Ble jaget opp i et tre av aggressiv elg
Flere rapporterer om elg i hager i Nordre Aker. I Møre og Romsdal ble en mann jaget opp i et tre av en sint elgku. Her er tipsene til hvordan bør du forholde deg om du møter på en elg.
Publisert: 20.02.2019 kl 17:35
Sist oppdatert: 20.02.2019 kl 17:42
NORDRE AKER: Det er NRK som onsdag forteller historien om mannen i Vestnes i Møre og Romsdal som møtte på en sint elg da han var på tur. Han måtte flykte til toppen av et tre, og elgkua forsvant ikke før mannen i treet fikk tilkalt en kamerat med hagle som skøyt skremmeskudd.
Ifølge NRK skal den mindre blide elgen ha skremt flere personer i Vestnes den siste tiden.
Korsvoll og Tåsen
Den siste uka har det komme flere meldinger om elg i hager i Nordre Aker. I forrige uke fortalte vi om elgen som tilsynelatende hadde slått seg ned i hager på Korsvoll. I helgen ble elgen det er bilde av øverst i denne saken fotografert i en hage i Tåsenveien. Onsdag morgen melder et medlem i en lokal Facebook-gruppe om en elg i hager i P.A. Munchs vei i Tåsen hageby. I fjor var det mange tilfeller av elg i hager, blant annet på Tåsen og Bakkeghaugen, og helt nede ved trikkehallen på Grefsen, og på Nordre Gravlund.
Og man skal ikke kimse av møter med det store dyret.
– Mange har blitt stygt kvesta i slike møter, sier seniorforskar Erling Johan Solberg i NINA, til NRK.
Hans råd, dersom du møter en elg, er:
- Prøv å trekke deg unna situasjonen, ikke gå nærmere, og vis at du ikke er interessert i en konfrontasjon.
- Dersom dyret likevel går til angrep og får sparket deg ned – ligg helt i ro i fosterstilling med hendene over hodet. Ikke reis deg, da vil elgen fortsette å sparke.
Elg i hagen? La den ligge i ro
I forbindelse med elgenes hyppige hagebesøk i fjor vinter, fortalte viltforvaltningen i Bymiljøetaten om viktigheten av ikke å stresse elgen som har vandret ut fra skogen. Her er hva Bymiljøetaten skrev i fjor:
«Dette er den hardeste vinteren på lenge, og viltet trekker inn mot hagene våre. Grunnen er at i marka hvor det er mye snø, bruker elgen langt mer energi på å finne maten enn den energien den får i seg. Da slår nedarvet kunnskap og læring fra mordyret inn og fører elgen ned mot mindre snø, lettere å bevege seg, og frukttrær og annet med velsmakende knopper og skudd. Men en elg som skal fordøye kvist og annet tungt fordøyelig plantemateriale er avhengig av å få ligge i fred under drøvtygging. Og ligge må den det meste av døgnet, både for drøvtygging og energisparing. Dette får den ikke så ofte fred til, den skremmes til et nytt sted hvor den håper å få være i fred, men møter andre forstyrrelser. Til slutt blir situasjonen håpløs for elgen, dessverre ofte med fatale konsekvenser. Vi ønsker ikke å avlive friske dyr, og det er ikke tillatt å bedøve dyra for å frakte dem tilbake til skogen. • SKADEDE FUGLER OG SMÅDYR: Ring Falck på tlf.nr: 02222, de frakter dyret/fuglen til Veterinærhøgskolen på våre vegne • SKADET ELLER PÅKJØRT VILT: Ring Politiets Operasjonssentral på tlf.nr: 02800 hvis dyret fremdeles er i live. Hvis dyret er dødt kan du kontakte Bymiljøetaten for råd / bistand. Dersom du ser f.eks. et rådyr med en ikke-livstruende skade (et dyr som f.eks. halter, har håravfall eller liknende), kan du henvende deg til oss, så gjør viltforvalteren en vurdering. Ved livstruende skader som ved påkjørsler skal du alltid ringe Politiets Operasjonssentral. Dersom du selv er ute for påkjørsel av vilt: - sørg for å merke påkjørselstedet godt. Det gjør søkearbeidet enklere, og det blir mindre lidelser for dyra.»
Hvis du kommer over ville dyr som er forvillet eller skadet i Oslo, kan du gjøre følgende:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!