Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ber om at Grefsen fjernes fra utbyggingsplan

AKSJONSGRUPPE: Mange møtte opp imiljø-, plan og samferdselkomiteens møte mandag. Blant dem Benedicte Bull (foran), som opprettet Facebook-gruppa, og Haavard Nordlie (til høyre for Bull, i svart skjorte), som avdekket innholdet i kommuneplanen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det var tidvis ampert da et trettitalls mennesker møtte opp i miljø-, plan- og samferdselskomiteens møte mandag kveld. Lokalpolitikerne endte med å be om at nedre Grefsen fjernes fra kommunedelplanen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2016 kl 11:12

NYDALEN/GREFSEN: Avsløringen om at kommunedelplanen for Oslo fram mot 2030, som ble vedtatt i 2015, åpner for fortetting og blokkbebyggelse på hele nedre Grefsen, har vakt avsky og redsel.

Det kom klart til syne da i overkant av 30 beboere på nedre Grefsen møtte opp i miljø-, plan- og samferselskomiteens (MPS) møte mandag kveld.

ÅPEN HALVTIME: 35 personer møtte opp til miljø-, plan- og samferdselskomiteen i Nydalsveien 14. mars. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Sjokk», «en katastrofe», «krigsærklæring», «tafatte politikere», «blank løgn» og «en sak som er kuppet fra sentralt hold», var ord og utsagn som haglet fra salen.

Ordene var mange, men budskapet enkelt: Beboerne krever at kommunedelplanens vedtak reverseres. Det aksepteres overhodet ikke at bebyggelsen på nedre Grefsen rives og erstattes av blokkbebyggelse.

Ble ikke fanget opp

Lokalpolitikerne fanget ikke opp at småhusområdet på nedre Grefsen, på oversiden av Storokrysset, var en del av fortettingsområdet rundt Storo som kollektivknutepunkt, da kommunedelplanen fra 2015 og fram mot 2030 var til høring i 2014.

Det gjorde ingen av beboerne i området heller.

LES BAKGRUNN: Åpner for fortetting av småhusområdet på Grefsen

Etter at dette ble «avdekket» i forbindelse med bydelsutvalgsmøtet i februar, har lokalpolitikerne i aller høyeste grad måtte forholde seg til det.

Her kan du lese hva noen av lokalpolitikerne har uttalt i Nordre Aker Budstikke:

Vedtaket: Ber om at nedre Grefsen tas ut

Under møtet mandag var tonen skarp fra mange av de fremmøtte, og det ble av enkelte hintet om konspiratorisk oppførsel.

Mange møtte opp i MPS-møtet for å vise sin mottand mot fortetting av nedre Grefsen og svært mange av dem ville ha ordet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Komitemedlemmene understreket derfor én etter én at samtlige partier lokalt er mot planene om å fortette småhusområdet på nedre Grefsen, slik de fremkommer i kommunedelplanen.

– Vi er helt imot å rasere nedre Grefsen. Jeg vil ikke spekulere i hva som har skjedd, men det er ganske klart at det har gått under radaren på alle som har behandlet saken politisk i bydelen, sa SVs Heidi Rømming, som er observatør i komiteen.

– Det er en fordel for saken at vi står samlet og at det er et bredt politisk flertall som står bak uttalelsen fra bydelen, sa komiteleder Andreas Skjæret (V).

Den vedtatte kommuneplanen er imidlertid juridisk bindene.

– Så vi jobber i oppoverbakke, innrømmet Skjæret.

MPS-komiteen vedtok følgende:

«BU er opptatt av at småhusområder på nedre Grefsen bevares. BU ber om at utbyggingsområdet på Nedre Grefsen, som BU ved en inkurie ikke kommenterte i høringsprosessen, tas ut av gjeldende regulering i kommuneplanen»

MPS-komiteens innstilling legges fram for bydelsutvalget (BU) 31. mars. Det er BU som endelig skal vedta uttalelsen som sendes videre til bystyret. En eventuell omgjøring av kommuneplanen er det kun bystyret som kan gjøre.

