Nordre Aker Budstikke

Lyn innfører «tysk modell»:

Vil ha med supporterne som medeiere for å komme tilbake til toppen

Lyn vil ha med supportere og de med fotballhjertet i klubben på sammen å eie den gamle storheten og få laget opp i toppen av norsk fotball igjen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

– Lyn 1896 inviterer fans og fotballhjerter til å være med på reisen tilbake mot toppen - sammen, skriver klubben i en pressemelding.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2021 kl 12:22

KRINGSJÅ: – Dette er en stor dag for alle som er glad i Lyn, og et stikk til planer om Super League, oligarker og sjeiker som kjøper seg kontroll over klubber mange har en sterk kjærlighet til, sier daglig leder i Lyn 1896, Bjørn Gohn Jønsberg i en pressemelding.

Gjennom en folkefinansiering ønsker klubben at alle med en forkjærlighet for Lyn selv skal kunne bidra til klubbens utvikling gjennom et eget AS og få en viktig stemme på veien tilbake til toppen av norsk fotball. Det betyr at Lyn på mange måter kopierer den tyske modellen som gir supporterne reell innflytelse og makt over klubbene, skriver de.

– Mange peker ofte på og snakker om den tyske modellen, 50+1, som den beste, og at den gir den mest lønnsomme drift innen internasjonal klubbfotball. Lyn 1896 gjør med dette ord om til handling og blir med det den første klubben i Norge der supporterne sammen eier et selskap som sitter på de økonomiske rettighetene og forpliktelsene som henger sammen med klubbdriften i Lyn 1896. Klubben skal fortsatt ha sitt eget styre og administrasjon, og alle sportsrelaterte beslutninger skal tas i klubben, i henhold til NFFs retningslinjer, sier Jønsberg.

I første omgang håper Lyn å få inn 6,4 millioner kroner. Hver aksje koster 125 kroner. Det er 80.000 som legges ut for salg. Allerede torsdag formiddag var det solgt aksjer for over 1,2 millioner kroner.


– Vi regner jo med at noen hopper på. Vi er avhengige av en god tilhengerskare og håper at dette gir ringvirkninger i hele lokalmiljøet. Slik kan man om noen år sitte på pub eller restaurant og fortelle barnebarna at «den klubben eier jeg litt av», sier Jønsberg til Aftenposten.

Nyheten har ifølge klubben vært diskutert med leder av supporterklubben Bastionen, Christian Falkenberg, som er svært positiv til at han og flere av klubbens mest lojale støttespillere nå kan være med å påvirke fremtiden til den tradisjonsrike klubben.

– Det er ingen hemmelighet at Lyn har en helt spesiell historie, med alt fra suksess, pengesterke investorer, offentlige skandaler og økonomisk rot som førte oss til bunnen av norsk fotball. Det meste har vært gjort og prøvd i Lyn, og hvorfor da ikke kopiere den mest suksessrike oppskriften, en modell som aldri har vært prøvd ut i Norge før, sier styrelederen, Petter Sætherbakke.

Han er overbevist om at Lyn gjennom en folkefinansiering vil skape en helt unik identitetsfølelse for alle som ønsker å bli medeier i Lyn 1896 AS. Og han blir ikke overrasket om flere norske klubber vil følge etter i årene som kommer.


– Først og fremst får klubben med seg lojale supportere og støttespillere som identifiserer seg med Lyn. Samtidig får klubben inn nødvendig kapital til å starte gjenreisningen av klubben, og det er ingenting som tilsier at ikke en norsk klubb skal lykkes med samme modell som klubbene i Bundesliga, avslutter supporterlederen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...