Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ble forbikjørt av trailer på E6 – ruta eksploderte

Bakruta knuste, mens Nina kjørte på motorveien. Foto: PRIVAT

Med to hunder i bilen opplevde Nina marerittet på E6 tirsdag. – Dessverre kan dette skje den beste, sier forsikringsselskapet If. Dette gjør du om uhellet er ute.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2016 kl 16:02

KJELSÅS/GARDERMOEN: Kjelsås-kvinnen Nina var på vei mot Gardermoen tirsdag, med sine to hunder i bilen. Den ene helt bak i bilen, den andre i et bur i baksetet.

– Jeg lå i høyrefilen. Så kjører en stor trailer forbi meg, og pang så eksploderer bakruta, forteller Nina, som ikke ønsker etternavnet i avisen.

Det var ruta i den ene bakdøra som gikk i tusen knas.

Skrekkslagen

– Jeg ble jo helt skrekkslagen. Jeg kunne jo ikke bråbremse på grunn av trafikken bak meg igjen, så måtte bare prøve å roe meg ned til jeg kom til et egnet sted hvor jeg kunne stoppe, sier hun.

Hundene og Nina kom heldigvis fra hendelsen uten skader.

Den ene hunden satt i hundebur der vinduet knuste. Foto: PRIVAT

– Men jeg ble jo veldig bekymret for den yngste, som satt i bur ved det vinduet som eksploderte. Det ble jo glasskår overalt. Men det ser ut til å ha gått bra både psykisk og fysisk med begge hundene, forteller Nina videre.

Hun har meldt inn hendelsen til politiet på Romerike.

– Hvordan dette kan ha skjedd aner jeg ikke. Det kan jo være noe som har løsnet fra traileren og truffet min bilrute. Traileren fikk vel ikke med seg hva som skjedde, den kjørte bare videre.

Været har skylden

– Dette er jeg 95 prosent sikker på at er en steinsprutskade, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

– Steinsprut er en veldig vanlig skade. Ut fra det du forteller har jeg liten tro på at ruta eksploderte som følge av trykk fra bilen som passerte, sier Clementz.

Sigmund Clementz i If Skadeforsikring. Foto: IF

Han mener ruta trolig har blitt punktert av et lite objekt, en stein eller liknende, som har blitt virvlet opp og truffet Ninas bil i stor hastighet.

– Rundt om på norske veier skjer det flere hundre slike steinsprutskader. De forekommer helst i overgangen mellom vinter og vår, når veiene har blitt strødd. I år hadde vi vintervær tidlig i høst, men som ga seg igjen, sier Clementz.

Det er likevel uvanlig at hele ruta knuser.

LES OGSÅ: Torstein fortviler: – Asfaltsølet ødelegger bilen min!

Vanskelig å gardere seg mot

Grus og støv trekkes opp i veien, og blir virvlet opp av kjøretøyer. Steinsprutskader er spesielt vanlig på store veier med høy hastighet.

– Det er dessverre veldig vanskelig å gardere seg mot steinsprutskader. Man kan passe på å holde ekstra avstand til kjøretøyet foran, men i dette tilfellet, på en tofeltsvei med forbikjøring, er det lite man kan gjøre for å gardere seg mot det, sier han.

Han mener steinsprutskader kan ramme den selv beste, og at ingen kan klandres når skaden er skjedd.

Skvettlapper, som bilene var utstyrt med på 80- og 90-tallet, sparte mange for steinsprutskader.

– Men det er knapt noen moderne biler som har skvettlapper lenger, sier Clementz.

Dekkes av kasko

Den gode nyheten til bilister som opplever steinsprutskader er imidlertid at reparasjonen dekkes av kaskodelen av bilforsikringen. Da er det bare å oppsøke et bilverksted som reklamerer for at de gjør dette gratis.

Små steinsprutskader kan enkelt repareres hos et bilverksted, og forlenger rutas levetid. Slike reparasjoner dekkes av kaskodelen av forsikringen. Foto: IF/ILLUSTASJONSFOTO/CREATIVE COMMONS

– Da er det forsikringsseslapet som tar regningen. Grunnen til det er fordi moderne teknologi, der små skader fylles igjen, gjør at ruta blir omtrent like god som før skaden, uten at den må skiftes ut. Det forlenger rutas levetid, sier Clementz.

Får man steinsprutskader bør steinsprutverksted oppsøkes så raskt som mulig. Helst den samme eller påfølgende dag, ifølge Clementz.

– Små vibrasjoner, som ved kjøring, kan gjøre skaden større. Vi anbefaler at du med det samme dekker over skaden med klar tape på innsiden og utsiden av ruta, inntil du kommer til verkstedet.

Har veihjelp inkludert

Clemenzt i If minner om at de fleste i tillegg til reparasjon av steinsprutskader også har veihjelp inkudert i bilforsikringen sin.

– Mange er ikke klar over det. Får du for eksempel flatt batteri nå om vinteren, eller av andre årsaker ikke kan kjøre videre, kan du ringe forsikringsselskapet og få veihjelp. Egenandelen pleier å ligge på 500 kroner for de fleste selskapene, sier han.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...