Nordre Aker Budstikke

– Bra at de vil høre på oss også!

Noen av elevene i sjetteklasse på Kjelsås skole som - i regi av barnetråkk og Vann- og avløpsetaten - kartlegger hvor de liker å henge, og hvilke veier de ferdes på. Fra venstre: Eirik, Sander, Colin, Henrik, Julian, Alva, Nora, Othilie, Sofie og Emilia.

Hvor tråkker barna? Det skal nå registreres og brukes i det videre arbeidet med Stamnett-prosjektet i regi av Vann- og avløpsetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2020 kl 15:14

KJELSÅS: Flere klasser og elever er invitert til å delta i såkalt «Barnetråkk», i regi av Vann- og avløpsetaten, og som har gitt oppdraget til Norconsult:

– Vi bruker barnetråkk som en metode for å få mer informasjon om hvordan barna bruker nærmiljøet sitt. Barna logger seg inn i «Barnetråkk-programmet», og tegner inn i et kart hvordan de kommer seg til skolen, hvilke veier de bruker til fritidsaktiviteter og hvilke steder de liker godt, og kanskje ikke liker så godt i bydelen sin, sier kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløsetaten, Jon Sæter.

Kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten, Jon Sæter.

I informasjonen som er sendt ut til foreldrene står det blant annet at ved bruk av «Barnetråkk» kan kommunen innhente kunnskap som gjør at det kan tilrettelegges for trafikksikre løsninger langs skole- og fritidsveier og man kan få mer kunnskap om bruken av nærmiljøene til barna og andre som bor i området.


Videre står det også at barn og unge er gruppen som bruker nærmiljøet mest aktivt, og de er også den gruppen som er mest sårbar hvis mulighetene til å drive aktivitet i nærmiljøet forsvinner. Barn og unge er selv eksperter på sitt eget nærmiljø, og kan gi de beste svarene på hva som er viktig for dem, hvilke områder de bruker og hva de ønsker seg. Barn bruker ikke alltid omgivelsene slik voksne tror, og den beste måten å finne ut av deres behov, er å spørre dem selv.

Fakta: Stamnett-prosjektet

Mattilsynet har i brev til Oslo kommune stilt krav om at en fullgod reservevannforsyning skal være etablert innen 1. januar 2028. Én vannkilde og ett vannbehandlingsanlegg forsyner i dag ca. 90 % av befolkningen i Oslo kommune med drikkevann. Dette gjør vannforsyningen svært sårbar. Derfor bygger Oslo kommune nå en reservevannforsyning som vil redusere denne sårbarheten. Byen vil få to uavhengige vannforsyninger, hver med tilstrekkelig kapasitet til å dekke hele byens behov. For å kunne forsyne hele byen fra hvert av vannbehandlingsanleggene må det også bygges nye overføringsledninger for drikkevannet. Disse overføringsledningene for vannforsyningen kalles stamnett.

Prosjektet Ny vannforsyning Oslo fører vann fra den nye vannkilden Holsfjorden fram til nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby, hvor det behandles (renses). Fra Huseby føres rent vann i tunnel til Sagene. En reguleringsplan med konsekvensutredning for dette prosjektet ble vedtatt av bystyret i Oslo kommune 13. november 2019. Det nye stamnettet vil føre rent vann i tunnel fra Sagene til Disen og videre østover til Trosterud, og fra det eksisterende vannbehandlingsanlegget på Oset til Disen. Det skal nå utarbeides en reguleringsplan med konsekvensutredning for dette prosjektet.

Som forberedelse til anleggsgjennomføringen og for å avdekke behov og se hvilke konsekvenser dette vil ha for barna i nærområdet, ønsker vi å gjennomføre Barnetråkkregistreringer med elever ved skolene. Dette vil belyse hvilke veier og steder de bruker i nærmiljøet sitt, og vil gi innspill til tiltak for å tilrettelegge for trafikksikre løsninger for skolebarna og andre myke trafikanter i anleggsperioden.

Begrunnelsen for at vi ønsker å gjennomføre barnetråkk ved skolene Korsvoll, Kjelsås og Disen er fordi stamnett-prosjektet vil føre til nye permanente og/eller midlertidige tiltak i nærområdet til elevene. På Oset vil det bli anleggsarbeid, men ingen nye tiltak som vil bli synlige etter at anleggsfasen er avsluttet. På Disen (Disenjordet) vil det bli anleggsarbeid, men også et lite bygg på ca. 25 m2 etter at anleggsfasen er avsluttet.

