
Hans Christer Holund og Eirik Myhr Nossum kom begge fra Lyn til landslaget, Holund som utøver og Nossum som trener. Foto: Christian Fredrik Borg
Landslagsløperen og treneren:
Begge startet i Lyn, og det er de glade for
Nordre Aker-klubbene fostrer frem utøvere og trenere som senere blir hentet til landslag. Møt Lyns trio på herrelandslaget i langrenn.
Publisert: 16.03.2020 kl 10:25
Sist oppdatert: 16.03.2020 kl 14:30
HOLMENKOLLEN: Tre av de som til tider har vært de mest framtredene på landslaget, har alle hver sin tilknytting til Lyn.
Hans Christer Holund (31) er opprinnelig fra Nittedal, men valgte Lyn da han skulle satse langrenn igjen etter en av-periode etter juniortiden.
I Lyn møtte han noen år yngre Simen Hegstad Krüger (27), som er født og oppvokst på Tåsen. I dag bor han på Kringsjå. Den olympiske mesteren begynte som liten i Lyn og har siden gått representert klubben.
De to hadde begge Eirik Myhr Nossum (34) som gruppetrener i Lyn. Nå er den opprinnelig Inderøyværingen (i tidligere Nord-Trøndelag) trener for dem begge på landslaget.
I denne saken forteller de om hvordan Lyn har formet dem og vært avgjørende for karrièren.
- Lyn avgjørende
I et intervju med Holund i forbindelse med femmila i Holmenkollen - som skulle vise seg å bli sesongens siste renn - fortalte han om hvor mye Lyn har betydd for ham.
- Hadde det ikke vært for Lyn, hadde jeg ikke stått her og blitt intervjuet av deg i dag. Da hadde jeg nok jobbet et annet sted. Jeg føler at jeg skylder Lyn å gå for dem, forteller 31-åringen til Nordre Aker Budstikke.

Hans Christer Holund, opprinnelig fra Nittedal, representerer Norge og Lyn. Foto: Christian Fredrik Borg
Landslagstrener Nossum svarer:
- Det er ikke sikkert. Det kan jeg være enig med ham i. Han har hatt noen gode år i Lyn. Det her helt sikkert.
Nossum var Lyn-trener fra 2006 til 2016. Hans Christer – eller "HC" som han også blir kalt på laget – var ikke der fra begynnelsen, men meldte senere overgang fra Nittedal. Da fikk han Nossum som trener, og veiene deres har senere møttes igjen.
- Fryktelig moro
- Det var fryktelig moro. Det var moro å trene både de som begynte å bli eldre og ungdom, erindrer landslagstreneren.
Høsten 2014 ble han også ansatt som daglig leder i skiklubben. Primæroppgavene var å sørge for at alle klubbens aktiviteter blir enda bedre koordinerte og å være et bindeledd mellom utøvere, foreldre, trenere og styret i Lyn ski. Da var han kjent etter å ha vært trener for Petter Northug, og fikk ansvar for å sikre at de 80 trenerne i Lyn holdt et høyt nivå.

