Nordre Aker Budstikke

Bare sykkelfelt og snøfulle beboerparkeringsgater

…se når snøen skal fjernes i din vei.

Sykkelfeltet i Grefsenveien, måkt snøfritt mens snøen lavet ned søndag kveld. Til høyre er Spångbergveien, mandag ettermiddag.

Det kraftige snøfallet de siste døgnene har skapt noen utfordringer langs veiene, og vi har fått flere henvendelser om prioriteringene. Hvordan foregår egentlig brøytingen?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Nå starter bortkjøringen av snø i Nordre Aker. Se om snøen hentes i din vei, lenger ned i saken!

NORDRE AKER: Mens snøen lavet ned søndag kveld, ble sykkelfeltet i Grefsenveien feiet rent – før det timer senere var snødd ned igjen.

Leseren som har tatt disse bildene er oppgitt over prioriteringen – at sykkelfeltet holdes snøfritt en søndag kveld, mens det fortsatt snødde. Snøen ble flyttet over på fortauet, kommenterte han, og veien var heller ikke tilfredsstillende måkt, ifølge leseren, som ble provosert av det han så.

Grefsenveien fotografert søndag i 18-tiden (til venstre), og til høyre igjen ca. seks timer senere. Foto: Leserfoto

I Bråtenalleen, en av omkjøringsveiene i forbindelse med at det er stengt for gjennomkjøring i Grefsenveien ved Storokrysset, tok det mye lenger tid før snøen ble brøytet til side.


I Jutulveien, som fikk egne sykkelfelt i fjor, ble det brøytet godt natt til mandag, forteller en annen leser. Samtidig samlet snøhaugene seg i sideveiene, som Spångbergveien, som har beboerparkering. Også hun er overasket over prioriteringen, og at det ikke gjøres mer for å gjøre det fremkommelig i beboerparkeringsveier, der beboerne betaler for å kunne sette fra seg bilene sine.

Jutulveien ned mot Uelandsgate (til venstre), og like ovenfor er krysset Spångbergveien/Jutulveien, der det er beboerparkering.

Hva gjelder?

I tillegg til frustrasjonen over Grefsenveien og Jutulveien, har Nordre Aker Budstikke fått flere hendvendelser; meldinger og telefoner, fra beboere i bydelen som er oppgitte over måkepraksisen. At fortau ikke er måkt, eller at det ligger mye snø i veier som for eksempel er skoleveier.

Søndag ettermiddag og kveld, og utover mandagen snødde det tett, og mange måkte veier snødde eller blåste igjen. På Blindern (Metoeorologisk institutt) var snødybden ifølge Yr.no mandag 34 centimeter. Dermed hadde det kommet 7 centimeter siden søndag, da det ble målt 27 centimeter.

Men når skal det egentlig brøytes? Bymiljøetaten har oversikt over dette på sine nettsider. Når det gjelder sykkelveier, er det vedtatt at 120 kilometer med prioriterte sykkelveier, sykkelfelt og gang- sykkelveier skal brøytes og feies ekstra godt om vinteren. Grefsenveien er en av disse ekstra prioriterte sykkelstrekningene.


Kartet viser hvilke sykkelstrekninger i vårt område som får ekstra vedlikehold om vinteren. Røde strekninger driftes av Oslo kommune, mens de grønne driftes av Statens vegvesen. Hele kartet kan du se på Oslo kommunes nettsider.

Langs disse prioriterte strekningene skal imidlertid hele veibredden, inkludert kjørefelt og fortau, brøytes og feies ekstra godt, og holde en barvei-standard. For å oppnå dette må det også brukes veisalt, skriver Bymiljøetaten på nett.

Brøyting av sykkelveier

Når skal sykkelstrekningene brøytes? Bymiljøetaten skriver:

 • Ved snøfall på strekninger som skal holde barvei-standard, starter brøyting senest én time etter snøfall. Under snøfallet brøytes det minimum hver fjerde time. Etter endt snøfall skal det brøytes ferdig innen senest fire timer.
 • Ved snøfall på strekninger som ikke saltes, starter brøyting senest én time etter at det har falt maksimalt tre cm snø. Disse strekningene brøytes minimum hver femte time under snøfallet, og skal være ferdig brøytet senest fem timer etter endt snøfall.

«Turveier og sårbare naturområder, slik som gjennom parker og langs elver, saltes ikke av miljøhensyn. Her gjøres det andre tiltak som sørger for en god standard, som brøyting, feiing og bruk av grus eller sand.


