Om sykkelfelt ved inngangen:
Ber om hjelp fra både statsforvalter og sivilombudsmann

Grefsenveien 78 og seniorboligene, sykkelfeltet går forbi boligene. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Bymiljøetaten lytter ikke til bydelsutvalget, og endrer ikke på planen om opphøyd sykkelfelt utenfor seniorboligene. Nå ber seniorene om gehør hos både statsforvalter og sivilombudsmannen.
Publisert: 18.02.2021 kl 09:45
Sist oppdatert: 26.02.2021 kl 14:07
GREFSEN: Grefsen Senior Boligsameie består av 33 seniorleiligheter på toppen av Grefsenhjemmet, og ble bygget på taket av Grefsenhjemmet i 1993.
Beboerne kontaktet bydelen første gang med bekymring for konsekvensene av det skulle legges sykkelfelt i Grefsenveien, og dermed parkeringsforbud langs veien, i 2018. Dette ville etter sameiets mening gjøre det vanskelig å hente og levere personer med behov for rullestol og rullator i boligene. Da sykkelfeltene ble anlagt ble også veien senket, slik at fortauskanten ble for høy til at den kunne forseres med rullestol eller rullator.
Nå er planen at også Grefsenveien oppgraderes ytterligere med blant annet opphøyde sykkelfelt. Bydelsutvalget i Nordre Aker har flere ganger hatt saken til behandling, og senest i høst ba de Bymiljøetaten om på nytt å vurdere og finne en løsning.
I forrige måned kom svaret fra Bymiljøetaten, de holder på sitt:
– Bymiljøetaten fortsetter sitt arbeid for å etablere opphøyd sykkelfelt i Grefsenveien, også utenfor Grefsenveien 78d. Bymiljøetaten har forståelse for de utfordringer dette skaper, men kan på faglig grunnlag, spesielt ut fra trafikksikkerhetshensyn, ikke etterkomme bydelsutvalgets anmodninger.
Etaten viser også til egen argumentasjon i et innlegg i Nordre Aker Budstikke i november i fjor:
Klage til Statsforvalteren
I denne perioden hvor saken har pågått, har også Sporveien hatt et stort prosjekt hvor trikkeskinner og Grefsenveien fra Storo til Kjelsås ble oppgradert. Det, i tillegg til planene om opphøyde sykkelfelt, er bakgrunnen for at seniorene nå klager saken inn for Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen), og mener at alt arbeidet burde vært nedfelt i egen reguleringsplan. I klagen, som er undertegnet styreleder i sameiet, Per Kristiansen, står det blant annet:
«Hele strekningen er på vel tre km. Det er relativt store endringer av både kjøremønster og utforming av veien. Konsekvensene av denne ombyggingen er ikke analysert og nøye vurdert fordi hele ombyggingen har skjedd uten forutgående reguleringsplan. Vår vurdering er at denne ombyggingen som berører så mange mennesker burde vært pålagt reguleringsplan forut for selve byggesaken (…) For vårt vedkommende vil Bymiljøetatens plan for ombygging av Grefsenveien få svært negative konsekvenser (…) Vi har hele tiden hatt mulighet for å kunne parkere biler rett på utsiden av inngangen. Enkelte av våre beboere er over 90 år. Noen av våre beboere er avhengig av rullestol eller rullator og har behov for både hjemmepleie, fysioterapi etc. jevnlig. (…)For to år siden ble det opparbeidet sykkelfelt rett forbi vår eiendom uten at vi var blitt varslet om det. Etter en del diskusjon med Bymiljøetaten, fikk vi gjennomslag for at sykkelfeltet oppheves foran vår inngang og det ble gitt tillatelse for stopp for av og påstigning. Selv denne løsningen har vanskeliggjort tjenester for våre beboere som eksempelvis hjemmehjelp, hjemmesykepleie, fysioterapi, varelevering etc. som våre beboere er avhengig av.»
Så vises det til planen om opphøyet sykkelfeltet i Grefsenveien mellom Disen og Kjelsås:
«Det betyr at vi ikke lenger har kjøreadkomst til vår bolig fordi det ikke vil være mulig å stoppe med bil foran vår inngang. Bymiljøetaten på sin side hevder at vi har mulighet for adkomst via Grefsenhjemmet, men Grefsenhjemmet sier kategorisk nei til generell adgang gjennom de dementes sansehage. Denne adkomsten er heller ikke universelt utformet som våre beboere er avhengig av. Vi klager derfor til Statsforvalteren på at denne planen ikke er blitt planlagt i tråd med Plan- og bygningslovens bestemmelser om regulering, til tross for de store konsekvenser ombyggingen medfører. Vi ber Statsforvalter pålegge Bymiljøetaten å finne en tilfredsstillende løsning for våre beboere.»
Nesten likelydende brev sender seniorene til Sivilombudsmannen, og ber om bistand til å få en «trygg og sikker adkomst til våre egne boliger.»
Oslo bystyre
I slutten av november var Aina Stenersen (Frp), sammen med lokale representanter fra Fremskrittspartiet, på befaring ved Grefsen Senior Boligsameie og Grefsenhjemmet, som ligger i samme bygg. Partiet har også levert inn et privat bystyreforslag til behandling.
Forslaget lyder: «Bystyret ber byrådet sørge for å sikre beboere i Grefsen senior boligsameie god adkomst fra Grefsenveien til sine leiligheter, og at planlagt sykkelfelt i Grefsenveien ikke skal være til hinder for dette.»
Stenersen opplyser til Nordre Aker Budstikke tirsdag at forslaget ennå ikke er behandlet i bystyret.
Sykkelfelt-konflikt
Seniorleilighetene har også adgang via Ogmunds vei, men her peker beboerne på at denne adkomsten er bratt og tungvint. Styret ved Grefsenhjemmet ønsker ikke ferdsel gjennom denne adkomsten, da dette også er adkomsten til sykehjemmets sansehage for demente.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!