Barnehage og boliger med eget basseng
Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) fikk se det som trolig er Oslos eneste tilrettelagte bolig – og barnehage – med svømmebasseng. Berg gård har blitt et utstillingsvindu, men det startet ganske trått.
Publisert: 14.03.2018 kl 18:31
Sist oppdatert: 14.03.2018 kl 18:37
BERG GÅRD: I oktober flyttet beboerne inn i de 18 tilrettelagte boligene på Berg gård. Her bor multifunksjonshemmede og unge med autisme.
I bygget holder også Bergtunet barnehage, som hadde offisiell åpning i februar i fjor, til. På gårdsområdet ligger også Berglåven barnehage og Berg gård spesialbarnehage.
Rabalder
De tilrettelagte boligene på Berg gård skulle stå ferdige allerede høsten 2016. I august samme år ble det avdekket at leilighetene, med en total prislapp på over 80 millioner kroner, hadde store mangler og ikke var tilpasset behovet til brukerne som skulle flytte inn. Blant annet var badene altfor små.
Verken brukere, pårørende, eller bydelens ansatte, som kjenner brukernes behov, ble spurt til råds før boligene ble bygget.
Pårørende til fire av dem som skulle flytte inn på Berg gård takket nei til tilbudet på grunn av manglene som ble avdekket.
LES BAKGRUNN: Beklager Berg gård-fadese, fire beboere vil ikke flytte inn
Siden det har bydelen og Omsorgsbygg gjort store endringer og ombygginger for at brukerne og deres pårørende skulle føle at Berg gård var et sted det gikk an å bo, ifølge bydelsdirektør Øyvind Henriksen. Han berømmer både pårørende og ansatte for at den turbulente starten har fått en bra løsning.
– Nå har det blitt kjempefint her, og jeg har inntrykk av at beboerne trives godt, sier han.

BU-leder Per H. Christiansen, byråd Tone Tellevik Dahl, og bydelsdirektør Øyvind Henriksen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
– Hva har dere lært av denne prosessen?
– Vi må sørge for å ha med brukerne, de pårørende og de ansatte hele veien. Hadde det skjedd her hadde det spart oss for mye tid og ekstrakostnader, sier Henriksen, og legger til:
– For de pårørende har ikke vært spesielt kravstore.
– Men her gikk mye galt?
– Alt gikk galt i denne prosessen. Vi skal ikke lage noe nytt uten at de pårørende, brukerne og våre ansatte får være med på å bestemme, sier bydelsdirektøren.
De fire som takket nei til nytt botilbud på Berg gård, åpnet det seg en mulighet i Vinkelveien på Tåsen, der de opprinnelig bodde. Disse leilighetene pusses nå opp.
– Og der har vi medvirkning hele veien, sier Henriksen.
Samhandling
Det overordnede prinsippet for all aktiviteten på Berg gård er at det skal være et godt sted å være for den enkelte, uavhengig av alder og funksjonsnivå.
– Dette skal ikke bare være en bolig eller en barnehage. "Overskriften" for alt vi gjør her er «Hvem kan jeg gjøre dette sammen med?». Berg gård skal også være en senter for nærmiljøet og frivilligheten, sa avdelingsdirektør for oppvekst, Trine Køhncke Urholt i Bydel Nordre Aker.
På Berg gård bruker de også tid til å kartlegge den enkeltes ressurser, slik at de får brukt dem og bidratt i fellesskapet, uavhengig av funksjonsnivå. Samhandling og tverrfaglig erfaringsutveksling, mellom de som jobber i boligene, og i barnehagene, er også viktig "på gården" understreker hun.
Det er i tillegg nedsatt egne brukergrupper med pårørende, barnehageforeldre og ansatte.
– Og de bobler over med engasjement og gode ideer, sier Urholt.
Det gamle bassenget som var i bygget er også rustet opp, og her får barnehagebarna svømmeopplæring. Et samarbeid med Oslo Idrettslag sørger for kurstilbud i bassenget til brukergruppene i huset.
Viktig medvirkning
Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) fikk onsdag omvisning i Berg gård.
– Svømmeopplæring er viktig, og det er mangel på svømmehaller i byen vår. Da er det bra at vi fyller vann i de bassengene som finnes, og kan samarbeide med aktører som OI, sier Tellevik Dahl, ved bassengkanten i kjelleren.
Hun mener Berg gård er en god arena for de tilbudene det nå er fylt med.
– Det har blitt et fantastisk bygg, tilpasset flere ulike generasjoner og brukergrupper.
Hun trekker frem det tverrfaglige samarbeidet i huset som ekstra interessant.
– Fellesbruk av fasiliteter er utrolig spennende. Det er med på å bygge ned siloene og skape møteplasser og et naturlig fellesskap mellom mennesker. Generasjonsaspektet synes jeg er veldig fint, og bra at det tilrettelegges for det i et bomiljø som her. For de yngste blir det en naturlig arena tidlig i livet å møte mennesker som ikke nødvendigvis er like som alle andre, sier byråden.
Hun er enig med bydelsdirektøren om at medvirkningsprosessen i planleggingsfasen av boligene burde vært bedre. Likevel berømmer hun bydelen og Omsorgsbygg for hvordan de håndterte utfordringene, etter at manglene ble avdekket i fjor høst.
– Nå har jeg fått besøke et par av boligene, og de ser veldig fine ut. Det virker som om Berg er et godt sted å bo. Men vi må ta lærdom av dette. Reell medvirkning er viktig. Vi må snakke med pårørende og dem som skal bo her, sier Tellevik Dahl.
Og her kan du se flere bilder fra Berg gård i dag:

Mange elementer fra det opprinnelige bygget fra 1960-tallet er godt synlig i bygningsmassen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!