Nordre Aker Budstikke

Årets julegave til skifolket

Store arbeider er utført på Linderudkollen. Her fra løypetraseen rett ovenfor parkeringsplassen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nye Linderudkollen tar form. – Trollvannsløypa er snart ferdig, ned mot Kringla er det bare finpussen som gjenstår, forteller Svein Olav Bø i Kjelsås Langrennsgruppe. Men når åpner det?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2015 kl 16:59

LINDERUDKOLLEN: – Opp til Solemskogen tror jeg også det meste er gjort hva gjelder tyngre anleggsarbeid, forteller Svein Olav Bø, i Kjelsås Langrennsgruppe.

Det er store forandringer på Linderudkollen, og som skal lande i ett av Oslos fineste skianlegg.

Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om de kliss nye skiløypene i Lillomarka og ved Linderudkollen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Linderudkollen sportsstue blir nå senter i det nye anlegget. Bak er hoppbakkene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Tre adskilte traséer

Anlegget vil bestå av tre adskilte traséer som skal bindes sammen med en skibro, omtrent
der innkjørselen til parkeringsplassen har vært i alle år. Det blir én løype ned mot Kringla, én rundt Kapteinsputten og langs veien fra Trollvann, og én løype som går opp til Solemskogen.


– Men alle løypene er gjenbruk og utbedring av de opprinnelige løypene, tidligere ifølge Bø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik blir de tre nye skitraseene i Linderudkollen, som står ferdige til årets skisesong. Foto: KJELSÅS LANGRENN

Kum og lysfundament

Løypene på Linderudkollen blir brede. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det kommer nye lysstolper og produksjonen av kunstsnø vil skje fra en rekke betong-kummer i alle de tre løypene.

Det blir også tilrettelagt for vendespor - les hele saken fra i sommer her.

P-plassen utvides

– Her er det plass til flere biler enn tidligere og vil utvilsomt være til glede for mange. Parkeringskapasiteten på Linderudkollen har alltid vært en flaskehals.

I tillegg vil det ifølge Bø bli lagt til rette for parkering langs veien.

Ny, stor parkeringsplass. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

56-bussen går fra Nydalen til Solemskogen, og har holdeplass der veien går videre inn til Linderudkollen. Men bussen svinger ikke innom Linderudkollen.


– Det er ingen planer om endringer på tilbudet på 56-bussen i vinter, den fortsetter med samme frekvens og samme trasé som tidligere, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Dahl Johansen i Ruter.

LES OGSÅ:

Begynner å bli ferdige

Svein Olav Bø forteller om status akkurat nå.

Nytt løypeanlegg på Linderudkollen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Trollvannsløypa er snart ferdig, jeg tenker på grunnarbeidene til selve løypa. Dette blir en veldig barnevennlig trasé. Ned mot Kringla er det bare finpussen som gjenstår og opp til Solemskogen tror jeg også det meste er gjort hva gjelder tyngre anleggsarbeid, forteller Svein Olav Bø til Nordre Aker Budstikke denne uken.


Han legger til at lysmastene er reist mange steder og at armaturene kommer plass om kort tid.

LES OGSÅ:

Begge veier

Det er brede og smale traseer på kollen.

– De brede traséene skal tillate trafikk begge veier, mens det kun blir enveis trafikk i de smale løypene. Trollvannsløypa er enveis, mens det ned til Kringla går begge veier, forteller Bø, og legger til:

Fortsatt anleggsområde på Linderudkollen. Til vinteren skal det være klart for skiløpere. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette er i konkurransesammenheng, men det kan selvsagt bli en utfordring hvis det settes spor og folk kommer for å trene skøyting – eller omvendt. Vi har ikke tenkt på hvordan dette skal løses, men det er sikkert noe vi kan finne ut av sammen med andre parter.

Han tilføyer muligheten for å ha dager for skøyting og dager for klassisk, eller preppe løyper for bare den ene stilarten.

Når kan løypene tas i bruk?

– Det begynner å bli kaldere i lufta. Når kan ivrige skiløpere gli gjennom de nye løypene på Linderudkollen?

– Det er klart en fordel med frost i bakken, men grus og stein er nok “enklere” som underlag enn jordbakke, og på Linderudkollen er det mye grus og stein. Kanonene produserer snø ok ved minus tre, men vi ser gjerne minus fem, sier Bø.

Det er gjort store anleggsarbeider på Linderudkollen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det gjelder å få mest mulig snø igjen for det man putter inn av innsatsfaktorer som vann og strøm. Vi ser vel oppstart som mest realistisk mye nærmere jul. Det er ikke bare snakk om temperaturer, men også avklaringer i forhold til Bymiljøetaten og kommune, og sikkert også rundt opplæring til drift av anlegget, tror Bø.

Torsdag skal det også være en befaring i området.

– Vet ikke hva vi går til

Det er alltid hyggelig å komme inn på Linderudkollen markastue. Oddbjørn Heltne har, sammen med kona Dorthe Nygaard, drevet kafe her i snart 30 år.

Dorthe står bak disken da Nordre Aker Budstikke stikker innom. Hun forteller at de også gleder seg til at den nye skisenteret skal åpne.

Dorthe Nygaard, opprinnelig fra Danmark, driver sammen med mannen, Linderudkollen sportsstu, som snart blir senter i det nye skianlegget Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Ja, klart vi er spente. Vi vet jo hvor løypene skal gå, men vet ikke hva vi går til. Kanskje blir det mange flere kunder? Det håper vi jo på. Vi pleier å ha kveldsåpent fra nyttår og utover, men nå får vi se an litt om hvor mye vi bør holde åpent, sier Dorthe.

Hun gleder seg også til at bråket fra anleggsmaskinene blir borte, når nå anlegget snart er klart for skigåerne. Dorthe skal jobbe midt i Oslos kliss nye skisenter, men selv går hun ikke på ski.

– Jeg er dansk, ler Dorthe.

Hun forteller om aller mest positive gjester, til det nye skianlegget.

– Noen få liker det ikke, og har kommet inn her og skjelt ut oss for hvordan det nå ser ut rundt her, sier Dorthe, som tar det hele med et smil.

– Klart vi skal prøve

Johnny fra Nordstrand og Christopher fra Grefsen driver bakketrening i Linderudkollen, men gleder seg til løypene er klare til vinteren. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Christopher Ulsrud (28) fra Grefsen og Johnny Lodden (30) fra Holtet varmer opp til kulda setter inn. Opp hoppbakken.

– Mest trener vi jo for å holde på helsa, sier Johnny.

– Det blir nok bra med de nye skiløypene. Men ingen av oss er noen superracere på langrennski, men klart vi skal prøve. Vi får ta med oss døtrene våre på fem og seks år når det åpner her, sier Christopher og Johnny.

Før de starter neste økt opp hoppbakken.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...