Banken dro på skolebesøk
Elevene valgte yrke, og satt opp månedsbudsjett utfra lønn
Og kanskje ble det noen overraskelser, for eksempel hva med forsikring? Reiseutgifter? Hvordan skal man få råd til å kjøpe de klærne og skoene man har lyst på?
Publisert: 24.09.2019 kl 13:06
Sist oppdatert: 25.09.2019 kl 16:33
KJELSÅS: Frivillige Nordea-medarbeidere får tildelt en ungdomsskole i nærheten av der de bor eller jobber, og gjennomfører opplæringsprogrammet «Økonomi og karrierevalg» for 9. og 10.-klasseelever.
Tirsdag var det Engebråten skole sin tur til å få bankbesøk.
- Personlig økonomi er foreløpig ikke et eget fag i skolen. Vi gleder oss derfor til å reise ut til skoleklasser for å gi innsikt på dette området. 24.september er vi nærmere 70 Nordea-ansatte som skal bli lærere for en dag. I samarbeid med Ungt Entreprenørskap rykker vi ut til skoler i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Nordland for å lære ungdom om privatøkonomi. Vi kaller dagen «Nordea i skolen», ifølge Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea, i forkant av Engebråten-besøket.
Opplæring i personlig økonomi omfatter kunnskap og ferdigheter, men også holdninger og atferd. Lohne Holm legger til:
– Som leverandør av finansielle tjenester har vi betydelig kunnskap og kompetanse på dette området. Vi samarbeider med ideelle organisasjoner og deler blant annet vår kunnskap om hvordan sette opp et budsjett, ta økonomiske beslutninger og spare. Gjennom dagen vil ungdommene først få høre litt om hvilke valg de har, hvor mye man kan forvente å tjene i ulike jobber og hva slags utdannelse man trenger.
Hun er selv en av de som frivillig stiller som lærer for en dag, og hun virker å ha stålkontroll på klasse 9b. Klassekontakt Ivar K. Iversby har trukket seg tilbake - helt bakerst i klasserommet.
Mari og de andre elevene har valgt seg yrke, med tilhørende lønn. Så har de satt opp et månedsbudsjett. Hvor mye er det igjen til utgifter og det å leve, etter at skatt er trukket fra lønna?
- Jeg valgte å bli advokat, for da tjener jeg jo bra, det må man jo for å klare å betale alle utgiftene? Det jeg i hvert fall ikke hadde tenkt på som månedlig utgift, er forsikring, den er på nesten 2000 kroner per måned. Men forsikring må man jo ha. Ellers så synes jeg det høres veldig dyrt ut med boutgifter, jeg har lagt inn 15000 per måned. I tillegg har jeg lagt inn 4000 i transportutgifter, hvis jeg også må bruke bil til noe, forteller Mari, som også har lagt inn en plan om å spare 10.000 kroner måneden.

Karrierevalg og økonomi på timeplanen tirsdag, på Engebråten. Her klasse 9b. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
William, på plassen foran Mari, synes 4000 høres mye ut for transportutgifter.
- Jeg har satt opp kun 300 kroner til transport, for jeg skal i hvert fall sykle til og fra jobb, sier han, men innrømmer at det kan bli litt kollektivt om vinteren.
I tillegg ser William for seg å leve litt stramt i noen år, for å spare opp mest mulig til kjøp av bolig.
Herman har valgt sivilingeniøryrket, og valgt ut fra det han ønsker å jobbe med - ikke nødvendigvis det man får mest lønn for:
- Man tjener kanskje mindre enn en advokat, men jeg er opptatt av å tjene penger til å leve et bra liv. Når det gjelder transportutgifter satser jeg og kollektivt, sier han.
Lærer Ivar K. Iversby setter pris på annerledes-undervisningen:
- Elevene har karrierevalg og økonomi en time per uke. Dette er god læring, det er jo ikke noe eget tema i dagens lærerplan. Men så får vi se hva den kommende nye lærerplanen vil inneholde, sier læreren.
Det kommer mange innspill fra elevene, om hvordan man kan spare penger. For eksempel kan man kjøpe brukte klær.
En av jentene forteller at hun har kjøpt en genser på loppis for 30 kroner, genseren er fin den, og kanskje sparte hun 300 - 400 kroner på å ikke kjøpe en ny en.
Men så er det det å ha lyst på de klærne og skoene man virkelig ønsker seg. Og hvordan får man det hvis man har en normal inntekt? Jo, hva med å bo i bilen, eller kanskje i telt? Så kan man bruke store deler av lønna på det man har lyst på? Men er det så lurt - og som en av jentene skyter inn: Hva med dusj og do? Kanskje litt kaldt om vinteren også?
En annen skyter inn at han kan ikke fatte at det går an å prioritere å bruke tusenvis av kroner på klær hver måned.
Det blir også diskutert og snakket om kredittkort, inkasso, betalingsanmerkning, forsøk på svindel, og om det å starte tidlig å jobbe med lavere utdannelse, eller om det å studere til høyere utdannelse og lite eller ingen inntekt før senere. Ifølge Anja Lohne Holm fra Nordea, så vil ikke totalen bli så forskjellig som man kanskje skulle tro, inntektsmessig gjennom et arbeidsliv.
Så er første økt ferdig, og det er matpause. Kanskje har elevene fått seg noen «økonomiske overraskelser.»

Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea, underviste 9b i karrierevalg og økonomi, tirsdag på Engebråten. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Nordeas samfunnsengasjement
Nordea er Nordens største bank, har 32 000 ansatte, 10 millioner kunder og hovedkontor i Helsinki.
- Vår nordiske sponsorstrategi «Community engagement» ble lansert i mai 2017 og gjelder for alle andene. Økonomiopplæring og entreprenørskap er fokusområder i vårt samfunnsengasjement. Vi har som mål å engasjere oss til gode for samfunnet rundt oss og bruke kjernekompetansen vår til å gjøre en positiv forskjell på områder som er nært knyttet til bankens virksomhet. Å lære barn å unge om økonomi er noe vi mener er svært viktig for å klare overgangen til voksenlivet, og her vil vi bidra så godt vi kan, fortsetter Lohne Holm.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!