Høyres BU-lederkandidat:
– Blir provosert av at byrådet snakker ned det private initiativ

Erik Kreyberg Normann håper på å bli Nordre Akers neste bydelsutvalgsleder. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
VALG 2019: Høyre stiller med en tungvekter til vervet som leder i bydelsutvalget. Erik Kreyberg Normann, med bakgrunn fra lederstillinger i helsevesenet, mener vi må bekjempe sosiale ulikheter, få bedre vei i Maridalen – og både svømmehall og badeland i bydelen.
Publisert: 26.08.2019 kl 10:50
Sist oppdatert: 30.08.2019 kl 08:38
Du som bor i Nordre Aker kan i år stemme i to valg – det er valget av nytt bystyre, og valget til bydelsutvalget (BU) i Bydel Nordre Aker. Fram til valgdagene 8. og 9. september presenterer vi alle partiene som stiller til bydelsutvalget i Nordre Aker, og deres toppkandidater. Vi snakker om hvilke saker de mener er viktige å jobbe for og med i neste periode. Først ut er Høyre, og BU-lederkandidat Erik Kreyberg Normann.
Erik Kreyberg Normann (f. 1956)
Bosted: Kjelsås
Bodde i Nord-Norge til han var vel 5 år, deretter på Kjelsås. Har vært elev ved Kjelsås skole og Grefsen gymnas.
Yrke: Lege. Har blant annet vært overlege ved Aker sykehus, og hatt direktørstillinger ved Barne- og familieetaten, Ullevål sykehus, Ahus, Sykehuset Buskerud og Helsedirektoratet. Jobber nå som konsulent i eget firma, sammen med kona Lisbeth.
Fritidsinteresser: – Det går mye i organisasjonsarbeid, som for eksempel i Nordre Aker Høyre, hvor jeg har vært medlem i 20 år. Er med i Maridalen Rotaryklubb, og skal være distriktsguvernør i 2021/22 for 52 klubber. Har vært leder i Norsk sykehus- og helsetjenesteforening siden 2005, og gjennom det også hatt noen internasjonale verv, og sitter nå som past president i International Hospital Federation. Disse vervene går jeg ut av i slutten av året, og får mer tid til å vie til politikken.
NORDRE AKER: – Det som er viktig nå, sett fra mitt ståsted, er å få en endring i bystyret, og det regimet som styrer Oslo. Ser gjerne at det blir et borgerlig flertall etter dette valget, og ønsker med mitt kandidatur i denne bydelen til å bidra til stemmer på borgerlig side, sier Erik Kreyberg Normann.
Han er Nordre Aker Høyres toppkandidat til bydelsutvalget (BU), og den partiet vil skal ta over vervet som bydelsutvalgsleder etter Per H. Christiansen. Siden bydelsreformen i 2004 har Høyre hatt alle BU-lederne i Nordre Aker.
– Hvordan ser drømmebyrådssammensetningen din ut?
– Jeg synes vi har hatt en god konstellasjon i Nordre Aker denne perioden, med Frp, Venstre og Høyre. Så et byråd med disse partiene hadde ikke vært noen dårlig løsning, det er god bredde i de partiene, sier Normann.
Helsetjenester
– Men det viktigste er en endring. Med min bakgrunn fra helsesektoren, blir jeg provosert av at det sittende byrådet snakker ned det private initiativ – i sammenhenger som gjelder barnehage, eldreomsorg, og helsetjenester som sådan. Jeg har i norn år drevet private helsetjenester, og jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene som gis. Jeg mener det skal være rom for såvel offentlige, private og ideelle aktører i helsesektoren. Det er de som har det beste tilbudet i en konkurranseutsetting som bør vinne, ikke styres på bakgrunn av en prinsipiell motstand.
– I hvilken grad mener du BU kan påvirke vedtak i byråd og bystyre?
– Jeg tror BU er en viktig kanal på vei til bystyret. Den formelle strukturen mellom BU og bystyre er én ting, men også de posisjonene og kontakten de enkelte medlemmene har til sine partifeller i bystyret er viktige for gjennomslag.
