morsomt. De representerer en ny måte å fortelle historier på. Og de synliggjør bøkene, i en digital hverdag, hvor det er viktigere enn noen gang å ta en analog pause – og det kan man gjøre her, sier Røgler. Ullevål-kiosken er den 56. som står klar. Tidligere denne uken åpnet også en ved rundkjøringen på Bislett.
Brenner og bokopplevelsene
Mandag kveld inviterte Foreningen Colletts Kulturhus til stor åpningsfest, med musikk fra Ullevål skoles musikkorps, egenkomponert koreografi fremført av danseren Lilja Arnaldsdottir fra Den Norske Ballettskole og Akademi. Nabo og NRK-profil Hans Olav Brenner, kjent fra blant annet Bokprogrammet og Brenner og bøkene fikk æren av å hilse lesekiosken, som han kaller «nærmiljøets bittelille litterære storstue», velkommen.
– Jeg har ikke helt tatt innover meg at det koker på John Colletts plass en mandag ettermiddag, sa Brenner, til humring fra det store oppmøte av naboer som fylte plassen. Interessen for nyvinningen var åpenbart stor.
Brenner mener lesekiosken kan bidra til å gjøre bøkene synlige i bybildet – der folk ferdes.
– Jeg har intervjuet mange om hvor de hadde sine første store, leseopplevelser. Det kan være på folkebiblioteket, eller med en roman av Jens Bjørneboe. I fremtiden kan det være vi får høre at folk oppdaget bøkene i en telefonkiosk, sier Brenner.
I et år der det nye Deichman hovedbibliotek har åpnet med brask og bram i Bjørvika, kunne ikke kontrasten vært større til den lille, røde kiosken på Ullevål, påpeker han.
– Men lesekiosken på John Colletts plass kan føre deg enda lenger ut i verden enn det som var mulig i telefonkioskens glansdager.
Colletts Kulturhus fikk i år 12.000 kroner fra Bydel Nordre Akers Frivillighetsmidler til åpningen av lesekiosken. Leder av bydelsutvalget, Bente M. Larsen, overrakte en Pippi Langstrømpe-bok til den nye lesekiosken, og siterte Astrid Lindgrens helt i sin åpningstale: «Det har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».
– Denne kiosken er et trivsel- og nærmiljøtiltak, som jeg tror vil bety mye for nærmiljøet og bydelen, sa Larsen.
PS! Bydel Nordre Aker planlegger også en offisiell åpning av John Colletts plass, som nylig er oppgradert gjennom Oslo kommunes torg og møteplassprogram, i slutten av oktober. Datoen er foreløpig ikke klar. Arbeidet har tatt fire år, og vært langt fra problemfritt. Les mer her:
Les også:

Ingen summetone for Agnes Lyche Melvær, men enda flere spennende historier! Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!