Nordre Aker Budstikke

Bruker hunder for å patruljere:

Bekymret over mange turfolk i restriksjonsområdene for drikkevannet

Inge Murberg er en av hundeførerne som deltar i Maridalen. Foto: Norske Redningshunder

Vann- og avløpsetaten melder om enorm aktivitet i restriksjonsområdene til drikkevannskildene. Turfolk klipper opp gjerder, går fra brennende bål og overnatter i vannkanten. Nå er etaten bekymret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2020 kl 10:27

MARIDALEN/SKJÆRSJØEN: Det var ventet stor utfart fra hjemmeværende Osloborgere i marka denne påsken som en følge av koronatiltakene. Kaoset som oppsto ved flere utfartssteder skjærtorsdag, blant annet på Skar i Maridalen, viste at mange trekker til marka i koronatider. Også data fra mobiler bekrefter at mange har trukket til marka.

Flere tok en pause i sola i vannkanten ved Skjærsjøen langfredag. Foto: Christian Fredrik Borg

Vann- og avløpsetaten er bekymret for det de omtaler som «enorm» aktivitet, også i restriksjonsområdene for hovedstadens drikkevannskilder. I tillegg til dobbel vakt ved drikkevannskilder får de bistand fra Norske Redningshunder med daglige patruljeringer. Nå vurderer de ytterligere tiltak.

Også da Nordre Aker Budstikke var innom Skjærsjøen i 16-tiden fredag, var det flere som oppholdt seg nærme vannet. Foto: Christian Fredrik Borg

Ulovlig opphold og telting

Kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, Kjetil Bjørnsrud, forteller om enorm aktivitet i hele marka, også i restriksjonsområdene.


- Det meldes om mye ulovlig opphold og telting i restriksjonsområdene. I tillegg har flere blitt tilsnakket for uvettig bålbrenning. Det har til og med vært brennende bål som er forlatt, sier Bjørnsrud til Nordre Aker Budstikke.

Han sier at folk i det store og hele retter seg etter påleggene fra Vann- og avløpsetaten om å flytte seg. Spesielt ved Skjærsjøen, der det ikke er gjerder overalt, har det vært større utfordringer.

- Det er alt fra familier på tur til ungdom i festhumør, sier han.

Flere telt rett ved vannkanten, her fra Skjærsjøen. Foto: Christian Fredrik Borg

Mange bortvist

Han sitter ikke på tall over hvor mange som er bedt fjernet av Norske Redningshunders hundeførere. Bjørnsrud mener at tallet trolig er høyt.


Bare på langfredag bortviste etatens egne folk 31 personer innenfor 50-metersgrensen.

Også hundeførerne melder om mye folk de første dagene i påsken. Langfredag ble det oppdaget to personer som satt og tegnet innenfor 50-metersgrensen.

Skjærtorsdag skal det ha vært flere som grillet og spiste middag ved Maridalsvannet.

Fortløpende vurderinger

Påskeaften var det meldt regn og ventet at færre ville ta turen ut. Etatens vurdering var da at det trolig ville holde med dobbel vakt og bistand fra Norske Redningshunder.

- På søndag og mandag skal det igjen være flott vær. I tillegg til dobbel vakt i vannkilder og bistand fra Norske Redningshunder, så vil vi kalle ut flere mannskaper ved behov disse dagene, sier han.


Vann- og avløpsetaten vil gjøre fortløpende vurderinger når de ser behovet. Bjørnsrud opplyser at mannskap kan kalles ut på kort varsel.

Forbyr opphold

Drikkevannsrestriksjonene forbyr telting, fisking og opphold nærmere enn 50 meter fra drikkevannskildene. Dette gjelder både mennesker og hunder. Telting kan heller ikke skje i åssidene ned mot vann.

Skiltene henger en rekke steder langs drikkevannskildene og viser tydelig hva som ikke er lov. Foto: Christian Fredrik Borg

Drikkevannsforskriften, §4.Forurensning:

«Det er forbudt å forurense drikkevann. Forbudet omfatter alle aktiviteter, fra vanntilsigsområdet til tappepunktene, som medfører fare for at drikkevannet blir forurenset. Med aktiviteter menes også friluftsliv og annen utøvelse av allemannsretten. Der det er fastsatt beskyttelsestiltak etter § 12 eller restriksjoner etter § 26, gjelder forbudet brudd på disse. I vanntilsigsområdene kan landbruksaktivitet foregå dersom det ikke forurenser drikkevannet eller medfører brudd på beskyttelsestiltak etter § 12 eller restriksjoner etter § 26.

Abonnentene skal ha egnet sikring mot tilbakestrømming i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift for å hindre at drikkevannet i distribusjonssystemet blir forurenset.»

Kilde: Lovdata

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Både forsettlig og uaktsom overtredelse av bestemmelsene i forskriften er straffbart, heter det i forskriftens § 30, straff.

