Nordre Aker Budstikke

Ber idrettsbyråden rydde opp i ballbingekonflikten

Kristoffer Gustavsen (H), og Benedikte Stiff og Sjur Skridshol i SFK LYN. Foto: (Innfeldt) Kjetil Ree [CC BY-SA 3.0], Wikimedia Commons / Karl Andreas Kjelstrup

Kristoffer Gustavsen, bystyrerepresentant for Høyre, mener idrettsbyråd Rina Mariann Hansen har ansvaret for å løse den fastlåse konflikten i skolegården på Kringsjå.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2018 kl 17:12

KRINGSJÅ: Vinteren 2018 sto tre nye ballbinger ferdige i skolegården på Kringsjå. Planene om å oppføre de tre banene startet som et samarbeid mellom Lyn og Kringsjå skole allerede i 2015.

Men da bingene ble tatt i bruk, ble det klart at bruksplanen, som allerede var inngått mellom idrettslaget og daværende rektor på Kringsjå, og som Bymiljøetaten i Oslo kommune ikke hadde innsigelser mot, likevel ikke oppfylte Kulturdepartementets krav til nærmiljøanlegg finansiert av spillemidler.

Hadde dette blitt opplyst tidligere ville klubben funnet andre måter å finansiere ballbingene på, sier Sjur Skridshol, daglig leder i Ski- og Fotballklubben Lyn. Lyn hevder det aldri var meningen å bygge et nærmiljøanlegg, men et tilbud for klubben og skolen, og at dette var klargjort overfor Bymiljøetaten.

Konfliktens kjerne. Bruksplanen ble godkjent, trykket opp på skilt og montert på ballbingene. Men så satte skolen ned foten. Nå sier også Kulturdepartementet nei. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lyn dekket tapet

Halvparten av kostnadene til ballbingene ble finansiert gjennom spillemidler – i alt 757.000 kroner. Lyn mener Bymiljøetaten godkjente at spillemiddelfinansiering samsvarte med den bruken Lyn og skolen ønsket.


Ytterligere 692.500 kroner ble hentet inn av Lyn og FAU på Kringsjå skole gjennom momskompensasjon og støtteordninger fra Norges Fotballforbund, Sparebankstiftelsen og Olav Thon-stiftelsen. De resterende 77.000 kronene ble i hovedsak dekket av SFK Lyn. Bingene ble oppført på dugnad av idrettslaget.

Da Kringsjå skoles nye rektor påpekte at bruksavtalen ga for lite tid til uorganisert idrett, sendte kommunen saken til avgjørelse i Kulturdepartementet, som konkluderte med at Lyn måtte redusere sin brukstid betraktelig for at anlegget skulle kunne regnes som et spillemiddelfinansiert nærmiljøanlegg.

Dermed trakk Lyn seg fra prosjetket, og krever tilbakebetalt verdien av dugnadsinnsatsen, omag 270.000 kroner.

– Alle forstår at vi aldri hadde gått med på å bygge og drifte anlegget dersom Lyn ikke skulle få god bruksrett til banene, sa Sjur Skridshol, daglig leder i Ski- og Fotballklubben Lyn til Nordre Aker Budstikke tidligere i høst. Han mente også at Oslo kommune med dette har drevet ansvarsfraskrivelse.

Ballbingen skulle berike Kringsjå, men har blitt en bitter strid som har havnet hos Kulturdepartementet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Les hele saken fra september her.

Byrådens ansvar

Oslo kommunes håndtering av ballbingesaken får bystyrerepresentant Kristoffer Gustavsen (H) til å reagere. Han har en klar melding til idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– Vi bor i en by der alle idrettsanlegg trengs for at flest mulig kan drive med idrett og sport, uorganisert eller organisert. Ballbingesaken på Kringsjå og uenighet om bruk av bingene er hverken Lyn eller skolen sin feil. Idrettsbyråden er sjefen til Bymiljøetaten, som overfor Lyn har gitt for dårlig veiledning. Derfor er det Rina Mariann Hansen sitt ansvar å rydde opp i denne saken, sier Gustavsen.

Han mener regelverket i dette tilfellet er altfor firkantet.

– Ballbingeprosjektet er et veldig godt tiltak av Lyn, både for klubben og lokalmiljøet. Jeg har stor sympati med klubben i denne saken, og skjønner veldig godt frustrasjonen til idrettsklubben. Vi kan ikke være så rigide og firkantet i Oslo kommune at vi gjemmer oss bak en regel om nærmiljøanlegg og ikke-organisert bruk. Klart det går å finne en løsning på dette, hvis man vil, oppfordrer Gustavsen.

Idrettsbyråden

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og daglig leder i Lyn, Sjur Skridshol, under en befaring på Kringsjå i mai. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Er det noe jeg kan bidra med for å få løst denne fastlåste konflikten, så skal jeg gjerne hjelpe til med det, sa Rina Mariann Hansen til Nordre Aker Budstikke i september.

Ifølge Sjur Skridshol i Lyn, har klubben ikke hørt noe fra byråden.

Nordre Aker Budstikke har tidligere denne uka sendt melding til idrettsbyråden for kommentar til hva hun vil foreta seg i saken, men har ikke fått noen respons så langt.

Kringsjå skole

Rektor Jannicke Argren opplyser overfor Nordre Aker Budstikke at Kringsjå skole er interessert i å ha et samarbeid med Lyn, og et sambruk som ligger innenfor regelverket til Bymiljøetaten og Kulturdepartementet, men at Lyn overfor skolen er uinteressert i dette.

I tillegg opplyser hun at Lyn har gitt skolen beskjed om at elevene ikke lenger får lov til å bruke klubbens kunstgressbaner. Skolen må i tilfellet betale leie for dette.

– Jeg synes det er synd at Lyn har valgt den retningen, men det er lite vi kan gjøre med det, sier Argren.

Les Bymiljøetatens tidligere tilsvar i saken her.

Reparerer ballbingene

I den opprinnelige avtalen var det Lyn som skulle stå for vedlikeholdet på ballbingene. Da Lyn trakk seg, som en følge av uoverenstemmelsene med bruksavtalen, bortfalt dette, og Kringsjå skole overtok dette ansvaret.

Tidligere i høst ble ballbingene stengt for bruk, på grunn av fare for elevenes sikkerhet, blant annet var det løse vaiere og ledninger.

Kringsjå skole opplyser at det forrige uke ble utført reparasjonsarbeider på ballbingene, av leverandøren. Når arbeidene er ferdig vil ballbingene igjen åpnes for elevene, opplyser rektor Jannicke Argren.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...