Omfanget av anleggsarbeidet med tilhørende anleggstrafikk på Oset og Disen avhenger av om den nyetunnelen mellom Oset og Disen skal drives fra Oset eller Disen. Vi viser til VAVs nettside: http://www.oslo.kommune.no/stamnett for mer informasjon.

(Kilde: Informasjonsbrev fra Vann- og avløpsetaten sendt til foreldrene om Barnetråkk.)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

– Entusiastiske

– Det er veldig nyttig at barna selv får komme til orde og vise oss hvordan de bruker bydelen sin. Veldig mange av barna er entusiastiske og kommer med svært nyttige innspill som vi bruker videre i planprosessen i Stamnettprosjektet. «Barnetråkk» er en del av medvirkningsplanen som gjennomføres som en del av planprosessen. I denne omgangen gjennomfører vi «Barnetråkk» på tre skoler i Bydel Nordre Aker: Kjelsås, Korsvoll og Disen skoler. Det vil også kunne bli aktuelt å gjøre «Barnetråkk» på andre skoler når detaljeringen i prosjektet har kommet et steg lenger, sier Sæter videre.

I uke 34 og 35 gjennomføres barnetråkkregistreringen på nevnte skoler. Undersøkelsen er estimert til å koste rundt 50.000 kroner, ifølge Sæter.

Kartleggingen igang på Kjelsås. Foto: Kristin Tufte Haga

Demokratisk

Henrik, Audun og Colin i sjetteklasse ved Kjelsås skole er godt igang med å plotte inn i programmet hvilke veier de bruker og hvor de henger på fritiden.

– Vi markerer hvor vi er på fritiden og hva vi liker å gjøre hvor, og hvordan vi kommer dit. For eksempel fotballbanen, lekeplassen i Kurveien og andre steder. De vil også at vi markerer hvor skoleveien vår går, sier gutta, som er fullt oppdatert på at i bunn ligger det planlagte vannforskyningsprosjektet - eller Stamnett-prosjektet.

På spørsmål om de får noe for å gjøre dette arbeidet, så svarer de negativt. Men:

– Dette er jo mer moro enn vanlige timer, ler de.


– Men det er jo et slags demokrati - at vi også blir hørt, skyter Audun inn.

– Ja, det er bra at de vil høre oss også!

Slik påvirker det deg

Det er i hovedsak fire områder som vil påvirkes av Stamnettprosjektet. Tre av dem i vårt nærområde. Disse er Oset på Kjelsås, Gransjordet på Disen, og i Bjølsendumpa ved Treschows gate. I tillegg er enden av tunnelen ved Stubberud på Trosterud.

Planarbeidet som nå er i gang, omfatter derfor følgende tiltak:

  • Ny vannforsyningstunnel Sagene–Disen–Trosterud, med hovedriggområdet på Stubberud. VAV foreslår å bore tunnelen fra Sagene til Trosterud med tunnelboremaskin, og drive tunnelsystemet på Stubberud/Trosterud konvensjonelt med boring og sprengning. Overskuddsmasse fra hele tunnelstrekningen fra Huseby via Sagene til Trosterud forslås tatt ut på Stubberud.
  • Ny vannforsyningstunnel Oset–Disen. VAV foreslår å drive tunnelen konvensjonelt med boring og sprengning. Hovedriggområdet planlegges på Oset eller Disen.
  • Høyde‐/beredskapsbassenger (50.000 m3) i berg øst for Trosterud knyttet til de nye tunnelene. Det vil bli behov for ventilasjon og rømningsutgang. Lokalisering er foreslått til Johan Castbergs vei.
  • Tilkobling til eksisterende vannforsyningsnett på Bjølsen, Disen og Trosterud, inkludert ny pumpestasjon i berg på Stubberud/Trosterud.
  • Permanent atkomstvei på Trosterud.
  • Nødvendige rigg‐ og anleggsområder, inkludert midlertidige adkomstveier, på Stubberud, Trosterud, Oset, Disen, Bjølsen og Johan Castbergs vei.

Av disse tiltakene er det i hovedsak følgende som vil bli synlig i dagen etter avsluttet anleggsfase i våre områder:

  • Bjølsen: Et mindre bygg med antatt størrelse på ca. 10 m². Plassert ved Treschows gate/Bjølsendumpa øst eller vest for Akerselva. Dette skal brukes som rømningsvei.
  • Disen: Et mindre bygg med antatt størrelse på ca. 25 m² på Gransjordet.

I tillegg kommer anlegg på Trosterud/Stubberud.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...