Nordre Aker Budstikke

Avslutter seniorsenterdriften fra 1. januar 2021

Ullevål Hageby seniorsenter på Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

I 60 år har de drevet seniorsentre i Oslo, men fra 2021 er det slutt: Nasjonalforeningen for Folkehelsen mener byrådet legger opp til en anbudsutsetting av frivillig arbeid. Dermed er det uklart hva som vil skje med Ullevål Hageby seniorsenter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL: Nasjonalforeningen for Folkehelsen har varslet Bydel Nordre Aker om at de ikke viderefører avtale om seniorsenterdriften i Oslo fra og med 1. januar 2021. Nasjonalforeningen driver i dag seniorsentrene på Frogner, Vinderen, Grünerløkka, Sagene – og i Ullevål Hageby.

– Bakgrunnen er byrådssaken som ble vedtatt i bystyret i desember i fjor. Slik Nasjonalforeningen ser det er dette en måte å tilnærmet legge driften ut på anbud, der bydelene kan lyse ut midler til drift av seniorsentrene og der alle dagens aktører kan søke. Kriteriene er ennå ikke klare, men slik vi leser det åpner det opp for at alle frivillige og ideelle aktører, menigheter og andre nonprofit-organisasjoner får adgang til å søke om drift av de eksisterende seniorsentrene, sier Bente Larsgaard, faglig og administrativ leder for Nasjonalforeningens seniorsentre.

Ulovlige avtaler

Høsten 2018 varslet kommuneadvokaten etter en vurdering av Bydel Vestre Akers driftsavtale med Vinderen seniorsenter at avtalen trolig var å regne som en anskaffelse, som dermed måtte ut på anbud. 11. desember 2019 opphevet bystyret vedtaket fra 2005 «Mal for avtale om drift av seniorsenter/eldresenter i Oslo», en teknisk endring slik at man fortsatt kan tilrettelegge for både kommunale og ideelle driftere av seniorsentre. Oslopolitikerne vedtok også at drift av seniorsentre skal skje «enten i kommunal egenregi eller i regi av ideelle og frivillige aktører, herunder menigheter og andre organisasjoner med non-profit formål.»

I tillegg etableres det en tilskuddsordning for drift av seniorsentre, som byrådet får fullmakt til å utforme og vedta regelverk for. Konkret går bydelene fra avtaler om drift til tilskuddsordninger. Bydelene selv skal forvalte tilskuddsordningen, og de vil utdele tilskudd til seniorsentrene fra sin egen budsjettramme.

I Bydel Nordre Aker er det tre ideelt drevne seniorsentre – Ullevål Hageby som driftes av Nasjonalforeningen, Tåsen seniorsenter som driftes av Norske Kvinners Sanitetsforening, og Kuben 62+ som driftes av Kjelsås Sanitetsforening. Disse har inntil nå mottatt ca. 2,3 millioner kroner hver årlig i tilskudd fra kommunen, der omlag 1,9 millioner kroner kommer direkte fra bydelen. I påvente av nye avtalemaler har bydelen utvidet dagens avtaler ut 2020.

Ingen redning

Vedtaket om nye driftsformer ble presentert som en redning for seniorsentrene, og både eldrebyråd Robert Steen og bydelsdirektør Øyvind Henriksen sa til Nordre Aker Budstikke at dette ville ha liten praktisk betydning for tilbudet ved seniorsentrene.

Larsgaard og Nasjonalforeningen for Folkehelsen ser det ikke slik. De mener tilskuddsordningen, der drifterne må søke på årlige tilskudd, i realiteten er en tilnærmet anbuds-utlysning.

– Det gir ingen kontinuitet i driften. Og fortsatt er mye uklart: Når skal midlene lyses ut? Hvordan skal de tildeles? I realiteten legger man opp til en konkurransesituasjon mellom frivillige og ideelle aktører om drift av egne sentre. Det er noe vi i Nasjonalforeningen for Folkehelsen ikke er med på. Vi driver ikke i det landskapet, sier Larsgaard.

Hun presiserer at Nasjonalforeningen er glade for å ha fått midler til å drifte seniorsentrene, men at de ikke vil være med på å søke på utlyste midler. Både de og Sanitetsforeningen har siden det ble klart at driftsavtalene måtte endres, vært helt tydelige på at de ikke vil delta i en anbudskonkurranse, og at det ikke er forenlig med den typen frivillig arbeid de driver med. Det har også blitt tydelig formidlet i møter med tidligere byråd, ifølge Larsgaard.


Larsgaard sier hun tror det vil gå mot at Bydel Nordre Aker selv tar over driften av Ullevål Hageby Seniorsenter. For to av de øvrige sentrene Nasjonalforeningen driver i Oslo har bydelene signalisert overtakelse. Etter hennes oppfatning kan dette være en villet og styrt kommunal overtakelse av alle Oslos seniorsentre.

– Men vi ser bydelene har kort tid til å omstille seg til egen drift av sentrene eller tid til utlysning av driftsmidler, sier hun, og er svært betenkt til byrådets håndtering av saken: Det vil ta tid å lyse ut driftsmidlene, kriteriene for søknadene er ennå ikke klare, og det ikke er klart hvor spesifikke de skal være. Etter tildelingen av midlene er det omtalt i bystyresaken at det også skal være klageadgang for dem som eventuelt ikke får midlene de har søkt på, og det må være tid til å behandle klagene, og hvem skal dekke utgiftene til drift mens en eventuell klage behandles? spør Larsgaard.

