Nordre Aker Budstikke

Åpnet Oslos første offentlige parkeringsplasser for bildelingsbiler

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), var glad for å kunne markere åpningen av de første offentlige parkeringsplassene for bildelingsbiler i Oslo – på Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Onsdag åpnet Oslos første offentlige parkeringsplasser reservert for bildelingsbiler. Og det skjedde på Damplassen i Ullevål Hageby – der beboerparkeringsutfordringene «startet».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2019 kl 13:18

ULLEVÅL: Det var Nordre Aker Budstikke som i fjor kunne fortelle at bildelingstjenesten Bilkollektivet ikke lenger kunne ha de syv bilene sine med tilhold på Damplassen, etter at deler av Nordre Aker – deriblant Ullevål Hageby – fikk innført beboerparkering.

For Ullevål-beboer Julie Gjermundsen var konsekvensen at bildeling ble mindre attraktivt. Og hun var ikke den eneste som opplevde det sånn: Antallet medlemmer i Bilkollektivet i Ullevål Hageby falt fra 130 til 80 etter at de lokale bilene forsvant, fortalte direktøren i selskapet, Morten Munch-Olsen.

Frokostfest

Onsdag 27. februar trommet Bilkollektivet sammen til fest og stor frokostmarkering for å feire at de nå har fått syv faste plasser til parkering av sine biler på Damplassen. Her stilte et bredt politisk panel til samtale og debatt om bildeling – Eirik Lae Solberg (H), Andreas Halse (Ap), Sirin Stav (MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). I tillegg kastet miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) glans.

Lars Lillo Stenberg og klasse 3A fra Ullevål skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

På scenen var det dessuten underholdning fra Asbjørn Ribe (Jim Stärk), og en noe forsinket Lars Lillo Stenberg med koring fra klasse 3A på Ullevål skole på "Flink".


Vibeke Nenseth fra transportøkonomisk Institutt (TØI) snakket om "Bildeling fra nisje til trend" og Hanna Dencik Petersson (Oslo Arkitekturtriennale) om "Klima, økonomisk vekst og byutvikling".

Arrangementet var en del av det offisielle programmet for Oslo som Europeisk miljøhovedstad, og trakk et stort antall Ullevål-beboere, både eksisterende bildelere og noen nysgjerrige.

Frokostfesten innhyllet i tåke før sola tittet fram. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Beboerparkeringen skapte trøbbel

Det var Julie Gjermundsen, som i fjor høst stilte opp i Nordre Aker Budstikke, som sammen med Munch-Olsen klippet snoren til de nye plassene.

– Det er veldig bra, og jeg gleder meg til at det blir mer lettvint å bruke disse bilene igjen. Men jeg håper ikke det stopper med dette, og at flere steder får tilsvarende plasser, raskt, sier Gjermundsen.


Julie Gjermundsen og Morten Munch-Olsen tilbake der alt startet - nå med faste plasser til Bilkollektivet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Problemstillingen som dukket opp i fjor høst var: Bilkollektivets biler kunne ikke få beboerparkeringstillatelser fordi de eies av kollektivet, og brukerne i Ullevål Hageby kunne ikke kjøpe beboerparkeringstillatelse fordi tillatelsen følger bilen, og medlemmene ikke er registret som bilenes eiere.

Høyre etterlyste en midlertidig løsning for bildelerne i påvente av en permanent parkeringsforskrift. Det var nemlig allerede på forsommeren i fjor at bystyret vedtok bedre tilrettelegging for bildelere – og at det skal etableres 600 faste parkeringsplasser for bildelingsbiler innen 2020. Men ingenting var altså avklart i tide til utrullingen av beboerparkeringen i de ulike bydelene. Bildeling skal være enkelt, og når bilene ikke lenger var tilgjengelig i nabolaget, dalte interessen, var svaret fra Gjermundsen og de andre medlemmene.

Byrådets svar var at det var for vanskelig å definere hva bildeling egentlig er. Bildelere måtte pent smøre seg med tålmodighet frem til en egen parkeringsforskrift for bildeling skal vedtas senere i 2019, samtidig som forskriften for beboerparkeringen skal revideres.

Fant midlertidig løsning

Men i desember gjorde byrådet helomvending, og kom med den midlertidige løsningen: Alle bildelingsselskapene kunne søke om inntil syv faste plasser på offentlig grunn, på et fritt valgt sted – et direkte svar på Bilkollektivets utspill i Nordre Aker Budstikke, ifølge byrådspartiene.