Miljø
– Hvilke sak(er) blir avgjørende i valget?
– Det er ingen tvil om at det er miljø. Det er en viktig faktor for mange, sier Normann.
Han mener det er skapt et inntrykk av at det er MDG som har en grønn politikken, men at det er feil.
– MDG har bare vært utrolig flinke til å profilere den. Kloden overlever ikke om den blir dynget ned i plastforsøpling og utslipp av miljøgifter. Det er ikke noe parti som ikke har fokus på miljø. Jeg er veldig opptatt av miljø selv. Og Høyre har hatt en miljøpolitikk lenge før MDG så dagens lys, sier Normann.
– Og så er det jo bompenger. Personlig synes jeg ikke det er den største saken. Noen av oss som har bodd innenfor ringen har vært heldige og sluppet bompenger til nå. Med de nye bommene blir det en likere fordeling av byrden. Men jeg ser utfordringene mange har med transport, og å opprettholde fritidssysler. Derfor foreslår Høyre en ordning med tre timer fritak for bompenger om ettermiddagen. Og så er kanskje ikke tre timer nok, sier Normann, som legger til at han er opptatt av at bompenger ikke bare skal være en ekstra skatt.
– Pengene bør brukes til det som er formålet. Mer burde gå til vei, nå synes jeg for mye av bompengene brukes til kollektivtransport, sier han og legger til at Oslo Høyre selvfølgelig ønsker å styrke kollektivtilbudet, blant annet gjennom en ny t-banetunnel som dekker en større del av byen – deriblant Ullevål sykehus og Sagene – enn det forslaget det sittende byrådet har gått for.
I bydelen vår vil Nordre Aker Høyre ha flere avganger med lokaltog til Kjelsås, samtidig som bussforbindelsen, spesielt til til den nye bydelen ved Frysjaveien, styrkes.
Han trekker også frem eiendomsskatten, som ble innført av Ap-byrådet.
– Jeg er for all støtte til gode formål, men eiendomsskatten har ikke blitt brukt til det formålet jeg trodde – nemlig styrket eldreomsorg og barnehager, sier Normann, og viser til at Oslo Høyre går til valg på å fjerne eiendomsskatten helt.

Topptrioen i Nordre Aker Høyre: 1. kandidat Erik Kreyberg Normann har med seg 2. kandidat Elisabeth Børve Riksfjord (t.v.) og 3. kandidat Sidsel Kjeldaas Salte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Sosiale ulikheter
– Hva er den største politiske utfordringen i Nordre Aker?
– Nordre Aker er en heldig bydel, en bydel som går godt, men det betyr ikke at det ikke er sosiale ulikheter i bydelen. Fritidstilbud som AKS (aktivitetsskole) er viktig, og jeg syns ikke det er riktig at vår bydel ikke får nyte godt av byrådets gratisordning. Det er folk i vår bydel som ikke er på inntektstoppen, sier Normann.
– Så tilbudet bør heller behovsprøves enn å gjelde alle i en gitt bydel?
– Har man råd til at alle får det, er det fint. Men det er ikke slik det er i dag, hvor enkelte bydeler er valgt ut. Da mener jeg man bør dele tilbudet, for eksempel at alle familier i byen med inntekt under en viss grense kan få gratis AKS.
Bedre forhold langs Maridalsveien
– Hvilke saker som angår Nordre Aker er viktigst for deg og Høyre i valgkampen?
– Jeg er opptatt av å få orden på Maridalsveien, og få på plass en ordentlig gang- og sykkelvei. Det handler delvis om livskvalitet og det å kunne bevege seg, men også trafikksikkerhet. Maridalsveien innenfor Brekkekrysset er farlig slik den er i dag. Veien trenger en bredde og standard som er bedre enn i dag. Det er noe vi har kjempet for i årevis, og nå håper jeg på en fortgang.