Eirik Myhr Nossum under NM i langrenn på Konnerud i starten av februar. Foto: Christian Fredrik Borg
- Viktig
- Hvordan var det å ha Eirik som trener?
- Helt jævlig, neida, ler Holund, før treneren skyter inn:
- Joda, du må være ærlig.
Tonen er lett og ledig mellom de to i regnværet i Holmenkollen. Nossum var trener for gruppa, men ikke ansvarlig for oppfølgingen av Holund særskilt.
- Vi har kjent hverandre lenge, og det er en grunn til at Eirik er landslagstrener. Han er viktig, sier han, før han fortsetter:
- Eirik har fått noen grå hår, men er fortsatt ung. Han har vært med i sirkuset veldig lenge, og sikkert jobbet med verdens beste skiløper, Petter Northug, i ti år. Han har sikkert høstet noen erfaringer der, og så har han vært en god skiløper selv som junior. Han sitter igjen med mye erfaring, og det må man ha skal man være trener for det nivået her.
- Dratt med mye
Nossum flyttet til Oslo i 2005 og ble Lyn-trener året etter. Nossum har en master i idrettsbiologi fra Norges Idrettshøgskole.
- Jeg har dratt med meg veldig mye læring om pedagogikk. Det er en del andre ting som kanskje er viktigere i jobben her. Den største utfordringen vi har er hele tiden uttak. Vi har med et sterkt lag, og det har man ikke på klubbnivå. Der får alle som melder seg på gå. Det å behandle mennesker lærer jeg også ved å jobbe med barn og unge. Det er veldig lett å bli pragmatisk og drite i den biten, reflekterer treneren.
- Hvordan er det å være trener for det som må kunne sies å være verdens beste landslag?
- Det er verdens beste landslag, det er det ingen tvil om. Jeg tror ikke det er så mange landslag som har vært sterkere enn det her nå. For meg er det drømmejobben, jeg har det helt topp. Det er ikke en jobb du er i i 30 år, tror jeg, for det er mye reising. Så lenge du har det som en hobby går det fint.
- Skitrening ble sosial arena
Torsdag for halvannen uke siden besøkte Simen Hegstad Krüger det årlige klubbmesterskapet til barndomsklubben i Sognsvann Snøpark. Det gledet ham.
- Jeg synes det er utrolig moro. Selv om det var rett før et viktig renn her i Kollen, ville jeg sette av en liten time der for å se barna gå. Jeg synes det er inspirerende og moro å se alle de tusen barna på start. Det gir energi, så kanskje det var det som gjorde at jeg var såpass pigg i dag.
- Hva betyr Lyn for deg?
- Lyn betyr veldig mye og har vært klubben min hele veien. På grunn av at jeg hadde et utrolig godt treningsmiljø der med mange gode kompiser gjorde at jeg fikk lysten på det å satse på ski. Det å dra på skitrening ble en lek og en sosial arena, sier 27-åringen, før han poengterer hvor viktig det er.

Pallen på femmila i Holmenkollen: (f.v) Simen Hegstad Krüger (2), Alexandr Bolsjunov (1) og Emil Iversen (3). Foto: Christian Fredrik Borg
- Det tror jeg er veldig viktig, så man ikke bare føler at det er et slit og noe som må gjøres. Det var en arena der jeg møtte kompisene mine, og mange av de beste kompisene mine i dag er folk som jeg har blitt kjent med på skitrening. Lyn har betydd utrolig mye, forteller den olympiske mesteren fra Tåsen.
Skal bli far
Tilbake til Nossum og "sjefen". Om en drøy måned blir han og kona Melina Meyer Magulas foreldre. Hun er halvt gresk og har selv gått flere verdensmesterskap i langrenn for Hellas. Han vet ikke hva han går til eller hvordan den nye tilværelsen vil bli.
- Jeg vet ærlig talt ikke. Hvis du ser på Pål Golberg, han har hatt sin beste sesong etter å ha fått barn. Martin Johnsrud Sundby slo også gjennom etter å ha blitt pappa. Jeg får håpe jeg også får en boost av det.
Da han våren 2018 ble presentert som landslagstrener for det norske herrelaget, hadde de gjort et godt mesterskap gjennom tidene i vinter-OL i Pyeongchang. Det var ikke et hvilket som helst lag han overtok, men han hadde vært assistenttrener i to år for det samme laget.
Hobby
Han synes ikke det er så enkelt å trekke frem hva det beste ved jobben er.
- Jeg får jobbe med det jeg ser på som hobby, det jeg elsker mest av alt - prestasjon, mennesker og langrenn.
- Og det verste?
- Det er verste er uttak, at man må sette ut folk man bryr seg om og som mest sannsynlig ikke har gått så dårlig heller. Men man må ta et uttak.
Han lar seg heller ikke skremme av alle mediene som skal ha sitt fra ham. Går det dårlige, kan det hagle med kritiske spørsmål.
- Det går fint, det er en del av jobben. Perfekt det, sier han, før han haster videre til NRK.

Eirik Myhr Nossum intervjues av NRKs Anders Skjerdingstad etter femmila i Holmenkollen. Foto: Christian Fredrik Borg
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!