Nordre Aker Budstikke

Ble «revet bort» i 2013, men skal absolutt ikke rives nå

Sørbråten kapell, her fotografert i 2007. Foto: Chell Hill [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5]

Lesere lurte på om Sørbråten kapell var i ferd med å rives, men det stemmer ikke, beroliger eieren. Kapellet ble avvigslet og solgt som bolighus i 2013.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2018 kl 14:57

SØRBRÅTEN: Arbeidene som nå utføres på det tidligere kapellbygget i Sørbråtenveien 36, er ikke rivingsarbeider, slik lesere som kontaktet Nordre Aker Budstikke tirsdag fryktet. Det er snakk ombygging for å gjøre det mer egnet som bolighus, får vi opplyst av eieren.

Av Plan- og bygningsetatens saksinnsyn, går det frem at søknad om bruksendring og ombygging ble godkjent av Fylkesmannen og Plan- og bygningsetaten allerede ved årsskiftet 2015/16. Fordi adressen ligger innenfor markagrensen, krever byggesaker her dispensasjon fra Markaloven. Av tiltakene som ble godkjent, som en byggesak, var blant annet innsetting av vinduer og å heve eksisterende takoppløft med omlag 40 centimenter.

Det ble også gitt dispensasjon fra dagens regulering, som sier at halve huset skal brukes som forsamlingslokale, slik at hele bygget kan benyttes til boligformål.

Bygget i 1901

Sørbråten kapell står oppført på Byantikvarens gule liste over bygninger, anlegg og eiendommer i Oslo med konstatert bevaringsverdi. I dette tilfellet knytter bevaringshensyn seg i hovedsak til klokketårnet som er oppført på det opprinnelige bolighuset i 1956, som et «historiefortellende element». Bygget i seg selv er fra 1901.

I reguleringssaken skrev Plan- og bygningsetaten at fasadeendringene i forbindelse med ombyggingen ikke vil berøre kirketårnet «i noen vesentlig grad».


Kapellet, som da var et bolighus, ble kjøpt av Sørbråten kapellforening (etablert i 1940) og innviet 11. september 1948. Kapellet hadde ca. 40 sitteplasser.

Avvikslet og solgt i 2013

I 1956 ble kapellet overdratt til Grefsen menighet og renovert innvendig. Kapellet ble overført til Nordberg menighet i 1990. Det skal på 80- og 90-tallet kun ha vært sporadisk kapellvirksomhet i bygget.

28. mai 2013 ble kapellet avvigslet, og inventargjenstander ble overført til Maridalen kirke. Sommeren 2013 ble bygget solgt, som bolighus. Interessen for det spesielle huset var stor!

SE OGSÅ: Foreslå kandidater nå: Hvem er Årets navn og ildsjel i Nordre Aker 2018? Premien er 10.000 kroner

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...