Nordre Aker Høyre har programfestet veiskulder hele veien til Skar, ikke bare fra Brekke til Hammeren, slik det er vedtatt nå, med oppstart i 2022. Normann legger til at han og Høyre i Nordre Aker mener at den hullete Maridalsveien bør asfalteres allerede nå, i påvente av utbyggingen som ligger flere år frem i tid.
– Vi går også til valg på å asfaltere traseene i Linderudkollen skianlegg, slik at det kan brukes til rulleski, og få på plass en rulleskiarena på Kringsjå.
– Og så er jeg opptatt av eldreomsorg og barnehager. Jeg mener det bør være konkurransebasert, og konkurranse på like vilkår, slik at vi får det beste tilbudet og mest mulig for pengene, sier Normann.
Drikkevannet
En tredje sak BU-lederkandidaten brenner for er Maridalsvannet.
– Det er noe som angår hele byen, og er kanskje ikke en lokalsak. Men vi MÅ ta vare på drikkevannet vårt, som er en sårbar ressurs vi må forvalte best mulig. Det forundrer meg for eksempel at vi øser ut vann i blomsterbed samtidig som det styrtregner. Det er merkelig at slik vanning ikke er sensorstyrt, sier Normann.
Tilgang på rent drikkevann er viktig for alle, men legen trekker frem hvor livsviktig det er for pasienter på sykehus, institusjoner og personer som ikke kan forlate byen, dersom drikkevannskilden skulle bli satt ut av spill.
– Derfor er det også viktig med fortgang i å få på plass en reservedrikkevannskilde for Oslo. Vi som bor her ved Maridalsvannet bør uansett ha et ekstra fokus på drikkevannet, sier Normann.
Svømmeanlegg og Sogn-tomta
Men det er ikke bare vann som skal drikkes som opptar Høyre-toppen i Nordre Aker: Lokalpolitikerne i Nordre Aker har i en årrekke drømt å få et svømmeanlegg til bydelen. Bademeldingen fra 2015 slo fast at det er behov for et nytt bad i Oslo vest.
Allerede før Engebråten skole ble bygget, ble det diskutert å bygge bad der, poengterer Normann.
– Når skolen nå skal utvides, ville det være fint å kunne se det i sammenheng med et svømmebasseng, derfor har vi programfestet det. Det er en realitet at altfor mange mennesker har druknet i år i Norge. Rapporter viser at barn og unges svømmeferdigheter ikke er gode nok, sier Normann.
Også på den gamle Sogn vgs.-tomta ønsker Høyre seg et badeanlegg, her gjerne noe i badeland-størrelse.
Fortetting og utbygging
– Hva mener dere om utbyggingsforslagene på Tåsen?
– Det er viktig å begrense omfanget, og utbyggingen må passe inn i bydelen og nærmiljøet. Det passer ikke med store høyhus på Tåsen – det ene som er der allerede er jo et fremmedelement. Når vi er på dørbank i området er det mange som forteller at de er fortvilet over situasjonen, og planene, sier Normann, og lover at Høyre vil jobbe for en utvikling som tar vare på nærmiljøets kvaliteter.
Nordre Aker Høyre har programfestet å bevare småhusplanen, og sier nei til utbygging av småhusområder i Nordre Aker, og Normann lover at Nedre Grefsen er et område Høyre ikke vil røre.
På Ullevål vil partiet for øvrig jobbe for å få til et kulturhus og ungdomsklubb i kinobygget.
– Hvorfor skal jeg som velger i Nordre Aker gi min stemme til Høyre og deg?
– Fordi Høyres politikk er en politikk som er viktig for deg som bor i Oslo. Vi har fokus på miljø, utviklingen av Oslo, god skole, eldreomsorg, god integreringspolitikk, og vi ønsker flere kulturtilbud i byen. Personlig har jeg mangeårig organisasjonserfaring, og synes det er gøy å jobbe sammen med folk for å finne gode løsninger. Det skal jeg gjør i bydelsutvalget, enten det blir som leder eller i en annen posisjon.