Ny skihelg i vente, men bør vi bli hjemme?
– Kan ikke forvente at barnefamilier reiser kollektivt hit!
Det er ikke så veldig mye å finne på om dagen, men til marka og skogen drar vi gjerne. Hva tenker Ruter, Bymiljøetaten, miljø- og samferdselsbyråden, Vy og Bane NOR om mulighetene for å komme oss til løypene? Vi spurte de alle sammen.
Publisert: 06.01.2021 kl 19:05
Sist oppdatert: 07.01.2021 kl 16:22
LINDERUDKOLLEN: Svein Olav Bø har vært engasjert i Kjelsås langrennsgruppe i mange år, og fulgt utviklingen i Linderudkollen og skianlegget, fra de første planene ble lagt.
Han har også lest om og selv erfart parkeringskaoset som blant annet var på Linderudkollen sist helg, finværet og snø gjorde at veldig mange ble fristet til en markatur.
Mange opplevde å få gebyr for feilparkering, også ved flere andre utfartssteder i Oslo.
– Ikke uventet ble det på nytt parkeringskaos i nærområdene. Jeg var selv ute på ski i helgen, men fra Sandermosen. Der var det mer kontroll på sakene, men jeg tenkte mitt hva gjelder Linderudkollen. Videre tenkte jeg nok en gang på våre bestrebelser for en tid tilbake på å få Gjøvikbanen til å stoppe skitoget på Sandermosen, som var - og er - en god tanke fortsatt, sier Bø.
Han sier videre at Sandermosen ligger akkurat på snøgrensa i disse dager, men det holder med lite snø, og forholdene bedrer seg ganske fort.
– Ikke minst sørger Bymiljøetatens løypekjørere for at forholdene er på topp også her. Sandermosen vil for svært mange være et attraktivt startsted, og pakeringskapasitet kan økes med et enkelt grep. Det må være mulig å anlegge en P-plass på området mellom veien og jernbanelinja. Dette synes ikke å være et område av veldig stor verdi. Jeg går ut fra at området tilhører kommunen. Også Sandermosen er populært for familier, men hvis du er uheldig og havner som nummer 200 i køen, så har du en drøy kilometer å gå fram til skiløypa. Mobekken P-plass byr på muligheter for de sprekeste, men så langt jeg registrerte så var plassen ikke brøytet, søndag.
Han mener det ikke er annet å vente enn parkeringskaos når hele Oslo skal ut på sammme dag, og særlig når flott skiføre kommer etter en drøy måned med det en skientusiast som Bø opplever som «drittvær».
– Jeg er imidlertid sikker på at det er mulig å utbedre situasjonen i en viss grad ved å utfordre politikerne. Linderudkollen vil alltid være en utfordring. Det er barnevennlig og man kan ikke forvente at barnefamilier reiser kollektivt hit! Det er mulig å utvide parkeringsmulighetene noe ved for eksempel å anlegge en parkeringsplass i trekanten mellom Solemskogveien og veien inn til sportstua, og grensende inn til Putten, som gir vann til snøkanonene.
Buss56 til Solemskogen, har holdeplass i Solemskogveien, før innkjøringen og veien inn mot Linderudkollen, og kjører ikke inn til skianlegget, men videre opp til Solemskogen.
Dårlig kapasitet på Linderudkollen også ellers
Bø mener det også utenom knallhelger som sist helg, skjer at det er mangel på parkeringsplasser på Linderudkollen.
– Kapasiteten på Linderudkollen sprekker også ofte ellers, og i slike tilfeller vil alle plasser ekstra bidra til en bedre avvikling. Når det er sagt: Hva var forøvrig kapasiteten på bussene til Solemskogen i helgen? Ble det kjørt med høyere frekvens?
– Det er vanskelig å se for seg at en utbedring av forholdene vil skje uten at politikerne utfordres til å ta tak i saken. Selv de aller grønneste tror jeg innser at nærskiløping umulig kan ha store negative konsekvenser, og dette desto mer som stadig flere kjører elbil. Vi må alle ta inn over oss at det skjer endringer i klimaet som påvirker våre lokale nærskimuligheter, og det blir derfor riktig reaksjonært ikke å bidra til å legge forholdene best mulig til rette, avslutter Bø.
Det kan se ut til å bli nok en fristende utfartshelg førstkommende lørdag og søndag. Ikke minst kjenner Nordre Aker Budstikke til at alpinanlegget i Trollvann åpner for skikjøring.
Ruter
Nordre Aker Budstikke tok kontakt med byrådsavdeling for miljø og samferdsel, Ruter, Bymiljøetaten, BaneNor og Vy, for å å høre om det var noen tanker og planer om å tilrettelegge bedre for de som ønsker å komme seg ut i marka til helgen.
– Til helgen er det bestilt vektere som skal bistå busser på sentrale knutepunkt, samt på T-banen. I helgen som var var det ikke bare veldig mange reisende, men det var også store utfordringer med fremkommeligheten for kollektivtrafikken på grunn av feilparkerte biler. Dette førte til innstillinger og forsinkelser på en rekke bussavganger, svarer pressekontakt Øystein Dahl Johansen i Ruter.
– Vi er fortsatt i en krevende smittesituasjon og oppfordringen er fortsatt å ikke reise kollektivt med mindre man må. Hold avstand til andre og bruk munnbind i situasjoner hvor du ikke kan overholde anbefalt avstand til andre. Oppfordringen er også å legge turen til nærområde, eller legge skituren til steder hvor ikke alle andre også skal på tur. Oslo og områdene rundt har mye fint å by på med Marka rundt oss på alle kanter. Bruk fantasien og reiseplanleggeren, det er mange andre muligheter for flotte skiturer andre steder enn de mest populære stedene som for eksempel Solemskogen, Linderudkollen og Trollvann, oppfordrer Johansen.

