Nordre Aker Budstikke

Bli sterk og stødig med gratis treningstilbud

Alexander Smedås jobber i bydelens fysioterapiavdeling. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Er du 65+ og merker at balansen ikke er like god som før, og er du bekymret for å falle?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2019 kl 15:12

NYDALEN: Bydel Nordre Aker, ved fysioterapeut Alexander Smedås, er i gang med treningsgruppen «Sterk & Stødig» for bydelens seniorer.

– Trening forebygger fall og passer for deg som opplever redusert gangfunksjon og balanseevne, men som klarer å gå uten ganghjelpemiddel innendørs, sier Smedås.

For og med seniorer

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tilbudet er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet, og foregår nå i nesten 70 kommuner rundt om i landet, forklarer Smedås. Formålet er å forebygge fall og skader, og hovedfokuset i gruppetreningen er derfor beinstyrke og balansetrening. Tilbudet i Nordre Aker startet i mai, og fortsatte etter sommeren, hver mandag kl. 11-12 i bydelsadministrasjonen i Nydalsveien 21.

– Innholdet er forskningsbasert, og utviklet ved NTNU i Trondheim sier Smedås.


– Deltakerne får sett at det de gjør faktisk fungerer.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Frivillige

Det er to frivillige seniorer som leder aktiviteten i gruppene. Denne mandagen Nordre Aker Budstikke er innom er det Odair Alonso som leder gruppa. Han trente i treningsrommet i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 i fjor, og har væt frivillig ved Tåsen seniorsenter siden han ble pensjonist.

Odair Alonso er én av to frivillige instruktører i Sterk & Stødig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg har hatt litt problmer med et kne og med skuldrene, og så viktigheten av å trene. Men jeg synes det var vanskelig å finne motivajon ved å trene alene, sier 75-åringen. Da han ble spurt om han kunne tenke seg å være frivillig instruktør i Sterk & Stødig var han ikke i tvil om å svare ja.


For ved siden av å være forebyggende, er treningen også sosial. Det bekrefter Kirsten Lund. Hun ble med i gruppa før sommeren, og har fortsatt i høst.

– Ja, det er veldig hyggelig. Men vi skulle gjerne hatt med noen flere menn, sier Kirsten Lund.

Relevant

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Denne gangen er det bare damer med, bortsett fra Alfonso og Smedås. Det var med noen menn før sommeren, men de falt av. Er terskelen for å delta i slik trening litt høyere for menn, kanskje?

Lund bor i Lachmanns vei, og bruker trappa fra Myrerskogveien som treningsarena, og går til butikken istedenfor å kjøre bil. Egentlig er hun mest glad i å trene for seg selv.


Kirsten Lund har deltatt siden før sommeren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Men jeg merket at balansen ikke var så bra som tidligere. Og det er jo ikke uvanlig når man kommer litt opp i årene, sier 75-åringen.

– Øvelsene vi gjør er ikke så vanskelige, men de er relevante. Jeg merker at det styrker kropp og holdning. Og så er det jo et fantastisk tilbud, at vi får dette gratis fra Bydel Nordre Aker, det synes jeg flere bør benytte seg av.

Det eneste kravt for å delta er at du bor i Nordre Aker, og klarer å komme deg til Nydalen. Og bor du langt unna kan jo de rosa bussene være et godt reiselternativ.

I snitt har det deltatt 10-12 personer hver gang, men kapasiteten er stor.


– Så vi ønsker mange flere velkommen! sier Smedås, som kan nås på tlf. 41705623 for mer informasjon.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...