Nordre Aker Budstikke

Ble det egentlig noen «blomstereng»?

Humleprosjektet ved Grefsen skole, i Kapellveien. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Skolen har fått sin egen hage, og det gjelder å være tålmodig: - Blomsterenger etablerer seg ikke på kun én sesong, ofte vil det ta tre - fire sesonger før enga er tett og etablert, ifølge Synnøve Mørk Solaas, prosjektleder og driftsingeniør utenomhus i Undervisningsbygg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2019 kl 12:14

GREFSEN: Rett ved Grefsen skole, og på et område som er tilknyttet skolen, ble det i fjor høst satt i gang et humleboprosjekt, i regi av Undervisningsbygg, og sammen med skolen og foreningene La humla suse og Norsk Botanisk forening. Da Nordre Aker Budstikke omtalte planene i fjor høst, ble det blant annet sagt følgende:

- Målet er klart. Dette skal bli byens fineste skolehage!

På plakaten står det også blant annet: «Her lager vi blomstereng»

Bakgrunnen for engasjementet i skolehagen på Grefsen er Undervisningsbyggs energi og miljøstrategi, som sier at det skal legges til rette for humlevennlig beplantning - her kan du lese den tidligere saken.

- Må gjenta prosessen

Men det har ikke vært så mye blomstereng å se foreløpig, som også en leser påpeker:


- Massene ble skiftet ut med en sandholdig kompostjord, da etablering av eng krever en mer næringsfattig jord. Samtidig er det ikke slik at blomsterenger etablerer seg på kun én sesong, ofte vil det ta tre - fire sesonger før enga er tett og etablert, og man må gjenta prosessen med å så og plante når utgangspunktet er bar jord. Blomsterenger er fra naturens side et resultat av beiting eller slått over tid, og artssammensetningen vil bero på type drift og jordforhold. Man må derfor ha tålmodighet i etablering av eng, sier Synnøve Mørk Solaas, prosjektleder og driftsingeniør utenomhus i Undervisningsbygg, til Nordre Aker Budstikke denne uka.

- Vi synes jo også det er synd at ingenting foreløpig har etablert seg på Grefsen, og vi har dialog med La humla suse og Norsk botanisk forening for hvilke tiltak vi kan fortsette med.

Grønnsaker

Planen er også å dyrke grønnsaker på området:

- Vannanlegget ble noe forsinket, så derfor blir det nok ikke noen innhøsting av grønnsaker for elevene, før eventuelt til neste år. Vannet fungerer nå, kan Mørk Solaas legge til.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...