Slik blir barnehageåpningen neste uke
På en pressekonferanse fredag 17. april fortalte byrådet at alle Oslos 730 barnehager åpner dørene igjen neste uke. I Bydel Nordre Aker vil alle trolig være i drift innen onsdag.
Publisert: 17.04.2020 kl 15:20
Sist oppdatert: 20.04.2020 kl 11:53
OSLO: I løpet av neste uke, og senest 27. april, vil alle Oslos 730 barnehager være i drift igjen. Det bekreftet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), i en pressekonferanse fredag 17. april.
– Alle åpner i løpet av neste uke, noen allerede mandag, men vi vet foreløpig ikke hvor mange, sa Thorkildsen.
Det er bydelene som har ansvaret for barnehagene i Oslo, og alle 15 bydeler har fått frist om å melde inn åpningstidspunkt for sine barnehager til kommunen i løpet av fredagen.
– Det er den enkelte bydel og barnehage som har ansvaret for å informere foresatte i hver barnehage i god tid om når deres barnehage åpner, sa Thorkildsen.
Nordre Aker
Nordre Aker Budstikke har fredag ettermiddag vært i kontakt med bydelsadministrasjonen i Nordre Aker for en oversikt over når de ulike barnehagene i bydelen åpner.
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen opplyser at det fredag ettermiddag jobbes for å klargjøre åpning i nesten uke. Han har følgende uttalelse til lokalavisen:
– Alle våre barnehager åpner i løpet av neste uke og mest sannsynlig i løpet av de tre første dagene. Vi tilpasser aktivitetene til den nasjonale veilederen.
– Alle som har barnehageplass vil komme tilbake til sitt barnehagetilbud, som i tiden fremover vil være noe annerledes av smittevernhensynene.
– Informasjon om tilbudet i den enkelte barnehage vil gå gjennom barnehagen.
– Det vil være bemanningsutfordringer da en del ansatte ikke kan jobbe i barnehagen, men dette søker vi å løse med egne vikarordninger, og Oslo kommune jobber også sentralt med å finne løsninger. Vi kommer til å ha tilstrekkelig bemanning ved åpning, sier Henriksen.
Hverdagen tilbake
– Jeg er glad for at vi nå kan starte gjenåpningen av barnehagene og etterhvert skolene. Det betyr mye for barn å få hverdagen sin tilbake, sa oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen under pressekonferansen, og la til at selv om det går veldig bra for de fleste barn å være hjemme, kan den spesielle situasjonen oppleves utfordrende for enkelte.
– Å gjenoppta hverdagen med noe mer normalitet er bra for oss alle, så lenge vi klarer holde oss i skinnet og følge smittevernreglene.
For én ting er helt sikkert, minnet Thorkildsen:
– Den barnehagehverdagen vi får nå er ikke den samme som vi forlot for en måned side. Vi skal ha godt smittevern, det skal være mer håndvask - og det er en bra ting jeg håper vil fortsette også etter koronakrisen. Men det blir tiltak for å sikre mindre nærkontakt, og til de som blir syke, eller får sykdomssymptomer; dette er ikke tidspunkt å sende småsjuke barn i barnehagen, eller å gå på jobb med sykdom. Vi skal sikre at de som er i barnehagene er friske – både barn og ansatte.
Det vil bli noe ulike rutiner i de ulike barnehagene, fortalte byråden. Dette kommer blant annet av at Oslos over 700 barnehager er ulike i størrelse når det kommer til lokaler, uteområder og tilgang til friområder.
– Alle foresatt vil få info fra sin bydel og barnehage om hvilke tilpasninger som gjøres lokalt.
Bemanning
Barnehageansatte som tilhører risikogruppene skal få tilrettelagt arbeidshverdagen, opplyste byråden, uten at hun gikk i dybden på hva det vil innebære. Hun sa at bemanning i barnehagen er en utfordring, og at hun er uenig med sentrale myndigheter, som mener den normale bemanningsnormen er nok i denne tiden.
– Det er jeg helt uenig i. Vi forventer at nasjonale myndigheter får på plass kompensasjonsordninger til kommunene slik at vi kan levere på det som er forventet fra myndighetene.
For å håndtere bemanningssituasjonen, vil åpningstidene i barnehagene bli noe redusert for alle, opplyste hun.