Vi jobber for å holde de resterende delene av sykkelveinettet frie for snø og is gjennom vinteren, men kan ikke garantere at standarden på disse strekningene er av høy kvalitet til enhver tid,»
skriver Bymiljøetaten.

Feing av sykkelfelt i Grefsenveien mandag morgen.

Når brøytes bilveiene?

Om hovedveier skriver Bymiljøetaten:

 • Gater der det går trikk og utvalgte hovedveier og sykkelveier langs slike brøytes innen 5 timer etter at det har kommet 2 cm snø.
 • Veibane og fortau langs hovedveier brøytes når det har falt 2 cm snø og skal være ferdigbrøytet etter 5 timer.
 • Veinettet skal være ferdig strødd innen 5 timer etter at de ble glatte. Veibane saltes.
 • Fortau og separate gang og sykkelveier langs hovedveinettet skal være ferdig strødd innen 12 timer etter at de ble glatte. Disse arealene strøs med grus.

For boligveier gjelder følgende:

 • Boligveier er det mindre trafikkerte veinettet i Oslo. Disse har snødekke gjennom vinteren og strøs med grus.
 • Fortau langs boligveier samt gang- og sykkelveier brøytes når det har kommet 3 cm snø og skal være ferdigbrøytet etter 5 timer.
 • Veinettet med fortau og gang- og sykkelveier skal være ferdig strødd innen 12 timer etter at de ble glatte. Det strøs med grus på disse veiene.
 • Veibane boligveier brøytes når det har kommet 5 cm snø, og ferdigbrøytet seinest etter 9 timer.

Er det manglende brøyting der du bor, ønsker Bymiljøetaten at du melder fra via Bymelding.

Se når snøen skal fjernes

Snøen brøytes ut av veien, inntil parkerte biler og langs fortauskanter. Dette gjøres fortløpende, etter behov, ifølge Bymiljøetaten. Når brøytingen er ferdig ryddes snøen i kryss og gangfelt.

«Når det har falt mye snø, freser og kjører vi bort snøen fra hele veibanen. Da må du flytte bilen din. Parkering forbudt-skilt settes opp 24 timer før vi starter,» skriver Bymiljøetaten. Denne uken fjernes snøen i følgende Nordre Aker-veier:

 • BERGSLIA (Hele) – Onsdag 30.01.2019 – kl. 07.00-19.00
 • CARL GRØNDAHLS VEI (Hele) – Fredag 01.02.2019 – kl. 07.00-19.00
 • EVENTYRVEIEN (Hele) – Onsdag 30.01.2019 – kl. 07.00-19.00
 • GODALS VEI (Hele) – Fredag 01.02.2019 – kl. 07.00-19.00
 • LANGLIA (John Colletts Allé – Pastor Fangens Vei) – Fredag 01.02.2019 – kl. 07.00-19.00
 • LANGLIA (Bergsalléen – John Colletts Allé) – Fredag 01.02.2019 – kl. 07.00-19.00
 • PASTOR FANGENS VEI (Hele) – Fredag 01.02.2019 – kl. 07.00-19.00
 • PER GYNTS VEI (Hele) – Onsdag 30.01.2019 – kl. 07.00-19.00
 • TYRIHANSVEIEN (Hele) – Onsfag 30.01.2019 – kl. 07.00-19.00

Snø inn på privat eiendom

I fjor vinter klaget mange på at skitten snø ble frest inn i private hager og gårdsplasser ifbm. brøyting. Om dette temaet skriver Bymiljøetaten på sine nettsider:

«Vi vil alltid prøve å unngå å brøyte snø inn på private eiendommer, men vi må prioritere trafikksikkerhet og framkommelighet. Hvis vi har brøytet snø inn på din eiendom, ber vi om at den ikke flyttes ut igjen på fortauet eller ut i kjørebanen. På denne måten sikrer vi enklere forhold for fotgjengere og bilister.

I følge Samferdselsdepartementet må eiendommer som grenser ut til offentlig vei regne med at noe av snøen som brøytes eller freses havner inn på privat grunn. Dette er det en langvarig og etablert praksis for. Den nytten eiendommer som grenser til offentlig vei har av å få ryddet veien for snø, anses blant annet som større enn ulempene ved at noe av snøen havner på privat grunn.»

Mer om bryting, retningslinjer og annet, finner du på Oslo kommunes nettsider.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...