Nordre Aker Budstikke

Åtte av ti går fottur i skog og fjell – men stadig færre er på bærtur

En gjeng på tur til utsiktspunktet ved Grefsenkollen tidligere i år. Foto: Christian Fredrik Borg (Illustrasjonsfoto)

Åtte av ti nordmenn har vært på kortere fottur i fjellet eller i skogen det siste året, eller vært på kortere spasertur. Men stadig færre plukker sopp og bær.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORGE: En fersk oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB) over nordmenns deltakelse i ulike fritidsaktiviteter tyder på at utendørs aktiviteter i nærhet til naturen står svært høyt i kurs.

Hele 79 prosent svarer at de har vært på kortere fottur i skogen eller på fjellet, et tall som har holdt seg stabilt de siste sju årene. Lengre fotturer i fjellheimen og skogen øker litt i popularitet, fra 52 prosent i 2014 til 55 prosent som sier de har vært på slik tur i 2020.

Bevisst folk

Andelen som sier de har vært på kortere spasertur har falt noe, fra 85 prosent i 2014 til 77 prosent i 2020.

Tidligere års undersøkelser har vist at vi er et temmelig bevisst folk, der 80 prosent trener eller mosjonerer minst en gang i uka. Det er ganske jevnt fordelt mellom kjønnene, kun noen tydelige stereotypier, der menn dominerer jakt og fiske, mens kvinner er mer opptatt av sanking.


Andelen som har vært på bær- eller sopptur har for øvrig sunket, fra 34 til 29 prosent, og det samme med fisketurer: De er det nå 37 prosent som sier de har vært på det siste året, mens 43 prosent svarte det samme i 2014.

Litt færre av oss driver med bærplukking, enda skogen og fjellet har bugnet av bær i høst. Foto: Christian Fredrik Borg

Men utendørs vann tiltrekker folk, og bading i salt- eller ferskvann er det hele 71 prosent som sier de har bedrevet i 2020, litt flere enn i årene før.

(©NTB)


Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...