Ber folk tenke seg om:
«Begynner å bli ille, rett og slett søppel»

Julelys til hygge og frustrasjon. (NB! Dette er et tilfeldig valgt illustrasjonsbilde, og er verken fra i år eller Nordre Aker. Redaksjonen tar ikke stilling til om dette er fint eller for mye). Foto: Cornelius Poppe / NTB (Illustrasjonsfoto)
Det skriver en av våre lesere. Den lysende julepynten er ifølge leseren det første de ser når de står opp og det siste de ser når de legger seg. Si din mening i saken!
Publisert: 01.12.2020 kl 09:45
Sist oppdatert: 01.12.2020 kl 10:02
OSLO: Julepyntede fasader er for mange et kjærkomment lyspunkt i mørketiden. Det glitrer allerede i lys fra balkonger og hager – men hva hvis julestemningen til naboen tar overhånd? spurte Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) i en sak forrige uke.
En leser på Kjelsås har etter å ha lest saken sendt en e-post til redaksjonen. Hun oppfordrer folk til å tenke seg om.
– Jeg sender denne mailen i håp om at dere får dette problemet frem i lyset, bokstavelig talt. La meg først presisere at jeg synes det er hyggelig med førjulstiden og koselig varm julebelysning i denne mørketiden. Men fra det til å få julepynten - les: lysende kreasjoner med hvitt lys, til naboen rett inn i kjøkkenvinduet når det er mørkt ute, er ikke noe særlig. Det er det første vi ser når vi står opp og det siste vi ser når vi legger oss. Dette begynner å bli så ille at det rett og slett er søppel for våre øyne. Vi håper med dette at folk tenker seg om når de «pynter» til jul, skriver leseren som ikke ønsker navnet sitt i avisa.
Er det lov til å klage?
– Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sa advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek i saken i forrige uke.
Pandemien har nok forsterket behovet for ekstra hygge, og hos enkelte dukket nisser og adventsstaker opp i vinduskarmen tidlig i høst. Men hva gjør du hvis denne pyntingen når et omfang som går utover nattesøvnen?
LES OGSÅ: Er folk bare late eller varer julelysa helt til påske?
Kanskje snakke sammen først?
Hvis julebelysningen er til urimelig sjenanse er det lov til å klage. Bjerkek anbefalte imidlertid om først å ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.
– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen. Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.
Frist for å avgi stemme er dessverre utløpt.
Vanskeligere med eneboliger
Bor du i en privat enebolig er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen.
– Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, avslutter Bjerkek.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!