Hun peker på en stor utfordring dersom kommunen selv skal stå for driften:

– Nå er jeg litt inhabil, men ved andre sentre har vi sett at de får store problemer med å rekruttere frivillige til driften når kommunen overtar. Folk sier de ikke vil jobbe gratis for kommunen. Det er noe annet å hjelpe til i en frivillig organisasjon, sier hun.

Dagens seniorsentre er helt avhengig av frivillig innsats, påpeker hun. I Ullevål Hageby Seniorsenter er det tre ansatte, i tillegg er det mange frivillige som er tilknyttet senteret og bidrar med alt fra å stå på kjøkkenet til det daglige aktivitetstilbudet – organisert gjennom et aktivt brukerråd.


Seniorsentrene rundt i byen har dessuten sine særpreg og lokal tilpasninger basert på historien og brukernes ønsker. Larsgaard frykter at kommunen ønsker et tilbud som vil bli delvis likt over hele byen, og dermed at identiteten til det enkleste senter forvitrer.

Nasjonalforeningen har drevet seniorsentre i Oslo i 60 år. Ullevål Hageby Seniorsenter feiret 50-årsjubileum i 2018, og ble av den daværende eldre- og folkehelseministeren trukket frem som et utstillingsvindu.

– Det er med stort vemod vi avvikler drift av seniorsentrene. Det er trist og leit for mange; alle brukerne våre og innbyggerne i bydelene, og ikke minst for alle de ansatte som eventuelt mister jobbene sine dersom ikke virksomhetsoverdragelse kommer til anvendelse, sier Larsgaard.

Bydel Nordre Aker

Nordre Aker Budstikke har spurt bydelsadministrasjonen om driften av Ullevål Hageby Seniorsenter vil lyses ut til andre aktører, eller om bydelen vil ta over driften selv. Vi har også spurt om videre seniorsenterdrift i Ullevål Hageby kan garanteres, også i 2021, eller om det vil være aktuelt med en samlokalisering med andre tilbud i bydelen.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker svarer at han registrerer og tar til etterretning at Nasjonalforeningen trekker seg ut av seniorsenterdrift i Oslo.


– Vi har hatt et godt forhold til dem gjennom mange år. Den løsningen som ligger på bordet burde gitt Nasjonalforeningen det de trengte av trygghet for videre drift. Når så ikke er tilfelle, må vi starte arbeidet med å få på plass en ny driftsform fra 2021. Vi trenger seniorsentrene våre og satser på å videreføre driften på Ullevål. Det forutsetter blant annet at vi kan overta leien av lokalene osv., sier bydelsdirektøren.

– Hvorvidt vi skal drifte senteret som en kommunalt senter eller ikke, er noe vi jobber med nå og her vil selvfølgelig bydelsutvalget bli involvert. Det jeg kan si nå er at det er ingen grunn til bekymring fra de som nå benytter tilbudet på Ullevål. Disse brukerne vil få et tilbud også i 2021, sier Henriksen.

Byrådsavdelingen

Nordre Aker Budstikke har forelagt eldrebyråd Robert Steen (Ap), ved byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester, kritikken fra Nasjonalforeningen om at utlysningen av driftsmidler i praksis er en anbudsutlysning, og spurt hvorfor dette er gjort til tross for at flere av aktørene i løpet av prosessen har gitt beskjed om at de ikke vil være med på det.

Vi har spurt om hvorfor det legges opp til en årlig tildeling, og hvorfor det ikke sikres mer forutsigbarhet for dem som drifter seniorsentrene, og om det – slik Nasjonalforeningen antyder – egentlig er et overordnet ønske at Oslo kommune å ta over driften av seniorsentrene selv.

Vi har spurt om hvordan kommunen skal sikre at den frivillige innsatsen som legges ned i seniorsentrene fortsetter i en eventuell kommunal regi, og om det vil bli tatt høyde for utgifter til flere ansatte på seniorsentrene dersom mye av den frivillige innsatsen forsvinner. Vi har spurt om hvordan man skal sikre at hvert seniorsenters "identitet" og tilbud videreføres ved eventuell kommunal drift, eller om det er et ønske at seniorsentrene i Oslo skal være "likere". Og dersom det er tilfellet, hvordan det skal sikres at sentrene fortsetter å være aktuelle og interessante for de de som bruker dem.

Vi har også spurt om byråden kan garantere at alle dagens seniorsentre videreføres, eller om det er et ønske å samle driften i større enheter i den enkelte bydel. Vi har spurt om kommunen vil rekke å få klar og gjennomføre utlysning og tildeling av driftsmidler for 2021 i løpet av året, om prosessen er påvirket av koronasituasjonen, og om det blir tatt høyde for klageadgang og behandlingstid for disse. Til slutt har vi spurt om hva som vil skje med de ansatte dersom kommunen/bydelene eller andre frivillige/ideelle overtar driften av et seniorsenter fra en annen driver – vil dette bli håndtert som en virksomhetsoverdragelse?

Byrådsavdelingen viser til at de står i en krevende situasjon med koronaepidemien, og henviser for øvrig til bydelen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...