Nordlie: – Dette er lovende

– Vi opplever komiteens vedtak som lovende, men det må jo gjennomføres da, sier Haavard Nordlie.

Grefsen-beboeren er mannen som gjorde bydelsutvalget oppmerksom på detaljen i kommunedelplanen, og som skrev artikkelen i menighetsbladet Talefoten som først omtalte «avsløringen», og senere en kommentar i Nordre Aker Budstikke.

LES DEN HER: Nordlie: – Hvem vil sanere nedre Grefsen?

– Det virker som om miljø-, plan- og samferdselskomiteen har felles mål med oss, nemlig å få disse planene om fortetting av småhusområdet helt ut av kommuneplanen. Området bevares bedre ved fortsatt å være en del av småhusplanen, med de reguleringene det innebærer, sier Nordlie, og legger til:

– Vi ser med spenning fram til BUs behandling, og hvordan de enkelte partiene nå vil jobbe mot sine egne i Rådhuset for å få det gjennomført.

Håper bystyret vil lytte

MPS-komiteleder og Venstre-politiker Andreas Skjæret (i midten), med spesialkonsulent Knut Hammervold bak, og Terje Olav Moen (Ap) foran. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Ja, tror du et tilsvarende vedtak i BU, som det MPS fattet i dag, vil resultere i at utbyggingsområdet faktisk blir tatt ut av kommunedelplanen av bystyret, komiteleder Andreas Skjæret?

– Det er opp til bystyret å avgjøre, men jeg håper de vil lytte til en tverrpolitisk og enstemmig uttalelse fra sine partifeller i bydelen som faktisk berøres. Jeg forventer at saken tas på det største alvor og følges opp av bystyrepolitikerne. Som jeg sa i møte i dag ser jeg at vi jobber i motbakke, men det er ikke umulig – særlig ikke når vi jobber sammen på tvers av partilinjene.

LES OGSÅ: Dette sier byutviklingsbyråden (MDG): – Jeg skjønner at folk er bekymret, for det vil helt klart bli endring på Grefsen

– Hvordan opplevde komiteen det til dels svært følelsesladde engasjementet fra salen?

– Jeg opplevde det som en alvorspreget sal, og det har jeg forståelse og stor respekt for, sier Skjæret.

LES OGSÅ: Tidligere byutviklingsbyråd (H) om strategien: – Unngår fortetting i andre småhusområder

SJELDENT FOLKSOMT: Det er ikke hver gang et komitemøte i bydelen har så mange tilhørere som MPS på mandag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mobiliserer 31. mars

Lørdag fortalt Kapellveien-beboer Benedicte Bull i Nordre Aker Budstikke om at nabolaget nå mobiliserer stort. En Facebook-gruppe, Stopp ødelegging av Nedre Grefsen, har i løpet av kort tid samlet nærmere 2000 følgere.

– Vi oppfordrer folk som er engasjert i saken til å melde seg inn, jo flere jo sterkere er vi. Dette handler jo ikke bare om de eiendommene som i kommuneplanen er pekt med utbyggings- og fortettingspotensiale. Kommer det mange og høye blokker nederst på Grefsen, så vil det få konsekvenser for de som bor lenger oppover i området også, sier Bull.

LES OGSÅ: Bull: – Vi skal klare å snu dette

Hun ønsker en tverrpolitisk støtte til arbeidet velkommen.

– Vi må tenke fremover, og det er med det som bakgrunn at vi stiller i møtene. Vi er veldig glade for at flere bydelspolitikere nå er kommet på banen, og vil gjerne spille på lag med et samlet lokalpolitisk engasjement mot fortetting av nedre Grefsen, sa Bull på lørdag, og fortalte at aksjonsgruppen planlegger felles front i BU-møtet torsdag 31. mars, med oppmøte og avgang fra Morellbakken skole klokken 17.30.

Følg saken om «kommunedelplan-avsløringen» her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...