Nordre Aker Budstikke

Datoen er klar:

Beboerparkeringen utvides i Nordre Aker i høst

I oktober utvides beboerparkeringsordningen til å gjelde de fleste veier innenfor Ring 3 i bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Lokalpolitikerne ønsker å utvide beboerparkeringsordningen i Nordre Aker. Her kan du se hvilke områder som innlemmes fra 5. oktober, ifølge Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2020 kl 13:41

NORDRE AKER: Beboerparkering ble innført i utvalgte områder i Nordre Aker i september 2018 – de nedre delene av bydelen mot Blindern og Ullevål sykehus, pluss Tamburveien/Spikerveien i Nydalen.

De gatene som fikk beboerparkering ble vedtatt av bydelsutvalget etter en høringsrunde om hvilke områder som var mest berørt av fremmedparkering, eller som man antok ville få slike problem når nabobydelene innførte beboerparkering. Bydelene Sagene og St. Hanshaugen innførte beboerparkering i alle kommunale gater før Nordre Aker.

Evalueringsrapporten

Høsten 2019 forelå Bymiljøetatens evalueringsrapport av beboerparkeringsordningen. Hovedkonklusjonen i rapporten var at «Målsettingen med beboerparkeringen er nådd: Det har blitt lettere å finne parkeringsplass i nærheten av der man bor» (i de områdene som omfattes av ordningen).

Bydelsutvalget i Nordre Aker mente at erfaringen i egen bydel, med noen unntak, var i tråd med Bymiljøetatens evalueringsrapport. Videre skrev bydelsutvalget i sin uttalelse til rapporten:

«Bydelen ser at områdene som ikke er omfattet av ordningen har fått en økende fremmedparkering. Innspill fra beboere viser at fremmedparkeringen omfatter både dagsparkering og langtidsparkering. Områder som tidligere ikke hadde problemer oppfatter nå at:

  • Det har blitt vanskelig å finne parkering i eget nabolag
  • Langtidsparkering av lette og tunge kjøretøy opptar store deler av tilgjengelige plasser
  • Bilister på søk etter parkeringsplass gjør veiene mer utrygge for skolebarn»

Basert på erfaringene etter det første året med beboerparkering, og en runde med innspill fra beboere i bydelen, vedtok derfor bydelsutvalget å utvide området for beboerparkering til alle veier innenfor Ring 3 – og ba om oppstart i løpet av 2020.

Utvides 5. oktober

Selv om det er bydelsutvalget som har myndighet til å vedta beboerparkering i egen bydel, er det Bymiljøetaten som godkjenner veier, gjennomfører og følger opp innføring av ordningen.

Nordre Aker Budstikke spurte derfor Bymiljøetaten og Bydel Nordre Aker om hva som har skjedd etter vedtaket i bydelsutvalget i desember 2019. Bent Gether-Rønning, spesialkonsulent for plan- og byggesaker i bydelen, svarer at det har vært dialog, og at Bymiljøetaten har sendt bydelen reguleringsforslag på de veiene det ble enighet om å inkludere.


Kommunikasjonsrådgiver Line Holand i Bymiljøetaten bekrefter videre at etaten forbereder for oppstart av utvidet beboerparkering fra 5. oktober i bydel Nordre Aker.

Aktuelle veier

I sitt vedtak i desember i fjor, påpekte BU at det ved en utvidelse av ordningen til alle veier innenfor Ring 3 var en risiko for at parkeringsutfordringene bare flyttes utover i bydelen, primært til veiene umiddelbart utenfor Ring 3, som ved Ullevål, Tåsen og Storo. De foreslo derfor flere aktuelle veier for mulig utvidet beboerparkering utenfor Ring 3: Engveien, Bjerkealleen, Othilie Tonnings vei, Betzy Kjelsbergs vei, Øvre Stabbursvei, Bergrådveien, deler av Tåsen Terrasse og Tåsenveien, Rektorhaugen, Asalveien, Nils Bays vei og Konvallveien.

– Hvilke områder innlemmes? Følges bydelens ønske om alle veier i bydelen innenfor Ring 3? Og vil noen tilstøtende veier på oversiden av Ring 3 tas med?

– De fleste veier på innsiden av Ring 3 innlemmes (bortsett fra Nydalen og enkelte andre private/mindre veier). Ingen veier på oversiden av Ring 3 vil innlemmes, skriver Holand.

Gether-Rønning i Bydel Nordre Aker kommenterer at området grovt sett er avgrenset av Sognsveien i vest, Ring 3 i nord og Maridalsveien i øst.


– Øst for Maridalsveien er det stort sett private veier eller store blokker med egne parkeringskjellere og lite gateparkering. Her vil det derfor være annen regulering av parkeringen enn beboerparkering, med unntak av Tamburveien og Spikerveien som allerede har beboerparkering, skriver spesialkonsulenten.

Det mørkeste blå feltet viser dagens områder med beboerparkering i Nordre Aker (Ullevål Hageby, Tåsen Hageby, Blindern og to veier i Nydalen), mens det lysere blå feltet viser området som får beboerparkering i oktober. (Kartutstnitt fra Oslo kommune)

Åpne kartet og utforsk gater på Oslo kommunes nettsider.

Åpner for søknad to uker før oppstart

– Hvordan og når blir beboerne varslet?

– De blir varslet med e-brev fra kommunen. I tillegg vil det være en periode i forkant når vi er i gang med å montere skiltstolper hvor det vil henge oppe poser over skiltene med «Her kommer beboerparkering», slik at dette vil være godt synlig for beboere at ordningen nærmer seg oppstart. Det åpnes for søknad om beboerkort ca. 2 uker før ordningen trer i kraft. For de fleste som er registrert bileier og med folkeregistrert adresse i bydelen vil søknad og innvilgelse av beboerkort kunne gjennomføres elektronisk i løpet av et par minutter, svarer Holand.


– Er det p.t. planer om utvidelse av beboerparkeringsordningen i andre deler av byen/bydeler?

– Bydel Bjerke har vedtatt å innlemme et område på Risløkka inn i sin eksisterende ordning. Dette området vil ha oppstart 14. september 2020, ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

Fakta: Beboerparkering

Hensikten med beboerparkering er å sikre plass til dem som bor i området, og redusere omfanget av fremmedparkering. Personer med bostedsadresse i bydelen kan kjøpe beboerparkeringstillatelse for ett kjøretøy, og dermed parkere fritt i veier med beboerparkering i egen bydel. Gjester og andre uten tillatelse betaler for den tiden de står parkert

Hva koster det?

  • Bensinbil, dieselbil, hybridbil, ladbar hybridbil: 3600 kroner for ett år
  • Elbil (helelektriske): 600 kroner for ett år
  • Motorsykkel og moped: 1800 kroner for ett år
  • Hydrogenbil og el-varebil: gratis
  • El-motorsykkel og el-moped: 300 kroner for ett år
  • Gjesteparkering (sone 2300) kl. 9-20 mand.-lør.: 1 time 32 kr, 2 timer 66 kr, 3 timer 100 kr, 4 timer 134 kr, 5-24 timer 167 kr. Elbil: 1 time 5 kr, 2 timer 11 kr, 3 timer 17 kr, 4 timer 22 kr, 5-24 timer 28 kr

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...