Nordre Aker Budstikke

Bank, bank, hvem var Bredo Stabell?

Adolf Bredo Stabell (født 19. november 1807 i Trondheim, død 21. november 1865 i Christiania) var en norsk journalist, redaktør, bankmann og politiker innenfor bondeopposisjonen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Wikimedia Commons

Legger vi godviljen til, har ett av landets største finanskonsern sin "vugge" i Bredo Stabells vei.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.07.2018 kl 09:27

TÅSEN: Vi ferdes hver dag i gater og veier som bærer navnene til personer som for lengst har «forlatt oss». Alle har de betydd eller oppnådd noe, men vet du egentlig hvem personen som ga navn til gaten din var? I sommer dukker vi ned i historien bak flere veinavn i bydelen.

Mot bydelsgrensen til Sagene og St. Hanshaugen, ligger Bredo Stabells vei. Bebygd med store og staselige brune hagebyhus i tre på rad og rekke, strekker den seg fra Tåsenveien til Jutulveien.

Hagebybebygggelsen i Bredo Stabells vei stammer fra tidlig på 1920-tallet, da Tåsen Hageby ble anlagt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tåsenløkken

Området «Tåsenløkken», som da lå i Aker, ble utparsellert fra Søndre Tåsen gård og kjøpt av Kristiania herred i 1915, med boligbygging som formål. I 1920 ble «Taasenløkkens byggeselskap» opprettet, og den første bebyggelsen i det som i dag er Tåsen hageby, kom i Jutulveien og Spångbergveien.

Flere ønsket å bygge i området, og i 1922 ble «Taasen byggeselskap» stiftet. Boligbyggingen tok til samme høst. Høsten 1923 kunne de første familiene flytte inn. Samtidig ble Tåsen Hageby Vel opprettet, og i 1926 kom gatebelysningen i området


Bredo Stabells vei 3 nærmest, så nr 5, 7, 9, 11 og 13. Bildet er tatt fra Bredo Stabells vei 1. Fotografert siste halvdel av 1920-tallet. Tåsen hageby var mer eller mindre ferdig i 1926. Foto: Ukjent / Oslo Museum

Stortings- og bankmann

Bredo Stabells vei fikk sitt navn i forbindelse med at boligbyggingen startet, og den ble oppkalt etter en svært så driftig mann.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Adolf Bredo Stabell (1807-1865) var odelstingspresident fra 1848 og politisk redaktør i Morgenbladet fra 1831 til 1857.

Han satt på Stortinget fra 1845 til 1857, var ordfører i tidligere Aker kommune, som ble slått sammen med Oslo i 1948, i periodene 1839-43 og 1847-59.


Fra 1858 var Stabell banksjef i Den norske Creditbank (DnC), som han var med på å starte året før. Stabell var i tillegg administrator i Norges Bank, og tok også initiativet til å stifte Akers Sparebank i 1842. Den ble, etter flere sammenslåinger på 1970-tallet, til ABC Banken i 1985, som i 1990 ble til Sparebanken NOR. Samme år fusjonerte DnC med Bergen Bank og dannet Den norske Bank (DnB).

Hold tungen rett i munnen nå, for det er mer. Etterkommerne etter Adolf Bredo Stabells to banker er i dag én. Sparebanken NOR (som da het Gjensidige NOR) og DnB fusjonerte i 2003 og ble til DnBNOR (fra 2011 med navnet DNB). Norges største finanskonsern. Tilfeldig? Meget mulig.

Tog

På sletta overfor Voldsløkka ligger det en gressvoll ved siden av grusbanen. Hadde den ikke plutselig stoppet midt på sletta, hadde den skåret rett over Tåsenveien og bort til Bredo Stabells vei.

Da Nordre Aker Budstikke var på ekspedisjon i veien i 2007, kunne beboer Tor Ivar Brunland fortelle dette:

– Vollen ble visstnok bygd av tyskerne mot slutten av krigen, og skulle bære en jernbanelinje parallelt med veien her og til Ullevål.


Men den ble aldri en realitet, for krigen tok slutt og tyskerne reiste hjem.

(Historiske kilder: Oslo Byleksikon, Wikipedia, Tåsen boretttslag)

LES OGSÅ: I år dukker Maridalsspillet inn i krigshistorien i dalen

Bredo Stabells vei mot Tåsenløkka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...