Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Beveger du deg nok i arbeidstiden?

Bente Skari og Yngvar Andersen på tredemølla. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vi har ikke godt av å sitte så mye i ro. Hos Sector Alarm på Storo har de begynt å «snikaktivisere» medarbeiderne sine. Fredag åpnet «verdens første aktivkontor» – med tredemøller (!) og stretch-soner, og med Yngvar Andersen og Bente Skari som prøvekaniner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.07.2017 kl 09:36

STORO: Midt i hovedkontoret til Sector Alarm i Vitaminveien 1 på Storo, står to tredemøller. De har påmontert stativer til laptopper. Her er det meningen at de ansatte skal kunne jobbe og bevege seg – samtidig!

Et annet sted i kontorlandskapet til sikkerhetsselskapet, som har 250 ansatte på Storo, henger det stretchbånd fra taket, og like ved kan de ansatte låne med seg sitte- og balanseballer som variasjon til vanlige stoler.

Strech! Båndene henger i taket. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Høres det uvant ut?

Ikke så rart. Sector Alarm er den første arbeidsplassen i Norge som sammen med Aktiv mot Kreft har etablert et Aktiv-kontor. Ja, den første i verden, ifølge daglig leder i Aktiv mot Kreft, Helle Aanesen.

Aktiv mot Kreft ble startet i 2007 av Grete Waitz og Helle Aanesen. Les mer i faktaboksen.

Testet det nye Aktiv-kontoret hos Sector Alarm.

Storo-bedrift først ut

Konseptet består til sammen av seks stasjoner plassert rundt omkring i arbeidslokalene, der medarbeiderne kan få fart på muskulaturen, samtidig som jobben utføres.

– Sector Alarm er første selskap som tester ut dette nye konsept - Aktiv-kontor. Tanken er å tilrettelegge for at medarbeiderne kan være aktive, også på arbeidsplassen, sier Aanesen.

Gjengen fra Sector Alarm, Aktiv mot kreft, Kaels Studio og Qicraft Norge. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi var på utkikk etter et drivende selskap med offensive medarbeidere og kule lokaler som ønsket å være første bedrift med Aktiv-kontor. Sector Alarm var positive fra første stund, fortsetter hun.

Skal ikke lage verdensmestere

Sector Alarm har vært Fadderbedrift for Aktiv mot Kreft i to år.

– Målet er ikke å skape verdensmestere, men å få flere i litt mer aktivitet. Vi har hatt trappeløp og mange andre aktiviteter i den perioden vi har samarbeidet med Aktiv mot Kreft. Det har gitt glade og sunne medarbeidere, sier administrerende direktør Viggo Skeisvoll i Sector Alarm.

Da spørsmålet om de ville være pilotbedrift kom fra Aktiv mot Kreft – for bare to måneder siden – var ikke Skeisvoll vond å be.

– Vi er en framoverlent bedrift som liker å teste nye ting. Derfor var dette noe som passet spesielt bra til vår bedrift. Bedre helse gir bedre lønsømhet på sikt, sier han.

– Du er ikke redd for at de ansatte skal bli så glade i dette at de heller trener enn å jobbe i arbeidstiden?

Work and walk. Det blir virkelighet på Storo. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det blir i tilfellet et luksusproblem, og det er ok. Friskere og aktive ansatte jobber bedre og mer effektivt, sier Skeisvoll.

Yngvar: – Vil tvinge seg fram

"Treningsguru" Yngvar Andersen, blant annet kjent fra NRKs Puls, og tidligere skidronning Bente Skari, er to av Aktiv mot Krefts fremste abassadører. De fikk jobben med å teste ut det nye Aktiv-kontoret på Storo.

Bente Skari og Yngvar Andersen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Andersen er ikke i tvil om at mer aktivitet på jobb gir positive ringvirkninger.

– To til fem minuntter aktivitet innimellom i løpet av arbeidsdagen kan være det som vipper deg i retning til å trene på ettermiddagen. Når man opplever hvor godt det er å trene og være i aktivitet, er sjansene større for at du ikke klarer å la være å trene når du er ferdig på jobb, sier han.

At det kommer flere bedrifter i kjølvannet av Sector Alarm, er han ikke i tvil om.

– Om 20 år vil det være obligatorisk å bevege seg i arbeidstiden. Hvis alle fulgte de anbefalte aktivitetsrådene ville Norge kunne spart 300 milliarder kroner i året i helseutgifter. Hadde alle fulgt kostholdsrådene i tillegg, ville samfunnet spart 150 milliarder til, sier Andersen, og legger til:

– Mer aktivitet i regi av arbeidgiver vil tvinge seg fram etterhvert som økonomien blir dårligere og velstanden vår blir satt på prøve. Jeg tror vi blir nødt til å endre oss, når vi som står her blir pensjonister.

Vil spre konseptet

Selve ideen til en aktiv arbeidshverdag startet på tegnebordet hos Kaels Studio AS, i samarbeid med Qicraft Norge.

Sitteballene trener muskulaturen uten at du trenger å tenke over det. Daglig leder i Aktiv mot kreft, Helle Aanesen, i midten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi ønsket å gjøre noe mer enn bare å selge treningsutstyr til bedrifter, og har jobbet nesten et helt år sammen med Kaels Studio AS, for å komme opp med en idé på hvordan man kan aktivisere medarbeidere i arbeidshverdagen. Når ideen var klar, var det helt naturlig for oss å kontakte vår samarbeidspartner Aktiv mot Kreft, for å finne en pilotbedrift som var åpen for å teste ut konseptet, sier Kjell Olav Engen, salgssjef i Qicraft Norge.

Nå fortsetter jobben med å få flere bedrifter til å etablere aktive soner på arbeidsplassen.

– Vi har 20 fadderbedrifter som vi nå kommer til å introdusere konseptet til. Og så tror jeg vi kan nå nye bedrifter ved å vise fram dette. Mange bedrifter bruker mye penger på ergoterapeuter og massasje. Mange av kostnadene til arbeidsrelaterte belastningsskader kan elimineres hvis de ansatte er mer i aktivitet, sier Helle Aanesen i Aktiv mot Kreft.

Lavterskel

Bente Skari har hatt trening som arbeidsplass i mange år, og har stor tro på tiltaket.

– Dette er et veldig spennende prosjekt. Og selv om tredemølle kanskje kan virke som å dra det langt, kan det få flere til å gå når de snakker i telefonen, for eksempel. Det kan være tidkrevende å måtte gå ut, sier hun.

Hun trekker spesielt fram sitteballene som en enkel måte å trene på, kanskje uten at man tenker over det. Slik bruker man muskler i hele kroppen, uten at det hindrer deg i å jobbe.

– Jeg tror også det kan gjøre mye med det sosiale miljøet, og at bedriften kan få mye igjen for det, sier Skari.

Hos Sector Alarm er administrerende direktør klar på at dette skal endre bedriftsfilosofien, og ikke bare være et morsomt stunt.

– Her skal ledelsen gå foran som et godt eksempel og vise at det er ok å være aktive på jobb, og at det er noe vi virkelig ønsker av våre ansatte, sier Skeisvoll.

Adm.dir. Viggo Skeisvoll skal gå foran som et godt eksempel for de ansatte. Yngvar Andersen hadde dørene med for å teste apparatene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Bedriften som flytter industriarbeidsplasser til Storo

LES MER OM TRENING I NORDRE AKER BUDSTIKKE!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...