Arrangerer «ulvesamling» på Grefsenkollen
Det er unikt at vi har en ulveflokk i hovedstaden, noen få kilometer i luftlinje fra Operahuset, sier André Holm, som i regi av Foreningen Våre Rovdyr inviterer til «ulvesamling» på Grefsenkollen.
Publisert: 26.02.2020 kl 07:25
Sist oppdatert: 26.02.2020 kl 11:26
GREFSENKOLLEN: Foreningen Våre Rovdyr inviterer til et nærmere bekjentskap med hvordan ulven lever i Oslomarka, og Østmarka spesielt - på Grefsenkollen 12. mars klokka 20.
Friluftsmannen Andre Holm er ivrig rovdyrsporer, særlig ulv. Det er han som skal holde foredraget og fortelle om ulven på Grefsenkollen, med video, bilder og historier.
I invitasjonen står det at vi får høre om ulvens levesett, nært på en ulvevalp, samt at Holm skal fortelle om en dramatisk hendelse i den lille ulveflokken i Østmarka.
– Jeg har over 800 overnattingsdøgn i norsk og svensk villmark, og felles for alle turene er rovdyr i området. Det er min lidenskap og hobby siden jeg var guttunge, å spore rovdyr. Jeg husker jeg stakk av fra skolen da jeg var liten, for å spore opp rev i skogen, sier han til Nordre Aker Budstikke.
Østmarka
Han har også fulgt med på ulveflokken i Østmarka.
– De siste årene har jeg tilbragt svært mye av tiden min i Østmarka, for å følge med på ulvene vi har her. Det er unikt at vi har en ulveflokk i hovedstaden, noen få kilometer i luftlinje fra Operahuset. Det har vært flere ynglinger i flokken de siste årene, og jeg har flere historier, videoer og bilder som jeg ønsker å dele med Oslo-folka på Grefsenkollen. Aller mest for å spre kunnskap om ulven til folk, sier Holm.
Han legger til at foredraget også kan passe for de unge.
Ulvedebatten er veldig varm, men Holm understreker at dette foredraget skal være helt upolitisk og fritt for konflikter. Det skal kun handle om ulvens liv i Oslo og Østmarka.
Ulv?
Innimellom dukker det opp observasjoner fra folk som mener å ha sett ulv i vår del av Marka også, noen mulige observasjoner er delt i Nordre Aker Budstikke. Holm mener det er godt sannsynlig at det er en og annen streifulv som ferdes i Nordmarka og Lillomarka:
– I slutten av januar tok jeg bilde av det jeg er ganske så sikker på er ulvespor ved Alundsjøen, i Lillomarka. Det var lang skrittlengde, og ikke spor av folk i nærheten. Dessverre fant jeg ingen ulvemøkk i området, for det er som regel kun DNA som kan hundre prosent fastslå at det er ulv i området. Jeg fikk et par dager senere melding om det som skal ha vært ulvespor på Gran. Ulven kan gå mange mil i løpet av en dag, så muligens kan dette være en ulv som har vandret gjennom Nordmarka og nordover, mener Holm.

Dette mener Andre Holm er ulvespor fra området Alunsjøen i Lillomarka, fra sent i janaur 2020: – Det nederste sporet er ulvens frambein, deretter spor nummer to er fra min labrador på 25 kilo. Det tredje er ulvens frambein. Jeg fulgte sporene en kilometer uten å se menneskespor, skrittavstanden var over 155 centimeter, noe som gjør at jeg tror dette var ulv. Men jeg fant ikke noe ulvemøkk, og for å være 100 prosent sikker er det DNA som gjelder, ifølge Holm. Foto: PRIVAT
Jan Wilberg i Rovdata har også sett bildet Holm har tatt. Han kommenterer at det er vanskelig å si om dette gjelder ulvespor, da det trengs minimum 500 meter for å gjøre en god nok vurdering av spor, og skille ulv fra hund.
– En framlabb fra ulv, betyr et labbavtrykk på rundt 10 centimeter. Det er flere store hunderaser som har større labber enn ulv også, legger Wilberg til.
Det er lettere å spore dyr når det er snø, og Holm forteller at han i løpet av foredraget vil vise hvordan man for eksempel kan skille ulvespor fra store hundepoter, og mer stadfeste at det kanskje er ulvespor i snøen, eller ikke.
Du kan se Rovdatas seneste oppdatering om hvor det er registrert ulv i Norge – her. Mer om foredraget finner du på Facebook.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!