Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Barnehageløft i Nordre Aker: Mer kompetanse og flere plasser

Byråd Tone Tellevik Dahl vil øke tettheten av barnehagelærere i barnehagene. Her på besøk i Tåsenløkka i 2015. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

KRONIKK: Bydel Nordre Aker er kjent for gode barnehager. Nå vil byrådet gjøre dem enda bedre, skriver Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap. Blant annet skal halvparten av de ansatte nå være barnehagelærere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2017 kl 18:27

Alle snakker om kvalitet i barnehagen. Men vi får ikke løftet kvaliteten i barnehagen uten at vi samtidig løfter kompetansen.

Da Arbeiderpartiet overtok byrådsmakten etter Høyre i oktober 2015 lå Oslo på jumboplass blant de store byene i Norge målt etter kompetanse i barnehagen. Vi hadde flest ufaglærte og færrest med relevant utdanning rundt de minste i utdanningssystemet vårt.

Derfor har det nye byrådet inngått en bemanningsavtale med Utdanningsforbundet og Fagforbundet, som innebærer at 50 prosent av medarbeiderne i barnehagen skal være barnehagelærere og opptil 25 prosent barne- og ungdomsarbeidere. I dag er andelen 33 og 6 prosent. Avtalen innebærer også at personaltettheten skal være en ansatt per tre barn under tre år i barnehagen, og en ansatt per seks barn over tre år.

Dette står i sterk kontrast til Høyre/Frp-regjeringen, der kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fortsatt fører en barnehagepolitikk som mangler det viktigste, nemlig tiltak for høy voksentetthet og økt kompetanse i barnehagen.

Flere barnehageplasser i Nordre Aker

Arbeiderpartiet og byrådet skal ikke bare bygge kompetanse, men også plasser. Vi vil gi familiene i Oslo frihet til å vite at får de barn, så får de også barnehageplass. Da vi overtok etter Høyre hadde imidlertid Oslo den laveste barnehagedekningen blant fylkene i Norge.

For å få opp farten i barnehageutbyggingen, har vi opphevet Høyre-byrådets forbud mot å bygge kommunale barnehager. Vi har satt i gang etablering av 3000 flere barnehageplasser, og bare i 2017 etablerer vi 125 prosent flere barnehageplasser enn det Høyre-byrådet la opp til. I løpet av de neste årene vil Oslo passere landsgjennomsnittet i barnehagedekning, og etter hvert vil vi kunne gi alle ettåringer plass uavhengig av når på året de er født.

En av de nye barnehagene som nå er klar for åpning, er Bergtunet barnehage i Nordre Aker med 250 barnehageplasser.

Barnehagepolitikk for en ny tid

Vi lever i en tid der foreldre bør får reell frihet til barnehageplass uavhengig av når på året barnet er født. En tid der foreldre uavhengig av hvilken barnehage de velger, kan være sikker på at barnehagen har medarbeidere med høy kompetanse. Men barnehagepolitikken har ikke vært tilpasset en ny tid. Mange stemte Arbeiderpartiet ved valget i 2015 for å ruste barnehagen for en ny tid, og nå begynner resultatene å komme.

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...