Nordre Aker Budstikke

120 ungdommer med på turneringen:

Vaktmesteren sponset mat, drikke og premier

Cageballturnering i Nydalen for ungdommer i 8., 9. og 10. klasse, søndag 25. juli. Foto: Nora Dingstad

«Sålevending» har hatt sitt første arrangement, en stor cageballturnering i Nydalen. 120 unge meldte seg på gratisturneringen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: Søndag var det klart for cageballturnering i Nydalen, i regi av Erik Rosland, Kamal Saaliti og Terje Kirsebom, tre frivillige fra Osloskolen. De står sammen bak prosjektet «Sålevending», et tiltak for å på få på plass hyggelige tiltak for unge i Oslo i sommer.

Hele 120 unge fra 8., 9. og 10. klasse fra hele Oslo møtte i cageballhallen i Nydalen, klare for å gi alt. Cageball, eller «burfotball» på godt norsk, er fotball som spilles i et bur, eller mål, med kun fire spillere på hvert lag. Det var både god kok og rørende øyeblikk da ungdommene samlet seg til markering mot rasisme, og for å ha det gøy, med fotball i fokus.

Ned på Kne mot rasisme

De tre initiativtakerne bak «Sålevending» og samtidig markering mot rasisme, er selv fotballspillere. De vil at ungdommene skal oppleve hvordan det er å stå sammen i en så viktig sak.

– Hvis du ser på sammensetningen ute på banen så er det en veldig god blanding, og det sier seg selv at vi er sterke motstandere av den uretten som gjøres rundt om i verden. Derfor har vi hatt lyst til å markere det. Disse her har sett dette på TV, men de har ikke gjort det selv. Vi vet at det betyr mye å få muligheten til å gjøre det - vi gjør det fordi vi er et multikulturelt samfunn, sier Kamal Saaliti til Nordre Aker Budstikke.


120 ungdommer deltok på cageballturnering i Nydalen, søndag 25. juli. Foto: Nora Dingstad

– Kanskje det også er en liten vekker for ungdommene? At de kan stå sterkere sammen i den kampen, og få noen perspektiver på den debatten her. Og som kanskje er viktig for anti-rasistisk arbeid i fremtiden, legger Erik Rosland til.

Før kampene i cageballturneringen begynte, gikk alle 120 ungdommene tilstede ned på kne mot rasisme.

Moro

Ingen av deltagerne hadde egentlig tid til å slå av en prat med lokalavisa, men det i hvert fall laget Maximum Taste og andre av spillerne unisont slår fast, er:

– Det er moro!


Initiativtaker Kamal Saaliti har stor tro på at Maximum Taste kan nå langt.

– For oss er det jo en seier at alle har møtt opp her. Men dette er elever som jeg kjenner godt, og jeg håper at de går hele veien, sier Saaliti.

Laget Maximum taste fra Apalløkka etter en sterk seier i første kamp. Foto: Nora Dingstad

Del av et stort fellesskap

Ildsjelene Rosland og Saaliti forteller ivrig om prosjektet. Målet deres er å kunne tilby noe til de som har har merket koronasituasjonen mest, det siste halvannet året.

– Tanken bak, er at «Sålevending» ikke skal dreie seg om fotballen isolert sett. Vi har andre prosjekter, som sjakkturnering, i et lengre perspektiv. Tilbudet skal være for å prøve å skape en liten forskjell for barn og unge, forteller Rosland.


Begge to jobber på ungdomsskoler, og vet mye om hva ungdommene trenger.

– Kamal jobber på Apalløkka og jeg jobber på Engebråten. Vi når inn til de som vi ser trenger dette, sier de og legger til at det er forskjellige bakgrunner:

– Men de er del av et stort fellesskap. Vi tror de unge har gledet seg til dette. Vi gir de et tilbud som de har muligheten til å glede seg til. I forkant vet vi at mange har trent sammen til turneringen, så det skaper tettere bånd, og da har vi oppnådd mye av det vi ønsker med prosjektet, sier Rosland.

Ikke alle reiser mye bort hele eller store deler av sommerferien, og da er det greit å ha tilbud i byen. Foto: Nora Dingstad

Nattcup i august

«Sålevending» gir seg ikke etter en runde med cageball i Nydalen. De er i full gang med å arrangere ny turnering allerede i august.


– Da skal vi arrangere en nattcup, enten i Apalløkka-hallen eller i den nye Grei-hallen, 11. August, forteller Saaliti.

Og cup handler ikke bare om fotball:

– Vi har spilt fotball ganske lenge, og noe av det man husker best fra en lang fotballkarriere er sånne type cuper. Det handler om så mye mer enn bare fotballen, det handler om de båndene som skapes, det er nesten uvurderlig. Det har gitt oss veldig mye, forteller Saaliti.

Følg med på SåleVendings instagram for oppdateringer om kommende arrangementer.

Til de som sitter på pengene

Rosland og Saaliti forteller om utfordringer med organisering og når det gjelder å søke støtte til slike arrangementer. De mener de ikke kunne greid det uten hjelp fra frivillige og andre ildsjeler. I Nydalen dukket 18 frivillige opp, de fleste fra Oslo City fotballklubb. Blant annet for å hjelpe til som dommere. Saaliti mener at de satte en fin ramme rundt turneringen. Videre har gjengen fått støtte fra Bydel Nordre Aker og en ivrig vaktmester på Apalløkka skole.

– Geir Nordby er enhetsleder på forebyggende enhet i Nordre Aker. Han har bidratt til å sponse hele lokalet hele dagen, så det er vi evig takknemlige for, forteller Rosland.

– På Apalløkka skole har vi en fantastisk vaktmester, John Erik Andersen. Når jeg fortalte han at vi hadde fått dekket bane, men dessverre ikke hadde fått midler til mat, drikke og premier, som vi hadde lovet ungdommene på forhånd, sponset han oss med ni tusen kroner. Det er vi veldig glade for. At det finnes mennesker som velger å gjøre noe sånt for ungdom, det gjør utrolig godt, og det er helt fantastisk, sier Kamal.

På tross av at de fikk støtte til leie av baner, mener ildsjelene at det er komplisert å søke om penger til tiltak som dette.

– Nå skrøt vi av de som hjelper oss, men det er også et stikk til de som sitter med pengene. Ja, man skal ha kontroll på hvor pengene går, men vi vet jo hvordan vi skal treffe ungdommene. Er det noen som kjenner ungdommene godt,så er det de som jobber med dem hver dag. At John Erik - vaktmesteren - bidrar med penger bør ikke være nødvendig, legger Kamal til.

To av de atten frivillige som hjalp initiativtakerne Rosland, Saaliti og Kirsebom søndag. Foto: Nora Dingstad

Ønsker å samarbeide

Til neste turnering har prosjektet fått støtte fra Bydel Grorud, noe initiativtakerne veldig takknemlige for. De ser at det er stor etterspørsel etter tiltak som disse.

– Vi vet dessverre at det er store forskjeller på hvor man kommer fra i Oslo. Vi vet at mange ikke reiser på så mange ferier, og sånn vil det alltid være i fremtiden. Vi har lyst til å gjøre at ferien til disse ungdommene ikke blir fryktelig lang uten noe særlig innhold, sier Saaliti.

– Vi ønsker veldig gjerne å få med oss flere på lag, og vil derfor komme med en sterk oppfordring til politiet og andre forebyggende aktører om å ta turen innom neste gang vi arrangerer. Vi ønsker et tettere samarbeid med alle som jobber med ungdom, forteller Saaliti.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...