Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Bensinstasjonen på Kjelsås in memoriam»

Og så var bensinstasjonen borte, nå kommer det boliger i stedet. Foto: Sigmund Hov Moen / Kristin Tufte Haga

KOMMENTAR: – Om de skjønner at naboene har følelser knyttet til bygget de har revet? Tja, men jobb er jobb, business er business.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2018 kl 15:30

Helt siden vi flytta til Kjelsås i 1983 har vi hatt gleden av å ha bensinstasjonen i Kjelsåsveien 140 bare et steinkast unna. Ikke bare har det vært lettvint å fylle bensin; verksted, vaskehall, dekkservice og snar- snarkjøp har også passa som fot i hose for våre behov. Men nå er det slutt! Vi har hørt larmen fra gravemaskinen, spesialkonstruert for å knuse tre og betong, noen dager; - og har ant uråd.

Mannen som de siste månedene drev bilverkstedet i samme bygg som bensinstasjonen,
hadde riktignok forberedt oss allerede ved juletider. «Det er snart slutt», sa han. «Dere må finne et annet verksted». Og han var tydeligvis godt informert. For rundt den 12. september ble vi ramma av en tornado uten navn; en tornado på larveføtter.

Sigmund Hov Moen, Kjelsås. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Vi bestemmer oss for å foreta en befaring. På «valplassen» treffer vi to hyggelige anleggsarbeidere fra AF-gruppen og en kjempesvær gravemaskin utstyrt med alskens gripeinnretninger. Dette må være noe av det største som fins av slikt utstyr, foreslår vi for de to?

Dette er en miniutgave for små oppdrag, får vi høre. Den ene karen er fra Kirkenær i Solør, den andre fra Prestestranda i Drangedal. De to er familiefedre; som «slusker» flest, frister de brakketilværelsen 4 dager hver uke. Om de skjønner at naboene har følelser knyttet til bygget de har revet? Tja; men jobb er jobb, business er business, som det heter i byen.


Og så var bensinstasjonen borte, nå kommer det boliger i stedet. Foto: SIGMUND HOV MOEN

Kjelsåsveien 138 er adressen til ærverdige Kjelsås gård. Dette gårdsbruket har en flere hundre år lang historie som er godt beskrevet, blant annet i Kjelsås og Grefsen Historielags annaler. Vi bestemmer oss for å spørre de som er nærmest, når det gjelder driften av bensinstasjonen, og ringer på hos Kari Margrethe Walstad.

Hun forteller at broren, Trygve som var rørlegger, starta opp bensinstasjonen i 1957, etter at faren hadde gitt opp gårdsdrifta på Kjelsås. Kommunen eksproprierte gårdens jord i et slikt tempo at jordbruk ble bortimot umulig. På det store skiltet sto det FINA. Prisen pr. liter var 96 øre og reglene den gang var slik at betjeningen måtte fylle tanken.

Herr og fru Walstad. Foto: SIGMUND HOV MOEN

Stasjonen fikk raskt sine faste kunder; nærmeste konkurrent lå ved Sinsenkrysset. Men fortjenesten var liten. Det meste tjente de på rekvisita (vindusviskere, plugger, spylevæske, og etter hvert pølser). Rundt 1990 inngikk oljeselskapene SHELL og FINA en internasjonal avtale; SHELL overtok FINA-stasjonene i Norge mot at FINA overtok SHELL-stasjonene i Nederland. Fra da av har det derfor stått SHELL på det store skiltet.


Bensinen kom med tankbåter til Lysaker eller Fagerstrand. Karis mann, Thore Dahl, var ofte tankbiltransportør. Thore hadde for øvrig kommet inn i familien da det ble anlagt et lakkeringsverksted i tilknytning til bensinstasjonen. Han hadde vett på slikt.

Så forteller Kari at de mange store og faste kundene i nærmiljøet alltid har vært sikre kunder. Tandberg var en av dem.

Den tidligere Shell-stasjonen i Kjelsåsveien. Foto: Kristin Tufte Haga

Stasjonen har aldri vært utsatt for ran, men det har hendt at kunder har fylt bensin uten å betale. Sjøl hadde vi et spesielt godt forhold til Rune, mannen til Lise, niesen til den Kari vi snakker med. Rune er en fargerik kar med Harley og stor lugg. Han drev dekkverkstedet ved stasjonen, og var en gudbenådet spesialist på gummityper og dekkmøstre.

Nå er bensinstasjonen på Kjelsås historie, men anleggsarbeiderne forteller at det fortsatt er bilister som svinger inn på den snart sanerte tomta, som går ut av bilen og skrur av bensinlokket – og er tydeligvis i en slags «lyckliga gatan»-stemning; før de oppdager at «lyckliga gatan e inte mer».


Takk for laget!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...