Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Åshild er hele Norges hederssenior

Knut Chr. Høvik, generalsekretær i Seniorsaken og årets hederssenior, Åshild Julstrup. Foto: SEIORSAKEN/KARL ANDREAS KJELSTRU=

– En hederspris til en ildsjel som har utmerket seg som representant for eldre. Hun har åpnet latterdører og tårekanaler, ifølge generalsekretær Knut Chr. Høvik og Seniorsaken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2016 kl 16:05

ULLEVÅL: – I anledning feiringen av FNs internasjonale eldredag 1. oktober har Seniorsaken utnevnt den folkekjære reporteren og forfatteren Åshild Ulstrup (82) til Seniorsakens «Hederssenior 2016», ifølge pressemelding fra Seniorsaken.

Hvert år feires eldredagen i Oslo rådhus med ordføreren om vertskap.

Ildsjel som har utmerket seg

– I forbindelse med festforestillingen overrekkes Seniorsakens hederspris til en ildsjel som har utmerket seg som representant for eldre, eller som har gjort en spesiell innsats for eldre i Norge.

I år ble tittelen «Seniorsakens hederssenior» tildelt Åshild Ulstrup.

– Gjennom Åshild Ulstrups 40 år i NRK kunne hele folket lytte til personlige intervjuer og varme sosialreportasjer. Alle over middagshøyden husker programmene; «På livet laus», «Sånn er livet» og «Middagsstunden», sier Knut Chr. Høvik, generalsekretær i Seniorsaken.

Julstrup som bor på Ullevål.

Åpnet latterdører og tårekanaler

Han fortsetter.

– Hun har åpnet både latterdører og tårekanaler, skriver pressemeldingen videre. Ulstrup har vært så mye mer enn en radiojournalist. Hun har vært en radiopersonlighet! Og hun har alltid vist omsorg og interesse for de eldre.

Videre.

- Radioreporteren har på alle vis grepet muligheten til å påvirke samfunnet gjennom sine programmer. Flere programmer om sykehjem bidro til at enerom nå er regelen fremfor unntaket.

Stemme til de eldre og engasjert

Knut Chr. Høvik, generalsekretær i Seniorsaken og årets hederssenior, Åshild Julstrup. Foto: SENIORSAKEN

Seniorsakens styrets begrunnelse for å tildele Ulstrup hedersprisen har to sider.

- Hun har alltid gitt de eldre en stemme, og ikke minst vist frem mange av de gode sidene ved å bli eldre. Men hun er også en fantastisk representant for det å bli eldre og
fremdeles engasjert. Hun trives med å være synlig, men ikke minst å synliggjøre
andre, ifølge pressemeldingen.

LES OGSÅ: Påls sykehjemskamp for morens verdighet imponerer eldrebyråden

Bedre alderdom, men fiktiv verden

Ulstrup forteller selv:

– Jeg er opptatt av alderdommen som jeg mener i stor grad har blitt mye bedre enn før.

Barndommen derimot har tapt seg, mener hun.

Mange lever i en fiktiv verden.

– Da jeg vokste opp i Valen i Sunnhordaland var barn frie og var ute uten oppsyn. Men jeg likte best å drikke kaffe og spise småkaker med de gamle i bygda.

Brutt tabuer

Årets hederssenior mener alder ikke er ingen diagnose, og hun har brutt tabuer og skrevet om både sex, kjærlighet og døden.

Hun er like berømt som forfatter som for sin stemme. Flere av bøkene tar opp aldring, alderdom og tilbakeblikk på levd liv, ikke minst «100 pluss, våre eldste forteller».

Kjærlighet

I boken har Ulstrup spurt hva som har betydd mest for 100-åringene var svaret: Å få oppleve kjærlighet. Og å få gjøre noe for andre mennesker.

- Ut i fra dette er vi overbevist om at Åshild Ulstrup vil bli over 100 selv, sa Høvik ved tildelingen i dag.

LES OGSÅ: Samlet seniorene på Myrerjordet: – Du store alpakka! Rullatorrekord

Kriteriene

Seniorsakens «Hederssenior» må være senior, det vil si over 50 år. Og ha gjort en innsats for seniorer i samfunnet. Videre være en hedersperson, også ustraffet. Ha bidratt til å nå positive mål og resultater for seniorgruppen i samfunnet.

Ha bidratt til å ta vare på, og utvikle, verdier i samfunnet. Ha bidratt, utmerket seg eller gjort noe spesielt i frivillige og upolitiske organisasjoner, lag eller foreninger.

I tillegg ha utmerket seg på en særlig positiv, og gjerne original, måte i samfunnet.

Seniorsakens Hedersseniorer 2004-2015:

 • 2004 Rolv Wesenlund
 • 2005 John I. Alvheim
 • 2006 Nanna L. Caspersen
 • 2007 Astrid Nøklebye Heiberg
 • 2008 Jakob Sæthre Skarstein
 • 2009 Peter F. Hjort
 • 2010 Ingrid Espelid Hovig
 • 2011 Thorleif Holth
 • 2012 Ingeborg Moræus Hanssen
 • 2013 Vidar Lønn-Arnesen
 • 2014 Aslam Ahsan
 • 2015 Odd Grann

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...