Ikke still urimelig krav
Når barna nå skal tilbake i barnehagen – og de yngste elevene etterhvert til skolen – har byråden en klar melding til foreldrene:
– Dette er ikke tida for å stille urimelige krav til skolene og barnehagene. Det viktigste nå er at ungene får hverdagen sin tilbake. Det er mye nytt for våre ansatte, og mange er slitne etter en travel og intens periode. Men de skal vare lenge - så ta vare på dem. Jeg er sikker på at det blir mange rørende øyeblikk i tiden framover når barna og de ansatte møtes igjen.
Les også:
Skolene
Fra mandag 27. april vil Aktivitetsskolen og grunnskolen for elever på 1. til 4. trinn gjenåpnes. Det vil også undervisningen for Vg2- og Vg3-elever på yrkesfag som er avhengig av praktisk undervisning i sine studieløp. Veilederen for åpning av skolene er ventet fra nasjonale myndigheter tidlig i neste uke.
– Også den vil vi tilpasse med egne justeringer, slik vi har gjort med veilederen for barnehagene. Og UDE og skolene har jobbet med å planlegge gjenåpning av skolene, sa Thorkildsen, som kom med to utfordringer til statlige myndigheter:
1. Avlys alle muntlige, muntligpraktiske og praktiske eksamener og la fylkene prioritere arbeidet med å gi gode standpunktvurderinger for elevene.
2. Prioriter avgangselevene i 10. klasse og i Vg3 når det kommer til gjenåpning av skolene for de eldre elevene.
– UDE i Oslo har vært helt klare i sin tilrådning - det er viktig for en rettferdig vurdering for avgangselevene kompetanse. Det håper jeg nasjonale myndigheter vil gi oss anledning til.
Smittevern i barnehagene
Sjekkliste for smittevern i barnehage
Tiltak som må være på plass før gjenåpning:
Barnehageeiers overordnete ansvar
- Opplæring av ansatte i smitteverntiltak ved at de gjøres kjent med innholdet i denne veilederen
- Informasjon til foresatte om nye rutiner i barnehagen
- Lage plan for håndvaskrutiner for barn og ansatte
- Lage skriftlig rutine for renhold
- Lage plan for oppretting og organisering av kohorter
- Opprette dialog med eventuelle ansatte som er i risikogrupper og barn som har behov for tilrettelegging
Hygienetiltak
- Sikre at det er nok såpe og tørkepapir tilgjengelig ved alle håndvaskstasjoner og toaletter
- Opplæring av barna i håndvaskrutiner og hostehygiene
- Henge opp plakater om håndvaskrutiner og hostehygiene
- Henge opp alkoholbasert desinfeksjon der ikke håndvask er tilgjengelig
- Planlegge håndhygienetiltak ute og på tur (våtservietter og alkoholbasert desinfeksjon)
- Ha egne avfallsbøtter til bleier og hansker til bleieskift
Redusert kontakt mellom personer
- Vurdere bruk av rom i forhold til antall barn i gruppene
- Planlegge for aktiviteter ute, herunder ulike tider for ulike grupper
- Dele opp lekeplassen slik at barn fra ulike grupper blandes i liten grad
- Unngå større samlinger av barn
- Passe på at det er tilstrekkelig utstyr som tegnesaker, viskelær, sakser og blyantspissere slik at deling begrenses
- Sørge for egen sitteplass per barn ved måltider og aktiviteter, med avstand mellom barna
- Sikre gode rutiner for måltider og at mat serveres porsjonsvis
- Plan for å redusere trengsel i garderober, toaletter og på vei inn og ut av barnehagen
- Kartlegge og organisere oppmøte- og hentetider for å hindre trengsel (alternerende tider for foresatte)
- Organisere for at barn kan starte dagen ute
- Unngå kollektivtransport ved turer ut av barnehagen
Renhold
- Lage en plan for renhold, som beskriver hyppighet og metode for de ulike punktene. Planen må omfatte toaletter, servanter, hyppig berørte gjenstander (dørhåndtak, trappegelendre, lysbrytere ol.)
- Lage en plan for renhold av leker, sportsutstyr, nettbrett og lignende. Leker og gjenstander som ikke kan vaskes ryddes bort
For ansatte
- Begrense fysiske møter, eventuelt tilrettelegge for videokonferanse
- Holde avstand i pauser
- Etablere rutiner for vask av felles nettbrett, datamaskiner/tastaturer
- Begrense bruk av offentlig transport
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Utdanningsdirektoratet har laget informasjon som er tilgjengelig på udir.no. Her ligger også hele veilederen. Les mer om regjeringens tiltak for barnehager, skoler og høyere utdanning som følge av koronasituasjonen.
Hele pressekonferansen kan du se i opptak her:
Sendingen er produsert og levert av NRK.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!