Buss 56 går fra Solemskogen til Nydalen, og stopper ved skianlegget i Linderudkollen. Foto: Kristin Tufte hage (Arkivfoto)
Nå som de fleste andre tilbud er nedstengt, er det naturlig at veldig mange trekker ut i marka på fine dager. Vi spør om oppfordringen om ikke å reise kollektivt dreier seg om å begrense smitte? Og om Ruter setter inn flere ekstrabusser lørdag og søndag, vil det gi bedre plass og mulighet til å holde anbefalt avstand?
Dahl Johansen svarer at Ruter ikke vil sette opp ekstrabusser til hverken Linderudkollen, Solemskogen, Trollvann, eller til andre populære utfartsområder, i helgen.
SISTE:
Bymiljøetaten
Bymiljøetaten svarer at de vil fortsette å være til stede på utfartsparkeringene i vintersesongen, og kjører med forsterket bemanning i Bypatruljen.
– Snø og gode skiløyper på solskinnsdager er attraktivt for mange, men det gjør også at parkeringsplassene fort blir fulle, og det vil være vanskelig både å komme frem og få parkert. Dette er en situasjon som oppstår noen søndager årlig, selv om koronasituasjonen gjør det ekstra spesielt i år. Vi kan ikke styre hvor mange som ønsker å dra på ski samtidig. Bymiljøetaten oppfordrer folk til å bruke nærområdene sine og starte turene sine derfra. Bruk gjerne sykkel eller gå for å komme frem, eller varier tidspunktet slik at ikke alle er på samme sted samtidig, sier seksjonsleder i etaten, Trond Enkerud.
Han minner også om at alle må bidra til å holde marka ren og ta med søpla hjem i stedet for å legge den ved siden av fulle søppelkasser.

Seksjonssjef i Bymiljøetaten, Trond Enkerud, her fra 2019 da han «overleverte» det nye rennhuset i Linderudkollen langrennsarena til Kjelsås Langrenns daglige leder, Eva Aasebø. Foto: Kristin Tufte hage (Arkivfoto)
Om Bøs innspill om strakstiltak med midlertidige p-plasser ved utfartsområder med stort press, sier Enkerud at det ikke er aktuelt.
– Det er ikke planlagt noen konkrete strakstiltak. Skal man opprette nye parkeringsplasser, må det iverksettes et reguleringsarbeid hvor grunnområder fylles ut på bekostning av marka. Til vanlig er det god dekning med parkeringsplasser, og det er ikke realistisk å dimensjonere utfartsparkeringen etter de få søndagene i året hvor pågangen er maksimal. Det er også klare begrensinger på kapasiteten til veinettet ut til utfartsområdene.
Miljø- og samferdselsbyråden
– Er det et politisk ønske at man skal unngå å dra på for eksempel skitur til helgen, så sant man ikke kan gå til fots eller sykle med skiene bakpå? spør vi miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).
– Jeg forstår veldig godt at Oslofolk ønsker å gå på ski og oppsøker Marka når det er snørikt og flott vintervær. Samtidig er vi i en alvorlig smittesituasjon og vi må alle gjøre hva vi kan for å bekjempe koronaviruset. Mitt beste råd er derfor å bruke alle innfallsporter til Marka og unngå trengsel. Oppsøk steder du vanligvis ikke besøker. Unngå kollektivtrafikk om du kan, og besøk Marka på tidspunkter når det er mindre folk. Mitt inntrykk er at folk i Oslo er flinke til å ivareta smittevern når de beveger seg utenfor hjemmet. Skal du ut, så følg smittevernrådene til nasjonale helsemyndigheter og Oslo kommune, svarer Berg.
Byråden vil ikke svare på om hvordan hun mener at folk som bor mer sentrumsnært best skal komme seg ut på ski, og til markaportene, uten å reise kollektivt eller kjøre bil.
Togstopp på Sandermosen er ikke mulig
Om Sandermosen stasjon svarer kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy at Sandermosen er nedlagt og at toget ikke kan stoppe på nedlagte stasjoner.
Videre er det Bane NOR som eier stasjoner og stasjonsområder, bestemmer stoppmønster og om stasjonen egner seg for stopp. Dette kan for eksempel være om stasjonen er i god nok stand.
– Hele kjøreplanen vår er også nøye planlagt og å skulle stoppe på denne stasjonen på enkeltdager og for kortere perioder vil kreve mange endringer i planene våre. Det vil også forsinke togene på strekningen og gjør blant annet at planlagte krysninger og snutider må endres, sier Scholz.

Sandermosen stasjon er et nedlagt stopp på Gjøvikbanen. Et fint utgangspunkt for turer er det, hele året. Foto: SKIFORENINGEN/EIVIND MOLDE
BaneNor legger til at togrutene på Gjøvikbanen til dels er stramme.
– Derfor er det ikke mulig å legge inn ekstra stopp på Sandermosen. Togrutene er lagt opp ut fra hvor nordgående og sørgående tog kan krysse hverandre langs Gjøvikbanen. Regiontogene krysser hverandre på Kjelsås og Bjørgeseter, mens lokaltogene mellom Oslo S og Jaren krysser hverandre på Åneby. Det blir ikke nok tid til å kunne stoppe på Sandermosen. Lokaltogene er også bundet til bestemte tidsvinduer for å kjøre inn til og ut fra Oslo S, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Marie Braaten.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!