Nordre Aker Budstikke

Bli med i John Colletts fotspor

Det er oppmøte ved John Collett-statuen lørdag kl. 11. Her fra markeringen av Akers sogneselskaps 210-årsjubileum i 2017. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvor lå templene, lindekirken, oransjeriene og alt det andre John Collett lot bygge på Ullevål? Og hva var det egentlig som foregikk der. Lørdag får du svar.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL: Det er Ellen Holm Stenersen – tidligere journalist, oversetter og redaktør, blant annet av Hagebybladet – og historiker Anne Hals, som inviterer til historisk vandring på Ullevål lørdag 16. juni klokken 11.

Oppmøte er ved John Collett-statuen nederst i Ullevålsalleen.

John Collett

Vandringen skal gå nettopp i John Colletts fotspor. Mannen som er foreviget, blant annet med sitt navn på plassen foran kinobygget, og med allé gjennom hagebyen. Også Colletts gate på St. Hanshaugen er oppkalt etter ham.

LES OGSÅ: I 2017 ble det feiret at John Collett tok initiativ til opprettelsen av Akers Sogneselskap for 210 år siden

Vandringen går fra John Collett-statuen (som ble reist av Akers Sogneselkap i 1957), og du vil blant annet få høre mer om historien til portnerstuene ved kirken, om bassenget, Oransjeriene, Lysthusruinen, Lindekirken, Floras tempel, Barokkhagen, Damplassen og Erkjendtlighetens tempel.

Ullevål gård

John Collett var eier av Ullevål gård, som var en prakteiendom. Ullevål sykehus og Ullevål Hageby ligger i dag på det som var Ullevål gårds grunn. Hovedhuset på gården brukes i dag av Vestre Aker skole, og har adressen Ullevålsalleen 37.

I heftet «Ullevold. Lyst- og Avlsgaard ca. 1800–1820, sett med samtidens øyne» kan vi lese dette om John Colletts tid:

«Epoken fra midten av 1790-åra og fram henimot 1814 er det tidsrom som vi gjerne forbinder med Ullevål gård. Fra gården kom i familien Colletts eie i 1794 og fram til ca 1818 var gården på sitt største både i utstrekning og ry. Den rike kjøpmannen John Collett fikk Ullevål i gave av Bernt Anker ved skjøte datert 28. mai 1794. I løpet av noen få år ble gården utvidet ved at Tåsen ble inlemmet i hovedbølet i 1795 og Lille Ullevål i 1799. Eiendommen besto da av 1038 mål. Et mål besto den gang av 3136 kvadratalen. Ut fra moderne målestokk betyr det at den var på vel 1280 dekar.»

LES OGSÅ: John Collett skal ha fått skjøtet på Ullevål gård under en tallerken i et middagsselskap. Les historien om Ullevål gård, og John Collett, her

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...