Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Blir helt satt ut av giverviljen

Lidenskap på tribunen når Lyn spiller. Supporterne har vist lidenskap utenfor banen også, og samlet inn 700.000 gjennom Olja Lyn.

Det sier trener Mikal «Mikkis» Aaserud om Lyn-supporterne, som har samlet inn over 700.000 kroner til klubben.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2016 kl 17:12

KRINGSJÅ: Kunstgressbanene på Kringsjå ligger nesten helt øde. Lyset står på i Lyns klubbhus der kun et fåtalls mennesker befinner seg på innsiden.

To grupper unge, håpefulle Lyn-gutter har trosset vinteren. De befinner seg på den ene av de to kunstgressbanene som Lyn disponerer her.

Lyn sitt A-lag skulle også ha vært her i dag. Kuldegradene sørget for at treninga ble avlyst.

– Banene vi trener på er ikke veldig gode. Andre klubber kan trekke inn i haller, det har vi ikke råd til. På de kaldeste dagene må vi være forsiktige. Da er det fort gjort å pådra seg skader, sier Mikal Aaserud.

«Mikkis», som han blir kalt i Lyn-miljøet, har vært Lyn-trener i syv måneder.

LES OGSÅ: Sier ja til Lyn-tribune på Kringsjå

Håpløst utgangspunkt for ny trenerduo

– Da var vi i gang igjen, lyder det fra en mann i rød Lyn-genser. Det er sagt med spor av galgenhumor i stemmen. Det har det vært mye av for Lyn-supportere det siste året. Mannen setter seg ned på tribunen ved siden av en jevnaldrende Lyn-kompis.

Vallhall Arena er Våleranga sitt hovedkvarter på Helsfyr. I dag er det Lyn som spiller her. Et 60-70-talls mennesker har møtt opp for å se dagens kamp.

Oppsal, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, skal spille mot den gamle storheten Lyn.

For Lyn gikk ikke 2015-sesongen fullt så godt. Etter ni kamper hadde Lyn kun tatt ett eneste poeng. Daværende trener Trond Andersen fikk sparken.

Mikkis Aaserud tok over treneransvaret i Lyn sammen med Tresor Egholm etter halvspilt sesong. De to snudde tendensen, men det var ikke i tide til å berge 2. divisjons-plassen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

LES OGSÅ: Lyn greide det på femtende forsøk

Inn kom Tresor Egholm og Mikal «Mikkis» Aaserud. De så seg nødt til å ta flere vanskelige avgjørelser.

– Det var ekstra tøft på grunn av de samtalene vi måtte ta. Vi byttet ut flere av spillerne våre. Da måtte vi skuffe mange, sier Aaserud. Grepene hadde den effekten som var ønsket. Andre halvdel av sesongen var Lyn et av divisjonens beste lag.

Full støtte til tross for nedrykk

Tresor og Mikkis sa, da de tok over, at målet var å beholde plassen i 2. divisjon. Lyn rykket ned på målforskjell. Men Bastionen, Lyns supporterklubb, var positive til det de hadde sett.

LES OGSÅ: Bravo, Lyn! Det holdt nesten…

– Tresor og Mikkis gjorde mye rett. Spillerne ønsket å spille for dem. Vi var i kontakt med styret i Lyn sent i sesongen og sa at vi ønsket at Tresor og Mikkis skulle bli med videre selv om vi skulle rykke ned, sier Thomas Nordeng, informasjonsansvarlig i Bastionen.

Det hadde den effekten Bastionen ønsket. Trenerteamet signerte ny kontrakt før sesongen var over.

Lyn-supporterne har stått ved laget selv om det ble nedrykk. Vunnet Årets Navn-kåringen, og samlet inn 700.000 kroner til klubben. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Du må gjøre mer enn å bare være fotballtrener her. Du har ikke noe å gjøre i en slik klubb om du ikke er innstilt på det

Beholder spillere etter kronerulling

Stemmen til Lyn-trener Mikkis runger ut over Vallhall. Stopperparet Sætherbakken og Nyheim har trukket for langt unna hverandre. De to ser mot Mikkis.

Kaptein Sætherbakken nikker. Beskjed mottatt. Mannen i rød Lyn-genser følger ballen med øynene. Han lot seg ikke påvirke av ropet fra Lyn-treneren.

