Nordre Aker Budstikke

Bollestad på skogens dag:

– Avgjørende del av det grønne skiftet

Olaug Bollestad i Slottsparken i Oslo. Foto: Annika Byrde/NTB

Skogtiltakene er blant de billigste klimatiltakene Norge kan gjøre. Derfor oppfordrer landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) nordmenn om å gripe skogens dag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORGE: – Jeg vil oppfordre alle til å ta seg en tur i skogen på søndag. Bruk skogen, sier Bollestad.

– Når du så går hjem, så kan du se rundt deg etter alle de nyttige produktene vi får fra skogen. Huset ditt er kanskje bygd av tre, du fyrer opp med ved i peisen, leser avisa, mens du skjenker et godt glass kald melk fra melkekartongen. Og visste du at alt som kan lages av olje også kan lages tre?

21. mars er FNs internasjonale dag for skog. Formålet er å øke bevisstheten om viktigheten av alle typer skog i verden. FNs bærekraftmål 15 fokuserer på å beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemet, ifølge FN-sambandet.

– Skogen er en avgjørende del av det grønne skiftet, og derfor må vi ha skogen med på laget når vi sammen skal skape et mer bærekraftig samfunn for de neste generasjonene, sier Bollestad i regjeringens markering av dagen.


Hvert år blir det tatt ut i overkant av ti millioner kubikkmeter tømmer fra norske skoger. Foto: Vidar Ruud/NTB

Store co2-opptak

I januar la regjeringen fram klimaplanen. Der er det beregnet at nye og eksisterende klimatiltak i skog kan øke det langsiktige CO2-opptaket med 6,5-8 millioner tonn. I 2019 var det totale utslippet for norsk veitrafikk 8,5 millioner.

– I tillegg kan vi øke skogutbredelsen ved å plante skog på nye arealer. Skogtiltakene er også blant de billigste klimatiltakene Norge kan gjennomføre, skriver Landbruks- og matdepartementet

– Den innsatsen vi gjør i skogen i dag, kan vi høste av om 60–70 år eller mer. Da skal Norge og Europa også være karbonnøytrale, skriver de.

Voksende skog

Etter lange perioder med kartlegging med utarming av skogsressurser snudde dette i 1919 da Norge, som først i verden, starten med å kartlegge hogst og tilvekst. Siden den gang har tømmervolumet i norsk skog tredoblet seg.


Norsk skog legger på seg om lag 25 millioner kubikkmeter trevirke hvert år. Hvert år blir det tatt ut i overkant av ti millioner kubikkmeter tømmer. For å fortsette trenden er treplantingen nær doblet siden 2011. I fjor ble om lag 43,5 millioner planter plantet her til lands.

Omtrent 25.000 mennesker jobber i dag i den skogbaserte verdikjeden.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...