Beboerparkering stikker kjepper i hjulene for bildeling
På Ullevål rammes 130 bildelere av at Bilkollektivet ikke lenger får stå på Damplassen. Som bildeler kan du heller ikke søke om beboerparkering. Mens man venter på en bedre løsning, blir bildeling mindre attraktivt, frykter Bilkollektivet.
Publisert: 12.09.2018 kl 12:01
Sist oppdatert: 12.09.2018 kl 17:19
ULLEVÅL: En av Nordre Aker Budstikkes lesere i Ullevål Hageby forteller at beboerparkeringsordningen, som trådte i kraft i deler av Nordre Aker 10. september, skaper problemer for bildelere i bydelen.
Leseren er medlem i Bilkollektivet, som tidligere har hatt biler parkert for medlemmer i området på Damplass. Bilkollektivet har imidlertid den senere tiden måtte flytte bilene sine fra disse plassene, fordi området har fått beboerparkering, forteller hun.
Bildelere kan ikke søke
Beboerparkeringsordningen, som ble innført i deler av Nordre Aker 10. september, deriblant Ullevål Hageby, medfører flere utfordringer for bildelere: Beboerparkeringen følger den enekelte bil, men for å søke beboerparkering for bilen må eieren ha folkeregistrert adresse i området som har fått innført beboerparkering.
Bildelingsordninger som Bilkollektivet kan ikke søke beboerparkering for sine biler, og beboere som ikke eier bil kan heller ikke søke beboerparkering.
– Dermed parkerer våre medlemmer ulovlig hvis de må sette bilen utenfor huset sitt, sier Morten Munch-Olsen, direktør i Bilkollektivet.
Riktignok kan en bildeler betale for parkering på timesbasis, på linje med alle andre som ikke bor i et beboerparkeringsområde, men Bilkollektivet ønsker en permanent løsning som er god for deres medlemmer.
– Den politiske intensjonen er god, og vi føler det er politisk vilje til å få til smidige løsninger, sier Munch-Olsen.
I juni vedtok nemlig bystyret både å legge til rette for å reservere parkeringsplasser i Oslo til de ulike bildelingsordningene de neste to årene. I tillegg skal det åpnes for at bildelingsbiler får beboerparkeringskort som følger bilen, og som er gyldige i alle soner, slik at bildelere kan parkere i gata de bor i, på linje med naboene som eier egen bil:
Vedtak i bystyret 20.06.2018 (Sak 2016):
1. Byrådet bes legge til rette for at det etableres 600 reserverte plasser til bildelingsbiler på gateplan fram mot 2020.
2. Byrådet bes legge til rette for at det blir reserverte plasser for bildelingsbiler ved kollektivknutepunkt i hele byen, fortrinnsvis med sykkelparkering og bysykkelstativer i nærheten.
3. Byrådet bes legge til rette for at de delte bilene kan lades på bildelingsplassene.
4. Byrådet bes legge til rette for at delte biler får parkering i beboerparkeringsområdene med en tillatelse som gir adgang i alle sonene.
5. Byrådet bes vurdere om flere virksomheter i kommunen selv kan benytte seg av delte biler, og om kommunens bilpark kan gjøres tilgjengelig til bildeling.
Ønsker lik pris for delebiler
Men så langt har ingenting skjedd. I Bilkollektivet har de ikke fått noen svar på når bystyrets vedtak skal gjennomføres.
– Selvsagt er vi innstilt på å betale, men ikke mer enn privatbilistene. Det er viktig ikke å favorisere privatbilismen fremfor delebilismen, sier Munch-Olsen.
Han viser til at det i Bergen er samme pris for beboerparkering for privat- og delebiler. I København er plassene for delebiler billigere.
Bilkollektivet ble startet i 1995, og er i dag Norges største "bilpool". De har tilknyttet 4500 husstander og bedrifter, og nærmere 7500 brukere, ifølge Munch-Olsen.
LES OGSÅ: Høyre: Frykter gratis parkering for elbiler skaper parkeringskaos
Frykter delebil blir mindre attraktivt
– Hvilke konsekvenser kan det få at en løsning på parkeringsutfordringene for delebiler trekker ut i tid?
– Hvis det blir mer tungvint for folk å dele bil, kan det tenkes at flere heller kjøper egen bil. Og det kan neppe være i tråd med de politiske føringene om færre biler i byen, sier Munch-Olsen.
Utfordringer på Damplassen

130 bildelere i på Ullevål sogner til Bilkollektiv-bilene som tidligere fikk stå på Damplassen. Nå må de gå lenger for å finne bil. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Bilkollektivet opplever også å bli fortrengt fra sine opprinnelige parkeringsplasser når beboerparkeringen innføres, ifølge Munch-Olsen.
– Spesielt gjelder dette Damplassen, hvor vi har hatt 7 biler. Disse plassene er varslet oppsagt, og det er vanskelig å finne gode alternativer i området. Det er ca. 130 medlemmer som sokner til denne parkeringsplassen. Vi holder på å flytte biler nå, og jobber hardt med å finne alternative plasseringer, sier han.
Bilkollektivet har andre steder i byen tatt i bruk private plasser i parkeringshus for sine biler, men ønsker at bilene skal være tilgjengelig nær der forlk bor.
– Det er et miljøpolitisk mål å redusere antall biler i gatene og unngå unødvendig kjøring. Da er økt bildeling det beste virkemiddelet, og et virkemiddel kommunen bør tilrettelegge for. Undersøkelser fra blant andre Transportøkonomisk Institutt viser at hver av våre delebiler erstatter 7-10 privatbiler. I tillegg bruker en typisk delebilist mindre bil, til fordel for kollektivtransport, sykkel og gange, legger han til.
Nordre Aker Budstikke har spurt byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel om hvorfor bystyrevedtaket om bildeling ikke er iverksatt ennå, men har foreløpig ikke fått svar.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!