Her kuttes det barnehageplasser fra høsten

Øverst fra venstre: Sognsveien, Tåsenløkka og Tåsen barnehager. Nederst: Gulldalen, Haugensjordet og Nordberg barnehager. Foto: Arkivfoto
Bydelsdirektøren foreslår å redusere kapasiteten i disse seks barnehagene fra høsten av. Ingen barn vil trenge å bytte barnehage som følge av det.
Publisert: 02.02.2021 kl 12:40
Sist oppdatert: 02.02.2021 kl 13:08
NORDRE AKER: I fjor høst fikk Bydel Nordre Aker i oppdrag fra byrådsavdeling for Oppvekst og kunnskap (OVK) å redusere antallet kommunale barnehageplasser i bydelen med tilsvarende 72 ekvivalenter (som er storebarns-plasser) – eller fire avdelinger – med virkning fra august 2021.
Bydelsdirektøren ønsket først å legge ned Gulldalen barnehage på Kjelsås, men sterke protester fra foreldre og støttespillere gjorde at lokalpolitikerne satte prosessen på vent. Det endte etter flere runder med en nytt vedtak i bydelsutvalgets (BU) møte 17. desember, der de ber bydelsadministrasjonen om at reduksjonen gjøres ved å avvikle kapasitet i ulike barnehager:
«Bydelsutvalget ønsker å opprettholde Gulldalen barnehage og de øvrige kommunale barnehagene i bydelen. Reduksjon av overkapasitet i barnehageplasser skal gjennomføres ved å ta ned 4 avdelinger i ulike barnehager. Bydelsutvalget ber administrasjonen om å ta ned kapasiteten i et område med god barnehagedekning (også etter avviklingen). Bydelsutvalget ber administrasjonen om å etterstrebe at «løsningen» innebærer at færrest mulig barn skal bytte barnehage. Dersom barn må bytte barnehage må det legges til rette for at 1) barna så langt det lar seg gjøre flyttes sammen og 2) reisevei til den nye barnehagen kan gjøres så kort som mulig. Bydelsutvalget ønsker en sak til behandling når bydelsadministrasjonen har utredet forslag til løsning.»
Seks barnehager påvirkes
Nå foreligger forslaget som skal løse «oppgaven», slik at den både svarer på bestillingen fra byrådsavdelingen, og på vedtaket fra BU før jul. Men bydelsadministrasjonen gjør endringer i seks barnehager, ikke fire, og på en litt annen måte enn BU ba om:
– Bydelsdirektøren mener reduksjonen av kapasitet bør gjøres i form av at det fastsettes et redusert antall ledige plasser tilsvarende 72 ekvivalenter ved oppstarten av årets hovedopptak. Denne løsningen vil sikre at ingen barn med plass pr. i dag vil måtte bytte barnehage som følge av reduksjonen, skriver bydelsadministrasjonen i saksfremlegget, som skal opp i bydelens kultur- og oppvekstkomité 2. februar, og til endelig behandling i BU 11. februar.
Fastsettelsen av hvilke barnehager som vil få et redusert antall ledige plasser i årets hovedopptak gjøres med utgangspunkt i historisk søkermasse, samt en vurdering av fortsatt samlet kapasitet i området etter avvikling, ifølge bydelen.
Bydelsdirektøren foreslår at følgende barnehager får fastsatt redusert ledig kapasitet i forkant av hovedopptaket 2021:
Redusert bemanning
Bydelsdirektøren skriver at barnehagene Gulldalen, Nordberg, Sognsveien og Tåsenløkka har avdelinger med utvidet barnetall. Det foreslås å redusere disse til ordinær størrelse (18/9 barn). Dermed er det bare to av barnehagene (Tåsen og Haugensjordet) som får redusert antallet avdelinger med én avdeling. Samarbeidsutvalgene i de barnehagene som får et redusert antall plasser, og dermed tilsvarende redusert bemanning vil bli orientert.
Totalt fører endringene til reduksjon av tolv årsverk i de aktuelle barnehagene. Så langt det er mulig benyttes naturlig avgang, eventuelt tilbud om ny jobb i en annen kommunal barnehage. Bydelsadministrasjonen understreker at dette vil gjøres i henhold til avtaleverk i Oslo kommune.
Bemanningsnormen i Lov om barnehager er én voksen pr. seks barn over 3 år, eller én voksen pr. tre barn under 3 år. Lov om barnehagers pedagognorm krever én barnehagelærer pr. 14 barn over 3 år, eller én barnehagelærer pr. syv barn under 3 år.
– Oslo kommunes bemanningsnorm som er under innføring i bydelene tilsier at personalgruppen ved innfridd norm skal bestå av 50 % barnehagelærere, 25 % barne- og ungdomsarbeidere samt 25 % barnehagemedarbeidere, skriver bydelen.
Fikk klage
Forslaget om å legge ned én hel barnehage fra høsten av ville ha gitt bydelen en innsparing på 610.000 kroner i 2021-budsjettet. I desember ble det klart at avvikling av enkeltavdelinger, slik BU ønsket, ikke hadde noen økonomisk gevinst. Bydelsutvalget (BU) vedtok derfor å omdisponere 610.000 kroner da de vedtok bydelens 2021-budsjett i desember.
Vedtaket om å redusere kapasiteten i flere barnehager fikk imidlertid kritikk, blant annet fra foreldreutvalget i Korsvolltoppen barnehage, som mente dette skapte usikkerhet i flere barnehager. De klagde også på saksgangen og behandlingen som munnet i vedtaket i BU i desember.
– Bydelsutvalgets vedtak i sak om reduksjon av kapasitet barnehageplasser er etter bydelsdirektørens vurdering i tråd med gjeldene lov, forskrift og reglement for bydelene. Bydelsdirektøren kan ikke se at det foreligger saksbehandlingsfeil i denne saken (herunder saksfremlegg og stemmeavgivning), heller ikke grunnlag for bydelsdirektøren å anke vedtaket inn for bystyret, skrev bydelen i et svar på klagen.
På bakgrunn av usikkerheten vedtaket førte til, opplyser bydelsadministrasjonen at de i samråd med lokalpolitikerne valgte å gå ut med informasjon til alle foreldre i kommunale barnehager om hvordan kapasitetsreduksjonen vil bli gjennomført.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!