Flere branner langs Gjøvikbanen - hadde ikke kontroll
Minst fem branner på Oslo-siden.
Fredag kveld har Brann- og redningsetaten rykket ut til brannmelding ved Sandermosen stasjon. En strekning på flere kilometer er preget av småbranner, og brannvesenet konsentrer seg om strekningen
Publisert: 12.07.2019 kl 20:30
Sist oppdatert: 13.07.2019 kl 09:47
SANDERMOSEN: Fredag kveld brenner det et titalls steder langs Gjøvikbanen fra Åneby i nord til Sandermosen sør. Like etter klokken 22 fredag kveld opplyser vaktleder for Øst 110-sentral, Ole Martin Isebakke, at de ikke har kontroll på brannen.
Fredag kveld melder Brann- og redningsetaten følgende:
Obre er på vei til Sandermosen hvor det er meldt om flere branner langs Gjøvikbanen.
— Oslo 110-sentral (@Oslo110sentral) 12. juli 2019
Siste oppdatering i saken 22 fredag kveld er at brannvesenet ikke har kontroll på brannen.
- Jeg kan ikke si at vi har 100 prosent kontroll. Noe av det vi prioriter nå er en strekning sør for Åneby stasjon mot Nittedal, forteller Isebakke til Nodre Aker Budstikke like etter klokken 22 fredag kveld, og legger til at brannbiler fra opp mot seks stasjoner er involvert i arbeidet.
Ifølge stabsjef Las Magne Hovdtun ved Oslo brann- og redningsetat brenner det minst fem steder på Oslo-siden. De blir beskrevet som nokså sammenhengende.
Brannhelikopteret er bestilt, og han forteller at de takket være politihelikopteret begynner å få god oversikt.
Også i fjor sommer var det flere branner langs Gjøvikbanen. Da blusset brannene opp flere ganger, og det brant tre dager på rad.
Brannvesenet i Oslo melder følgende 22.20 fredag kveld:
OBRE har totalt fem brannbiler i innsats på skogbrannen. To ved Snippen stasjon og to nord for Movatn. I tillegg støtter Grorud brannstasjon med én brannbil ved Åneby/Rotnes. Innsatsledere fra OBRE og Nedre Romerike brann og redning er ved Nittedal stasjon.
— Oslo 110-sentral (@Oslo110sentral) July 12, 2019
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Øst 110-sentral, som jobber med brannen på Nittedal-siden. Klokken 21.00 forteller de følgende:
– Det er flere hendelser fra Varingskollen og ned til Sandermosen, det er flere små branntilløp. Vi har mye ressurser ute, men vi har ikke 100 prosent kontroll ennå, sier Ole Martin Isebakke, vaktleder for Øst 110-sentralen, som henviser til politiet om eventuell senere konkludering om årsak.
BaneNOR melder også på egen hjemmeside fredag kveld:
«Det er stengt mellom Oslo S og Harestua pga. flere branner ved sporet. Brannvesenet er på stedet, men vet ikke når strekningen kan åpnes.»
Operasjonslederen ved Oslopolitiet opplyser rett før klokken 21 til Nordre Aker Budstikke at de har blitt varslet om brannen, men foreløpig ikke er involvert i slukningsarbeidet.
På Nittedal-siden av fylkesgrensa har frivillige bidratt til å slukke flere av de mindre branntilløpene, blant annet med bøtter og hageslanger.
Bane Nors brannvogn skal være involvert i slukningsarbeidet, opplyser pressevakten deres. Politihelikopteret er også involvert i arbeidet for å skape oversikt.
"Tjuvbrems"
Om fjorårets branner langs Gjøvikbanen, oppsummerte Havarikommisjonen i etterkant:
«Søndag 1. juli 2018 ca. kl. 1945 antente CargoNet AS tog 85811 flere skog- og lyngbranner langs Gjøvikbanen, fra km 12 mellom Kjelsås og Sandermosen til ca. km 32 ved Hakadal. Fører ble varslet av togleder, og toget ble stoppet og kontrollert på Hakadal stasjon. Det viste seg at vogn nummer ti i toget hadde tjuvbrems.»
Havarikommisjonen skriver at toget ble kontrollert og bremseprøvet på Alnabru før avgang, noe som hadde avdekket en uregelmessighet i bremsesystemet. Denne ble rettet, men ikke fulgt opp med ny prøve. Toget ble dermed meldt klar til avgang. En senere bremsetest viste imidlertid at styreventilen som tjuvbremset hadde en lekkasje ved oppfylling som ikke lot seg lokalisere. Styreventilen ble senere sendt til utvidet kontroll hos Dutsche Bahn (DB) i Tyskland. Verkstedet fant ingen feil som kan forklare tjuvbremsen eller funksjonsfeilen i forbindelse med testingen etter hendelsen.
Havarikommisjonen skriver videre: «Brannene som oppstod understreker viktigheten av at ballasten regelmessig sprøytes med plantevernmidler, og at kant og skråning til sporet ryddes for vegetasjon. I tillegg brukes et knuseaggregat som «knuser» vegetasjonen med kjetting eller kapper med «slagkniver».»
I sin sikkerhetsvurdering anbefaler Havarikommisjonen «Statens jernbanetilsyn å anbefale jernbanevirksomhetene å sikre at de har rutiner om å foreta ny prøve når det oppstår uregelmessigheter ved gjennomføring av bremseprøven.»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!