Arbeidene med den nye varmestua er i gang

Den kommende varmestua i Skar leir, den røde bygningen til venstre i bildet. Foto: Eiendoms- og byfornyelsesetaten
En «milepæl» for å få mer liv i leiren.
Publisert: 20.05.2019 kl 16:10
Sist oppdatert: 21.05.2019 kl 08:07
MARIDALEN: Mandag 20. mai starter arbeidene med å transformere vaktbua i Skar leir til varmestue for turgåere i Maridalen. Den verneverdige vaktbua oppgraderes og fra høsten vil etter planen et nytt tilbud til friluftsfolket være på plass.
– Dette er en milepæl i arbeidet med å få mer liv i Skar leir. Jeg håper at den nye varmestua blir et populært sted for alle de som bruker dette området som en innfallsport til marka, sommer som vinter, sier byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG) i en pressemelding.
Vaktbua blir til varmestue
Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) forteller at de nå setter i gang arbeidet med vaktbua, som gjøres om til varmestue til glede for ski- og fotturister på tur i marka. Prosjektet omfatter blant annet å utbedre råteskader, montere nytt tak med renner og utvendig beslag. En ny HC-inngang skal på plass og varmestua får ny tilpasset planløsning.
– Bygget står oppført på Byantikvarens gule liste, og flere deler av bygget som historieforteller skal derfor bevares sier Trond Kristian Skjolden, seksjonsleder for Byggeteknisk seksjon i EBY.
Ettersom flere av byggene og leiranlegget som helhet har stor verneverdi foregår tiltakene i Skar leir i samarbeid med Byantikvaren. Parallelt med at vaktbua tilrettelegges som varmestua jobbes det med å avklare fremtidig drift av varmestua i samarbeid med Bymiljøetaten, Bydel St. Hanshaugen og DNT. Skar leir får også ny teknisk infrastruktur.
Videre går det frem av pressemeldingen at Skar leir i dag mangler nødvendig teknisk infrastruktur og dette må på plass før ytterligere deler av leiren kan tas i bruk. Det skal legges nye vann- og avløpsledninger med rensesystemer, nytt strømnett i byggene og oppvarming basert på bergvarme.
Arbeidet med å planlegge og prosjektere nytt VA-anlegg er påbegynt, og det er planlagt at arbeidene starter høsten 2019. Ny teknisk infrastruktur vil være i tråd med vedtatt plan for fremtidig bruk av leiren (Byrådssak 171 av 14.09.2017).
Når vann- og avløpsløsningen er etablert blir neste skritt å ta fatt i bygningsmessige tiltak på flere av byggene i Skar leir. Utviklingen vil ta hensyn til områdets restriksjoner og de ulike vernehensynene vil ivaretas. Istandsetting av Skar leir vil skje over flere år.
Fakta om Skar leir:
- Skar leir består av 21 bygninger og eiendommen strekker seg over ca. 225 daa. Skar leir består av indre og en ytre del hvor indre leir, på ca. 60 daa, utgjør leirens kjerne med et samlet bygningsareal på 10 840 m2. Bygningene har vært benyttet til verksted, lager, kontor, innkvartering og tjenesteboliger. Resten av eiendommen består av skogsterreng.
- Oslo kommune kjøpte leiren av Forsvarsbygg i 2007 med sikte på å sikre verdifulle arealer i marka og se på mulig utvikling av Skar leir til kommunale formål.
- Skar leir ligger innenfor Maridalsvannets nedslagsfelt, og Skarselva, som er ett av tilløpene til Oslos primære drikkevannskilde Maridalsvannet, renner gjennom eiendommen. Vann- og avløpsetaten har derfor etablert strenge utslippsrestriksjoner for leieren (maksimalt 35 personekvivalenter). Dette begrenser bruken av leiren, men arbeidet med å sakte men sikkert sikre mer liv i Skar leir er i gang.
- I 2016/2017 ble Kommandantboligen totalrehabilitert og leid ut som bolig.
- Leieren ligger innenfor markagrensen i landskapsvernområdet Maridalen. Vernestatusen gir meget sterke begrensninger mot å gjennomføre inngrep som endrer landskapets egenart eller karakter, herunder gjennomføring av bygge- og anleggsmessige tiltak.
- Skar leir er et viktig kulturhistorisk anlegg, med kulturminner fra ulike utbyggingsperioder. Fire av bygningene ble i 2004 fredet av Riksantikvaren etter lov om kulturminner i forbindelse med nasjonal verneplan for forsvaret. Fredningen omfatter også sporene etter den militære aktiviteten i verneområdet.
- Byantikvaren har definert ytterligere 10 bygninger som verneverdige (gul liste). Det er anleggets kvaliteter som et komplett, militært verkstedanlegg, hovedsakelig bygget under tysk okkupasjon og tidlig etterkrigstid som er utgangspunktet for vernestatusen.
Kilde: Eiendoms- og byfornyelsesetaten
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!