Vann- og avløpsetaten har myndighet til å bortvise personer som ikke overholder reglene, opplyser de overfor Nordre Aker Budstikke.

Helt annet oppdrag

Vanligvis bistår Norske Redningshunder i søk etter savnede personer. De spesielle tidene Norge nå er inne i, har gjort har gjort at hundene og hundeførerne skal gjøre et annet oppdrag.

Nå skal de patruljere i marka for å påse at Osloborgerne på tur følger reglene for drikkevann. Med rullerende vaktskift vil de to ganger daglig patruljere i marka og rundt drikkevannskildene Maridalsvannet, Skjærsjøen og Dausjøen.

- Norske Redningshunder har kompetente medlemmer som er svært godt kjent i marka og har erfaring med å snakke med alle slags mennesker. Vi er veldig glade for hjelpen, sier Petter Morstad, funksjonsleder i Vann- og avløpsetaten.

Det er Beredskapsetaten i Oslo kommune som har bedt om bistand fra redningshundene. Flere turister i marka samtidig og stor skogbrannfare enkelte steder skaper et økt behov for oppsyn.

En gjeng på fem-seks personer pakker ned soveposer og liggeunderlag etter at de trolig har overnattet i det fri. Foto: Christian Fredrik Borg

- Klipper hull i gjerder

At det er så mange hjemme i påsken, er uvanlig for Oslo. Selv om sola skinner og det er fri, ber Oslo kommune alle om å fortsatt være forsiktige og bli mest mulig hjemme for å hindre smittespredningen, skriver Vann- og avløpsetaten i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Bjørnsrud forteller på generelt grunnlag at det skjer at folk klipper hull i gjerdene for å komme til vannkanten for å grille.

- Vi vet at det ofte er endel som er litt for nærme. Noen klipper også hull på gjerdene for å komme seg helt ned til vannet. På dager med fint vær ønsker man kanskje å grille eller gjøre andre ting ved vannet.

Skogbrannfaren kan gjøre at flere trekker mot vannet for å grille fordi det kan oppleves som tryggere der. Vann- og avløpsetaten jobber derfor med Brann- og redningsetaten.

Oslo Brann- og redningsetat samarbeider med Vann- og avløspetaten. Her er en innsatsleder fra brannvesenet ved Sognsvann fredag ettermiddag. Foto: Christian Fredrik Borg

Bekymret

De ber nå om at publikum lar være å oppholde seg i nærheten av drikkevannskilder og sier fra hvis de eventuelt ser andre.

- Det er for alles skyld, sier Bjørnsrud.

Byvettreglene

Oslo kommunes viktigste regler for påsken:

1. Vær mest mulig hjemme
2. Vask hendene ofte
3. Gå tur der du bor
4. Legg turen til andre tider enn midt på dagen
5. Unngå kollektivt hvis du kan
6. Oppsøk nye steder og mindre brukte stier
7. Hold minst to meters avstand til andre
8. Ikke vær flere enn fem mennesker sammen
9. Ikke planlegg fester og vent med store middager til seinere
10. Følg nasjonale regler for karantene

Kilde: Oslo kommune

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Langt fra alle markavann i Oslo er drikkevannskilder. Han understreker at det ikke er forbudt å oppholde seg i nærheten av vann flest i Oslo. Enkelte vann og bekker eller elver fører til drikkevann, og det er derfor egne restriksjoner her.

- God råvannskvalitet er et gode som sikrer godt drikkevann under alle forhold, også ved utfall av hele eller deler av vannbehandlingsanleggene.

- Er dere bekymret i og med at det er flere enn normalt ute på tur?

- Ja, absolutt.

Disse to var ikke de eneste som oppholdet seg nærmere enn 50 meter fra en drikkevannskilde ved Skjærsjøen fredag i 11-tiden. Foto: Christian Fredrik Borg

Turer og friluftsliv

De viktigste rådene for turer og friluftsliv i påsken:

1. Start turen hjemmefra og ikke med kollektivtransport eller fra fulle parkeringsplasser.
2. Bruk nærområdet, og unngå de mest populære utfartsområdene.
3. Gi hverandre god plass, minst to meter, marka er stor nok for oss alle.
4. Varier tidspunktet for når du drar ut på tur.
5. Hold god avstand når du passerer andre; gi et nikk og si hei, det er gjort i en fei!
6. Ikke lås deg til et bestemt mål, men gå der det er færrest med folk. Finn din egen sti.
7. Ta med egen nistemat. Maten smaker ekstra godt ute.
8. Ta søpla med deg. Det du tar med deg i marka, tar du også med deg ut av marka.
9. Snart er det bålforbud, men vær forsiktig allerede nå. Skogbunnen er mange steder tørr, så pass på hvor du plasserer bålet, og slukk godt.
10. Husk å holde avstand, også når du møter kjentfolk på tur.

Kilde: Oslo kommune

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...