Nordre Aker Budstikke

Besøksforbudet på sykehjem og sykehus oppheves

Det har ikke vært lov med besøk inne på sykehjemmene siden koronatiltakene ble satt i verk. Flere sykehjem har derfor hatt utendørsarrangementer. Her ser vi dansebevegelseinstruktør ved Nordberghjemmet, Gabriela Klafstad, lede an når beboerne får trimmen sin utendørs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringen opphever besøksforbudet på sykehjem og sykehus, opplyste helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2020 kl 18:01

OSLO: – Besøksstansen vi har hatt på våre helse- og omsorgsinstitusjoner, har rammet hardt. Mange eldre på sykehjem har ikke hatt besøk eller hatt begrenset mulighet for besøk, lenge. Det har vært tunge tider, sa helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse.

Oslo kommune åpnet 20. mai for besøk fra pårørende på avstand ute i sykehjemmenes sansehager og andre uteområder. Inntil to pårørende kunne besøke beboerne i inntil én time én gang i uka.

Frustrerte pårørende

– Vi har fortsatt strenge restriksjoner for å hindre smitte og følger nøye med på smitteutviklingen på sykehjemmene og i resten av Oslo, sar etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten, i en pressemeldingen fra Sykehjemsetaten 20. mai. På dette tidspuktet var totalt 32 beboere med påvist covid-19 døde på sykehjem i Oslo.

Nylig fortalte Nordre Aker Budstikke om Heidi Pedersen som har begge sine foreldre i 90-årene boende på Grefsenhjemmet. Etter først en full besøksstans, lettet Oslo kommune på regleverket, slik at maksimalt to pårørende av gangen kan besøke sykehjemsbeboere i inntil én time, én gang i uka. Pedersen fortalte om fortvilte foreldre, og en veldig trist situasjon for familien.

– All ære til Grefsenhjemmet hvor mine foreldre bor. Der gjør de ansatte så godt de kan og strekker seg langt for at vi skal få mulighet til å besøke våre kjære. Men det er så hjerteskjærende å kun få en halvtimes tid med mor og far ute, én gang i uka. Hvor blir det av penger til å styrke bemanningen på sykehjemmene, så vi kan få treffe våre kjære lenger tid ad gangen og oftere? spurte datteren oppgitt.


– Under kontroll

– Nå har vi fått epidemien under kontroll, og vi mener det er trygt og riktig at vi i større grad åpner opp for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Derfor har vi nå endret anbefalingene for sykehus og kommunene. Det er ikke lenger besøksstans, sa Høie.

Helseministeren understreket at helse- og omsorgsinstitusjonene skal legge til rette for at de innlagte kan få besøk så langt det er mulig og forsvarlig.

Det er foreløpig ukjent hvordan endringene vil påvirke de gjeldende besøksrutinene på sykehjemmene i Oslo.

På føde- og barselavdelingene blir det også åpnet for at fedre kan være der for mor og den nyfødte babyen etter fødsel.

Råd og anbefalinger

Pasientens ønsker og behov for besøk bør kartlegges og vurderes ut fra forhold som hvor alvorlig syk vedkommende er, forventet levetid, eventuelle kommunikasjonsvansker, behov for nærhet og omsorg og lengden på institusjonsoppholdet, opplyser Helsedirektoratet.

Det er Folkehelseinstituttet som har utarbeidet de konkrete rådene om hvordan helse- og omsorgsinstitusjoner kan tilrettelegge for besøk.

I anbefalingene heter det at institusjonene må ha rutiner for praktisk gjennomføring av besøk og selv vurdere behovet for besøk opp mot smitterisikoen.

Pasienter kan motta gaver, bevege seg utendørs, og kommunene må så langt det er mulig sørge for å gjenåpne dagtilbud som ble stengt under koronaepidemien, står det videre i anbefalingene.

Stoler på institusjonene

– Nøyaktig hvordan smitteverntiltakene blir der du skal på besøk, blir et samarbeid mellom deg som pårørende og institusjonene. Forholdene er forskjellige. Jeg har mest tro på å la de som er nærmest utfordringene, også løse dem, sa Høie.

– FHI og Helsedirektoratet har laget anbefalinger som har lagt vekt på at dere som jobber der ute, skal ha frihet til å finne ut av hvordan dette blir til, sa Høie, som innledet pressekonferansen med å si at mennesker trenger hverandre og å være sammen, i hverdagen, i medgang, i motgang, i glede og i sorg.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...