Onsdag åpnet dermed i alt fem slike dedikerte bildelingsplasser: Hertz har valgt seg Skillebekk, Nabobil St. Hanshaugen, Hyre Grünerløkka, NSBs nye elbilordning Green Mobility Helsfyr/Ensjø – og Bilkollektivet Ullevål Hageby.

Odd Arne Fredriksen jobber i serviceteamet til Bilkollektivet, og var med på å etablere de første plassene på Damplassen for 20 år siden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Og det valget var ikke tilfeldig. Damplassen var et av de første stedene Bilkollektivet startet med bildeling da de ble etablert for 20 år siden.

– Sparer Oslo for 2000 biler

– Dette er en stor merkedag for oss, og som den desidert største aktøren, med 7600 medlemmer i Oslo, er det noe vi har jobbet for lenge, sa administrerende direktør i Bilkollektivet, Morten Munch-Olsen.

– 90 prosent av våre medlemmer lever helt uten egen privatbil. Transportøkonomisk Institutt (TØI) har beregnet at våre medlemmer sparer Oslo for 2000 privatbiler. Det er 2000 biler som ikke skal produseres, parkeres, vedlikeholdes eller skrotes. Det er de 2000 mest miljøvennlige bilene som finnes, la han til.


Bilkollektivet har drevet i 20 år, uten noen form for offentlige subsidier, la han til.

Ventet på underskilt

Slik ser skiltene ut. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Også miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) er glad for at disse plassene er klare. Hun mener gjennomføringen har gått raskt, kommunal saksgang tatt i betraktning.

– Selv om jeg selvfølgelig skulle ønske at vi hadde hatt dette klart enda tidligere, sier hun.

– Du sa i høst at det var for vanskelig å definere bildeling. Hva har skjedd fra da til nå?

– Det er ulike former for bildeling. Noen er veldig individbaserte, mens andre er mer sentralt organiserte, slik som Bilkollektivet. For oss er det viktig å legge til rette for bildeling, fordi det gir mindre bilkjøring, som er bra for miljøet, og færre biler i byen. Og i en by med liten plass er vi avhengige av å redusere privatbilismen, sier Berg.

Samtidig er hun klar på at det tok tid bare å få tillatelse til å reservere plasser for bildelingsselskapene.

– Lenge sto det på mulighten til å få ha underskiltene med denne teksten. Det var først i fjor høst at vi fikk dispensasjon fra Statens Vegvesen.

Syv Toyota hybrid-biler står på Damplass, til glede for medlemmene. Her kan man velge i SUV, stasjonsvogn, en mindre bil, og snart også varebil. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Viktig med lokalt press

– Hvor viktig var det at Bilkollektivet løftet frem denne saken og ba om en raskere løsning enn den det opprinnelig var lagt opp til?

– Jeg er veldig glad for at Bilkollektivet og andre sto på, belyste dette og viste engasjement. Det er alltid veldig nyttig å få tydelig beskjed når det skal gjøres endringer, og Bilkollektivets innspill var utrolig nyttige, sier hun.

Eirik Lae Solberg (H), Andreas Halse (Ap), Sirin Stav (MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) svarte på spørsmål fra Morten Munch-Olsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Når parkeringsforskriftene for beboerparkering og bildeling skal endres senere i år, er ett av forslagene å gi allsone-kort til bildelingsbiler (parkeringstillatelse i alle beboerparkeringsområder). Dette ble også løftet frem på scenen på Damplassen av Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) som et viktig tiltak for å gjøre bildeling mer attraktivt. Hva synes byråden om dette forslaget?

– Nå er forslagene ute på høring. Hva som blir resultatet for bildeling avhenger av hvilke inspill som kommer, svarer hun.

Høyre: Ønsker flere plasser

Eirik Lae Solberg, Høyre. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslederkandidat til høsten, mener den politiske enigheten om bedre forhold for bildeling nærmest er "rørende".

– Dette er en fremtidsrettet måte å bruke bil på. Mange av oss som bor i byen har bare behov for å bruke bil av og til. Det svarer bildelingsordningene på. Jeg er veldig glad for at disse plassene endelig er klare. Høyre har jobbet for dette lenge, og foreslo at det skal settes av 1000 offentlige parkeringsplasser til bildeling, ikke bare 600 som bystyret vedtok, sier Lae Solberg.

– Det er tilgjengeligheten som gjør bildeling attraktivt. Disse plassene på Ullevål må være den spede begynnelsen. Nå er det viktig at dette rulles ut raskt til resten av byen også. Og så er det viktig at det tilrettelegges for elbillading på bildelingsplassene, slik at en større andel av bildelingsbilene kan være elektriske, legger han til.

Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lars Lillo-Stenberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...