Nordre Aker Budstikke

Barn vest i Oslo er mer aktive enn barn på østkanten

Oslobarn driver oftere med skikjøring i alpinanlegg enn unge i andre deler av landet, viser tall fra SSB. Her fra Grefsenkleiva. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bare 1 prosent av barna mellom 6 og 16 år er fysisk inaktive på vestkanten i Oslo. I de østlige bydelene er imidlertid hele 7 prosent av barna inaktive.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2021 kl 13:07

OSLO: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser forskjellene i aktivitet mellom barn i Oslo og også ellers i landet. Mens barn og unge i hovedstaden er omtrent like fysisk aktive og deltar like mye i friluftsliv sammenlignet med resten av landet, er det likevel store forskjeller innad i byen, viser undersøkelsen. Foreldres inntekt, utdanning og opprinnelse har betydning viser undersøkelsen.

Oslo-barn fisker mindre

85 prosent av barn og unge er i fysisk aktivitet hver uke og halvparten av disse er igjen aktive minst tre dager i uken. Bare 15 prosent svarer at de sjelden eller aldri er fysisk aktive.

Bading, sykling og gåturer er de vanligste aktivitetene, men Oslo-barn fisker mindre enn barn andre steder i landet. De driver derimot oftere med skikjøring i alpinanlegg, klatring innendørs og skøyter.

Det er imidlertid forskjeller innad i byen. Barn fra de vestlige bydelene er mer aktive enn barn fra østkanten.

Barn som bor i sentrumsbydelene bruker mer parker og bakgårder samtidig som barn i de ytre bydelene bruker skogen. Mens barn som bor i øst eller i indre by oftere bor i blokk, bor barn og unge sør eller vest i den ytre delen av byen oftere i enebolig, tomannsbolig eller rekkehus.

(Bydel Nordre Aker regnes her med i kategorien Ytre by vest)

Inntekt betyr mye

Inntekt spiller også en tydelig rolle og kan forklare noe av forskjellene mellom de ulike bydelene. Blant barna som kommer fra den femtedelen som har lavest inntekt, er 9 prosent fysisk inaktive og 13 prosent aktive på daglig basis.

Blant barn fra gruppen som tjener mest er bare 1 prosent inaktive og 28 prosent er aktive på daglig basis.

– Barn fra husholdninger med høye inntekter er mer aktive i friluftsliv enn barn fra husholdninger med lavere inntekter. Unntaket er deltakelse i organisert friluftsliv, skriver SSB.


Byrået trekker fram organisasjoner som speiding og Barnas turlag som viktige for å trekke med seg barn fra lavere inntektssjikt ut på aktiviteter.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...