Støtten fra Bastionen betyr mye for trenerteamet. Det hjelper moralen i spillergruppa når de ser hva supporterne er villige til å gi.

LES OGSÅ: Supporterne samler inn lønn til spillerne

Men først og fremst bedrer det klubbens økonomi. Gjennom prosjektet Olja Lyn har supporterne samlet inn over 700.000 kroner til klubbkassa.

– Det er jo egentlig litt sprøtt at det er en slik givervilje. Jeg blir litt satt ut. Olja Lyn gir oss muligheten til å beholde en rekke spillere som er ettertraktet av andre klubber, sier Mikkis om Bastionen og Olja Lyn sin kronerulling.

Bastionen ble, av Nordre Aker Budstikkes lesere, nylig kåret til Årets Navn i 2015.

Midtbanestrategen Jonas Hammer er en av spillerne som er med videre i 2016 takket være Olja Lyns innsats.

– Han er en ettertraktet spiller. Han drar opp nivået på treningene og har begynt å ta litt lederansvar. Jonas blir ikke søkkrik av å spille i Lyn. Men han studerer, og det at vi kan lønne han litt gjør hverdagen enklere for han, sier Aaserud.

Kaptein Ola Sætherbakken og midtstopper Benjamin Nyheim blir også med ned til 3. divisjon.

– Benjamin og Ola er et veldig bra stopperpar. De er begge typiske klubbspillere, så de forlater ikke skuta, sier en fornøyd Aaserud.

I forrige uke offentliggjorde Lyn at en rekke andre spillere også spiller for Lyn i 2016.

LES OGSÅ: Dette lover godt: Lyn-talent vant mot nederlandsk topplag

Bastionen holdt ut på tribunen, selv om resultatene i første halvdel av fjorårssesongen lot vente på seg. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

To rustne lag

Mannen i Lyn-genser drar i gang en liten applaus i Vallhall. En tversoverpasning har funnet målet sitt; en annen Lyn-spiller. Mottakeren av pasningen gjør ikke en like god jobb som pasningsleggeren.

En blå spiller tar fra han ballen. Han stormer framover men stoppes. Et rødt lyn slår først bort ballen, så beina til Oppsal-spilleren. Mer applaus. Lyn vinner ballen tilbake.

Lyn spiller jevnt med Oppsal. En sjansefattig affære ender uavgjort, 0-0.

– Dette var en typisk første treningskamp, sier Thomas Nordeng om kampen. Han får støtte fra Aaserud som mener Lyn har mye å gå på.

Dagen etter kampen har laget treningsfri. Men Aaserud har allikevel tatt turen til Kringsjå.

Det var hans oppgave å vaske alle drakter og alt utstyr som ble brukt under kampen. Livet som Lyn-trener er ikke glamorøst.

– Du må gjøre mer enn å bare være fotballtrener her. Du har ikke noe å gjøre i en slik klubb om du ikke er innstilt på det, sier Aaserud før han leende legger til at hjelpetrener Tresor Egholm gjør de fleste drittjobbene.

– Vis glede over Lyn

Det er nå snart seks år siden Lyn gikk konkurs. Laget tok seg kjapt opp til 2. divisjon. Der sa det det stopp.

Styret i Lyn har et mål om å være tilbake i Eliteserien innen 2020. Bastionen tror på sin side at dette er litt for optimistisk. Men Nordeng ser fortsatt lyst på fremtiden.

– Det aller viktigste er at Bastionen møter opp på kamper. Viser glede over Lyn. Jeg håper vi kan få det slik vi hadde det i Tippeligaen.

Han mener Oslofotballen trenger et byderby igjen. Oppgjørene mellom Lyn og Vålerenga var viktige.

– Så håper jeg vi kan få med oss flere og flere unge som bidrar på kamp, avslutter Nordeng.

På Kringsjå er en intens spilløkt nettopp startet. Fire spillere mot fire andre spillere med gule vester.

Tempoet er høyt, de bruker få berøringer. Et skudd finner nettmaskene.

Skryt fra treneren, klaps på skuldra av en medspiller. Ingen feiring. Disse guttene trosser vinterkulden for å bli bedre.

Kanskje spiller de foran de Lyn-trofaste om noen år. Om fotballkarrieren stopper opp så vil det uansett alltid være plass til dem i Bastionen.

Denne saken ble først publisert i Journalen.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...